Μουσείο Τυπογραφείας

Κλίση και πρανή “προειδοποιούσαν” για την κατολίσθηση

Την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των χωμάτων της κατολίσθησης στον Β.Ο.Α.Κ. και αποψίλωσης των πρανών που επίσης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, διαπίστωσαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών που χθες το μεσημέρι επιθεώρησαν το σημείο της κατολίσθησης στο ύψος του Σταλού, όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός.
Oι μηχανικοί επιθεώρησαν όλα τα πρανή, έκαναν μετρήσεις και σημείωσαν ότι σήμερα Πέμπτη θα ενημερώσουν και εγγράφως τους προϊσταμένους.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Περιφέρειας ίσως και εντός της εβδομάδας να δοθεί από το Υπουργείο το “ΟΚ” ώστε να ξεκινήσει ο καθαρισμός του δρόμου αλλά κυρίως η δύσκολη δουλειά που είναι  η απομάκρυνση των όγκων του χώματος και των βράχων από τα ψηλά σημεία παραπλεύρως της Εθνικής οδού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, πολύ σύντομα αναμένεται να δοθεί από το Υπουργείο η άδεια στην Περιφέρεια να προχωρήσει στις εργασίες που αναμένεται να έχουν αυξημένο κόστος.
Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι μηχανικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις παρατήρησαν ότι η κλίση των εδαφών στο συγκεκριμένο σημείο  και το ύψος  των πρανών είναι τέτοια που ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα γίνει μεγάλη κατολίσθηση.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Τους μηχανικούς του Υπουργείου συνάντησε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης που τους επισήμανε την ανάγκη ο δρόμος να ανοίξει άμεσα καθώς «δεν μπορεί να είναι αποκομμένος ο βασικός οδικός άξονας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων». Μάλιστα ο κ. Βουλγαράκης πρότεινε ως λύση να δοθεί σε λειτουργία το ένα ρεύμα του ΒΟΑΚ με τη χρήση φαναριών (όπως έγινε τις πρώτες ημέρες μετά την κατολίσθηση) μέχρις ότου αποφασιστεί τι θα γίνει με τα πρανή.
Οι εκτιμήσεις των μηχανικών ήταν ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι εργασίες ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στο ΒΟΑΚ και ότι άμεσα το Υπουργείο θα αναθέσει στην Περιφέρεια να προχωρήσει στις συγκεκριμένες εργασίες καλύπτοντας το κόστος τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιοκτήτες περιουσιών που βρίσκονται στα πρανή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έχουν στείλει έγγραφα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καθιστώντας την υπεύθυνη για οποιαδήποτε ζημιά στις περιουσίες τους.

ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Την διαμαρτυρία της για το συνεχιζόμενο κλείσιμο του ΒΟΑΚ εκφράζει με έγγραφο της προς τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
«Η  πρόσφατη  κατολίσθηση  στην  περιοχή  Σταλού  του  ΒΟΑΚ  έφερε  στην  επιφάνεια  για  μια  ακόμα  φορά  την  προχειρότητα  στην  εκτέλεση  των  Δημοσίων  έργων  και  κυρίως  την  παντελή  έλλειψη  συντήρησης.  Η  κατολίσθηση  από  καιρό  αναμενόταν  αφού  σχεδόν  κάθε  χειμώνα  είχαμε  προμηνύματα  με  μικρότερου  μεγέθους  κατολισθήσεις  χωρίς  να  υπάρξει  ουσιαστική  παρέμβαση  στην  αντιμετώπιση  του  προβλήματος .   Αποτέλεσμα  κομμένος  ο  δρόμος  εδώ  και  μέρες  και  τα  βαρέα  οχήματα  να  περνάνε  μέσα  από  τον  Πλατανιά. Κατά  τα  άλλα  θέλουμε και   τουρισμό για  τους  χειμερινούς  μήνες» αναφέρεται στο έγγραφο.
Επίσης γίνεται αναφορά στην «ανυπαρξία συντήρησης με τα φώτα στους κόμβους πότε να ανάβουν και πότε να σβήνουν», στις λακκούβες, στους ακλάδευτους θάμνους κ.α.
Παράλληλα η Ενωση εκφράζει ερωτήματα «γιατί  τα  τελευταία  χρόνια  ό,τι  έργα  βελτίωσης  αναβάθμισης   γίνονται  στον  ΒΟΑΚ  αφορούν  μόνο  την  περιοχή  Ηρακλείου  και  οι  υπόλοιπες περιοχές  της  Δυτικής  Κρήτης  ιδίως  δε  των  Χανίων  έχουν  αφεθεί  στην  τύχη  τους. Ας  μας  το  εξηγήσουν  οι  αρμόδιοι  της  Περιφέρειας  που  γνωρίζουν  καλύτερα  τα  θέματα».
Το έγγραφο υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης, Ι. Κουκουράκης και η γεν. Γραμματέας Γ. Ατσαλάκη.

3 Σχόλια

  • [Καζανοκέφαλος] ~ ~ ~ Απάντηση

    Τώρα αντιλήφθηκαν τα πρανή ότι θα τσιλασουν? όταν παρέλαβαν το έργο δεν υπήρχε κίνδυνος? Ε ρε σανό που τρώμε και άλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια στην καμπούρα μας

  • [ζζζζζζζζζζζ] ~ ~ ~ Απάντηση

    Οταν κατασκευαζαν το δρόμο οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ-ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ επιβλέποντες που ΗΤΑΝ οπως και όταν παρέλαβαν το έργο:

  • [Δημητρης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Μετα απο δεκαπεντε μερες οι μηχανικοι του υπουργειου μας ειπαν το αυτονοητο,λες και δεν υπηρχαν σ ολη τη Κρητη μηχανικοι…..ευθηνοφοβοι τοπικοι αρχοντες που μαλιοτραβιουνται ενα και πλεον χρονο τωρα με αποτελεσμα ο νομος να πηγαινει σημειωτον….ευτυχως οι εκλογες ειναι κοντα.ΥΓ αν βρεξει θα παμε μετα το Πασχα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.