Μουσείο Τυπογραφείας

Κολλημένος με τα like και στους… “τοίχους”;

Δέκα χρόνια έκλεισε χτες το facebook, ο γνωστός τόπος κοινωνικής δικτύωσης και ανά τον κόσμο το γεγονός γιορτάστηκε λαμπρά σε πολλές περιπτώσεις για να… “έχουμε να θυμόμαστε” τη γέννησή του!
Τούτη η είδηση πιθανώς να μην σοκάρει όπως σοκάρει μία άλλη είδηση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τις σελίδες των “Χ.Ν.” κι έχει να κάνει με τα αυξημένα κρούσματα εμμονής με βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο στα Χανιά από Χανιωτόπουλα!
Αν συνυπολογίσουμε και τ’ ότι υπάρχουν παιδιά που από την ηλικία των 8 ετών θεωρούνται εξαρτημένα από το διαδίκτυο, τότε μπορεί να δικαιολογηθεί και ο χαρακτηρισμός του σοκαριστικού!
Το διαδίκτυο, τα βιντεοπαιχνίδια, ίσως και αυτή η… τηλεόραση -μια ψευδαίσθηση μιας… άλλης ζωής που υπάρχει παράλληλα με ό,τι ζούμε στον έξω κόσμο- έχει αρχίσει να λειτουργεί απειλητικά ενάντια στην πάλαι ποτέ πραγματικότητα και στα όσα είχαμε μάθει και γνωρίζαμε πριν από κάποιες μόνο δεκαετίες πίσω!
Αυτός ο παλιός και κατά πολύ διαφορετικός τρόπος ζωής σιγά – σιγά υποχωρεί πολλές φορές με τη δική μας εκούσια ή ακούσια… συμμετοχή και ανοχή σε αυτόν το νεοφανή τρόπο ζωής και στις νέες συμπεριφορές που επηρεάζουν – αλλοιώνουν τον ίδιο τον χαρακτήρα όλων αυτών που διαβιούν την κατάσταση!
Κι εδώ βέβαια πάντα αναφερόμαστε σε κείνες τις περιπτώσεις που… έχουν “ξεφύγει”, στις περιπτώσεις νέων κυρίως ατόμων τα οποία είναι εξαρτημένα – εθισμένα σ’ ένα “ναρκωτικό” που μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για την ψυχική τους υγεία και όχι μόνο!
Εξάλλου όπως διαβάζουμε, υπάρχουν παιδιά εθισμένα που παρουσιάζουν στερητικά συμπτώματα και είναι ανάμεσα στις περιπτώσεις που έχει να αντιμετωπίσει το Ιατρείο Εφήβων που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι το καλοκαίρι στα Χανιά στο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ!
Μάλιστα η παιδοψυχίατρος, αν. υπεύθυνη μονάδας ΟΚΑΝΑ Χανίων κα Νεκταρία Σκουλάκη «αναφερόμενη στις εξαρτήσεις των εφήβων στα Χανιά από ουσίες και συμπεριφορές έκανε λόγο για περιπτώσεις παιδιών που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο τους»!
Γι’ αυτό το πρόβλημα κατά πολύ ευθύνεται ο νέος τρόπος ζωής και η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο υπεύθυνος τομέα ερευνών ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος.
Πολλά είναι τα ενδιαφέροντα σημεία του ρεπορτάζ της Ελ. Φουντουλάκη από την εσπερίδα του περασμένου Σαββάτου με θέμα “Εφηβοι και εξαρτησιογόνες ουσίες” που συνδιοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο η Ενωση Γονέων Χανίων με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τα οποία λόγω χώρου δεν μπορώ να αναφέρω απ’ εδώ!
Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι αν οι ενήλικοι -πολλοί από εμάς- κάνουν ένα τεστ για να παρατηρήσουν το πόσο πολύ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, παίζουν βιντεοπαιχνίδια, απασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τύπου facebook κ.λπ. μπορεί και να βρεθούν προ εκπλήξεως, αφού θα δουν ότι ενδεχομένως εμπίπτουν στις περιπτώσεις των εθισμένων που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτά!
Είναι κι αυτό σοκαριστικό. Ή μήπως όχι;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.