Μουσείο Τυπογραφείας

Κλωτσοπατινάδες…

Είναι «ρεαλιστικός, αποτελεσματικός, ισοσκελισμένος, αναπτυξιακός», ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2018 που συζητήθηκε προχθές Δευτέρα 27-11-17, ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή. Ακριβώς τα αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Συμμάζεμα ναι,
ανάπτυξη όχι
σκιτσο Πετράκη - Αντίγραφο• Κατατέθηκαν βεβαίως εκατέρωθεν επιχειρήματα. Πολλά απ’ αυτά ήταν σωστότατα. Ομως, εδώ και πολλά χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές, αυτό ισχυρίζονται. Και διαψεύδονται. Το αποδεικνύουν και οι διαρκείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού μέσα στην κάθε χρονιά. Η ειρωνεία είναι ότι όλες οι Δημοτικές Αρχές καταγγέλλουν τις προηγούμενες που είναι τώρα στην αντιπολίτευση. Οι δε αντιπολιτεύσεις που δεν έχουν παρελθόν δημοτικής θητείας, αλλά προαλείφονται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, καταγγέλλουν και τους προηγούμενους και τους νυν. Για μη ρεαλιστικό, αναποτελεσματικό και πλασματικό προϋπολογισμό. Καμιά φορά ο Ραν ταν πλαν σκέπτεται ότι εμείς οι πολίτες δικαιούμαστε να καταγγέλλουμε -προκαταβολικά- και τους… επόμενους! Στη λογική ότι αποδεδειγμένα όλοι τα ίδια κάνουν.
• Σε καθαρώς πολιτική πρακτική πάντως, υπήρχαν και αρκετά σωστά σημεία του οικονομικού προϋπολογισμού που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βλαχάκης. Με την έννοια του νοικοκυρέματος των οικονομικών σε σύγκριση με άλλους Δήμους. Επίσης, με την αναγνωρισμένη καλή πολιτική στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Και της είσπραξης κάποιων εσόδων. Παράλειψη ήταν η επιχορήγηση του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Ευτυχώς, προστέθηκε στον προϋπολογισμό μετά από πρόταση του κ. Νίκου Παπαντωνάκη και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Υπό αίρεση η Δημοτική Αγορά;
• Ωστόσο σε ό,τι αφορά την “αναπτυξιακή” διάσταση του προϋπολογισμού η οποία αποτυπώνεται εν πολλοίς στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου -δυστυχώς- έχει δίκιο σύσσωμη η αντιπολίτευση. Οτι μόνο αναπτυξιακός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
• Ενδεικτικά: Κατ’ αρχάς είναι απογοητευτική η πρόβλεψη 74.000 ευρώ για έργα στις Δημοτικές Κοινότητες.
• Είναι απογοητευτικό ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός και ένταξη ζωτικών έργων σε ευρωπαϊκά, τομεακά ή άλλα προγράμματα και όλα σχεδόν γίνονται με ιδίους πόρους. Δηλαδή από την αφαίμαξη των δημοτών.
• Περισσότερο απογοητευτικό είναι ότι “εμβληματικά” έργα όπως αποκαλούνται, έχουν ένα ελάχιστο προϋπολογισμό. Και αυτόν υπό… αίρεση!
• Π.χ. η Δημοτική αγορά έχει τον “τεράστιο” προϋπολογισμό 50.000 ευρώ, «εφ’ όσον», λέει, ξεκινήσει!
• Επομένως, σωστά ο κ. Αρης Παπαδογιάννης επεσήμανε το πασιφανές. Οτι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη συνολική δαπάνη των 12 εκατ. ευρώ -τουλάχιστον- για να μπορέσει το έργο να δημοπρατηθεί.
• Αρα ακόμα και η «τμηματική αποκατάσταση» που μόλις υπεγράφη με τους καταστηματάρχες είναι ανέφικτη χωρίς ένταξη του συνολικού έργου σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
• Εάν αυτό συνδυαστεί με τη φημολογία ότι, για να γίνει η τμηματική αποκατάσταση, σχεδιάζεται να ανατεθεί νέα μελέτη η οποία θα στοιχίσει περίπου 50.000 ευρώ, ιδού πού θα πάει η προβλεπόμενη δαπάνη αποκατάστασης. Σε μια ακόμα μελέτη για αρχειοθέτηση. Καθώς η τμηματική αποκατάσταση συναντά πολλά τεχνικά προβλήματα (στατικότητα υπολοίπων τμημάτων, δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. που δεν μπορούν να γίνουν τμηματικά).
• Το είχε επισημάνει σε περασμένο Δ.Σ. και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Κεμεσίδης. Μάλιστα υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα και τρόπος με την υπάρχουσα συνολική μελέτη να ενταχθεί για την υπόλοιπη χρηματοδότηση η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς στο τρέχον πρόγραμμα Μνημείων του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού. Ερευνήθηκε; ΄Η θα μείνουμε με την νέα τμηματική μελέτη που ώσπου να γίνει και να ψαχτούμε για χρηματοδότηση, θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο; Και άρα… κλωτσοπατινάδα το έργο για την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Νεώρια, ποδηλατόδρομοι
• Οπως φάνηκε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού το έργο της Αγοράς δεν θα είναι η μόνη… κλωτσοπατινάδα.
• Πέρυσι πανηγυρίσαμε για την παραχώρηση των Νεωρίων από το ΥΠΠΟ στον Δήμο Χανίων. Η οποία όμως είναι για μία πενταετία και με τον όρο να κατατεθεί από πλευράς Δήμου ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης των Νεωρίων η οποία θα περιλαμβάνει αρχιτεκτονική και στατική μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων. Χώρια οι μελέτες χρήσεων και χώρια η εξεύρευση χώρου για μετεγκατάσταση των εργαστηρίων της αρχαιολογίας.
• Η μόνη δαπάνη που αναγράφεται στον προϋπολογισμό για τα Νεώρια είναι 285.000 ευρώ για «άρση ετοιμορροπίας». Πού είναι η δαπάνη για ανάθεση των μελετών;
Κλωτσοπατινάδα θα πάει κι αυτό… στους επόμενους.
• Οπως και το δίκτυο για τους ποδηλατόδρομους. Καθώς όπως δήλωσε -μεταξύ άλλων- η δημοτική αρχή «βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της ανάπλασης των οδών Τζανακάκη – Χατζημιχάλη Γιάνναρη – Σκαλίδη στο κέντρο της πόλης, στον οποίο προβλέπεται με βάση τις οδηγίες, που έχουμε δώσει στους μελετητές, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και δημιουργία ποδηλατόδρομων». Και ότι «σε εύλογο χρόνο, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων, χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και διαγωνισμών…»
• Συμπέρασμα του Ραν ταν πλαν: Οταν ακούμε «δρομολόγηση» «βρίσκεται σε εξέλιξη», «προωθούμε», «σε εύλογο χρόνο», «διαδικασίες εγκρίσεων, χρηματοδότησης» και άλλα τέτοια, σημαίνουν…

Κλωτσοπατινάδα στους επόμενους το 2019!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.