Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ “SPIN THE WHEEL»

“Κλικ” ανθρωπιάς στη Μαύρη Ηπειρο

31Ανθρωποι που ζουν μέσα στη φτώχεια αλλά χαμογελούν και χορεύουν συνέχεια. Σχολεία που στερούνται ακόμα και τα βασικά αλλά σφύζουν από ζωή και παιδιά που διψάνε για γράμματα.
H σκληρή πραγματικότητα αλλά και όλη η ομορφιά των ανθρώπων της αφρικανικής ηπείρου μέσα από 3.700 φωτογραφικά καρέ και δεκάδες βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αποστολής “Spin the wheel” στην οποία συμμετείχαν 8 νέοι άνθρωποι εκ των οποίων οι 4 από την Κρήτη.
Στην πολύ δύσκολη και εντελώς διαφορετική καθημερινότητα των ανθρώπων της Μαύρης Ηπείρου ταξίδεψαν το κοινό που  βρέθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο καφέ – μπαρ «Βαζάκι» οι φωτογραφίες του Νίκου Φάζου που ήταν ένα από τα μέλη της αποστολής που διέσχισε 750 χιλιόμετρα με το ποδήλατο στο Μαλάουι προκειμένου να παραδώσουν γραφική ύλη και άλλα είδη σε 21 σχολεία του Μαλάουι και σε 7.000 μαθητές.
Ο φωτογραφικός φακός του Νίκου αποτύπωσε γλαφυρά όλο ταξίδι που κράτησε συνολικά ένα μήνα προσφέροντας μοναδικές στιγμές και εμπειρίες στα μέλη της αποστολής. Κοιτώντας τις φωτογραφίες που προβάλλονταν σε ένα τοίχο ρωτήσαμε τον Νίκο τι κράτησε από όλο αυτό το ταξίδι: «Οι άνθρωποι μου έμειναν που είναι καταπληκτικοί. Μιλάμε για χώρες που είναι αυτό που λέμε τριτοκοσμικές με πραγματική φτώχεια αλλά αισθάνεσαι ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ελεύθεροι, ενώ εμείς όχι. Πάντα χαμογελαστοί και φιλόξενοι, μας χαιρετούσαν παντού και ήταν πολύ φιλικοί».
Ο Νίκος τόνισε ότι ως φωτογράφος δεν εστίασε κάπου το ενδιαφέρον του: «Πήγα με το συναίσθημα και το ένστικτό μου να καταγράψω αυτά που έβλεπα με τα δικά μου μάτια. Θα έλεγα ότι το υλικό που συγκέντρωσα μπορεί να ενταχθεί στο φωτορεπορτάζ. Ακόμα ακόμα και σήμερα  πάντως βλέποντας το υλικό ανακαλύπτω διαρκώς καινούρια πράγματα».
Η υποδοχή από τα παιδιά αλλά και τους ντόπιους στα μέλη της αποστολής ήταν πολύ ζεστή. Χοροί και τραγούδια, μικρά κεράσματα που εξασφαλίστηκαν κυριολεκτικά από το υστέρημα των ανθρώπων. «Η υποδοχή των παιδιών ήταν μια εικόνα καθηλωτική. Πολύ ιδιαίτερες στιγμές που νομίζω ότι δεν τις ζει εύκολα κάποιος».
Η εκπαιδευτικός Κάλλι Ρουμελιώτου υπήρξε εκείνη που εμπνεύστηκε την αποστολή ξεκινώντας από την επιθυμία να «παντρέψει» 3 πράγματα που αγαπάει πολύ: το ποδήλατο, την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό. Η ιδέα της βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και αγκαλιάστηκε από πολλούς ανθρώπους. Τι όμως κράτησε η ίδια από το ταξίδι; «Τις ανθρώπινες σχέσεις. Το τι μπορούμε να καταφέρουμε και να δημιουργήσουμε όταν ενωθούμε πολλοί άνθρωποι μαζί. Επίσης, κρατάω τα παιδικά χαμόγελα, την ευγνωμοσύνη και το μοίρασμα».
Η ίδια έχει βρεθεί ξανά σε ανάλογα δύσκολα περιβάλλοντα για την εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, όπως τονίζει μέσα από την επαφή με τέτοια περιβάλλοντα μπορεί κανείς να εκτιμήσει την πραγματική αξία της εκπαίδευσης: «Είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό όταν βρεθείς σε μέρη που δεν υπάρχει  εκπαίδευση. Εκεί συνειδητοποιείς πόσο μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο η εκπαίδευση».
Ποιο είναι το απόσταγμα από την ξεχωριστή αυτή εμπειρία; «Ότι άνθρωποι απλοί και καθημερινοί μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι ώστε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που μας εμπνέει περισσότερο», σημείωσε η Κάλλι.
Για την Δώρα Μαυρίκη  το ταξίδι αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για να δει διαφορετικά τον κόσμο: «Προσωπικά με άλλαξε όχι μόνο το ταξίδι αυτό καθαυτό αλλά όλη η φιλοσοφία της φιλανθρωπίας με την οποία ήρθα σε επαφή. Το κομμάτι της εθελοντικής προσφοράς για έναν στόχο, ήταν κάτι το οποίο μας γέμισε με όμορφα συναισθήματα αφού η ανταπόκριση που είχαμε ήταν μεγάλη όπως και η χαρά που είδαμε ότι έδωσε η πρωτοβουλία μας. Έπειτα από όλο αυτό θεωρώ πραγματικά ότι αξίζει τον κόπο να υιοθετήσει κανείς αυτή τη φιλοσοφία της προσφοράς. Γιατί προσφέρεις ένα καλό και γεμίζεις με χίλια!».

The Design Bar
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.