Μουσείο Τυπογραφείας

Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου: «Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια. Αλλά είναι το σπίτι μας»

• Μετά από 12 περίπου χρόνια εργασίας και συμμετοχής με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, παίρνετε την απόφαση να αλλάξετε “μετερίζι”, διεκδικώντας μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Γιατί τώρα και γιατί με το Ποτάμι;
Η απάντησή μου είναι πάντα απλή αλλά αληθινή. Αν όχι οι άνθρωποι της γενιάς μας, πολλοί εκ των οποίων φύγαμε στο εξωτερικό είτε λόγω της οικονομικής κρίσης, είτε λόγω του ασφυκτικού κομματικού συστήματος, τότε ποιοι; Και αν όχι τώρα, πότε; Όπως σχεδόν σε όλα τα πράγματα στη ζωή πρέπει να κάνεις κάτι για να δεις την αλλαγή που θέλεις, και η υποψηφιότητά μου στις Ευρωεκλογές είναι ο δικός μου τρόπος να κάνω πράξη αυτή την αλλαγή που θέλω να δω για εμένα και για τους γύρω μου.
Την προσπάθεια αυτή την κάνω με το ΠΟΤΑΜΙ διότι θεωρώ πως είναι το μόνο θαρραλέα ευρωπαϊκό κόμμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ευρωπαϊκό χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Τα δύο μεγάλα κόμματα όπως όλοι μας βλέπουμε καθημερινά είναι, αν μου επιτρέπεται την έκφραση, ‘’Ευρωπη ναι μεν, αλλά’’. Τη μία προστάτης, την άλλη τιμωρός αναλόγως με το πως βολεύει τα κομματικά τους παιχνίδια.

• Στη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία σας, έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αγροτικό τομέα και ηγηθήκατε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών. Στην Κρήτη, όπως και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ιδιαίτερα στους μικροκαλλιεργητές. Βλέπουμε επιδοτήσεις να μειώνονται, εξαγωγές να συμπιέζονται από τον ανταγωνισμό, οδηγίες για μείωση της παραγωγής. Με λίγα λόγια, τι μπορεί να προσδοκά ο μέσος αγρότης στην Κρήτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω μεγάλη αγάπη και σεβασμό τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στους ίδιους τους αγρότες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ασχολήθηκα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική από τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η ΚΑΠ είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της Ευρώπης με κανόνες που προστατεύουν γεωργούς αλλά και καταναλωτές. Κάποιες εξαγωγές όντως συμπιέστηκαν αλλά πρέπει να σημειώσω πως άλλες εντός της χώρας μας αυξήθηκαν. Ακόμα και σε περιόδους βαθιάς κρίσης ο αγροτικός μας τομέας υπήρξε εξαιρετικά ανθεκτικός. Και αυτό δεν το λέμε συχνά. Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ότι στην Ελλάδα μιλάμε πολύ για τον τουρισμό, αλλά λίγο για τη γεωργία, η συνεισφορά της οποία είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα.
Η Κρήτη έχει μία αξιοθαύμαστη γεωργία καθώς συνδυάζει ποικιλία παραγωγής αλλά και κτηνοτροφίας. Και αυτή η ποικιλομορφία της παραγωγής της την καθιστά εδώ και χρόνια έναν από τους πυλώνες της Ελληνικής γεωργίας. Ο αγρότης μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα συνεχίσει να είναι εκεί και στο μέλλον. Αλλά δεδομένων των εξελίξεων στην ήπειρό μας είτε αυτές αφορούν θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, κλπ. είναι σαφές πως θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική. Καίριο για εμένα θέμα στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι να εγγυηθούμε ότι τα προϊόντα μας τα οποία υπόκεινται στις αυστηρότερες μεθόδους παραγωγής του κόσμου δεν θα δέχονται άνισο ανταγωνισμό από άλλα χαμηλότερης τιμής αλλά και ποιότητας.

• Λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, στην Ελλάδα βιώνουμε ένα κλίμα πόλωσης και δικομματισμού, χωρίς όμως η αντιπαράθεση να αφορά ευρωπαϊκά ζητήματα. Μήπως πάμε στις κάλπες χωρίς να έχουμε αντιληφθεί ακριβώς σε τι διαδικασία συμμετέχουμε;
Η ερώτησή σας είναι τόσο εύστοχη που αν βγάζαμε τον ερωτηματικό τόνο από αυτή, θα μπορούσε να είναι και η απάντηση μου. Έχετε εντοπίσει ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο, προβλήματα στη χώρα μας σε σχέση με τις Ευρωεκλογές. Άντι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πολύ απλά για το τι καλούμαστε να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές, ποιο είναι το διακύβευμα τους, αναλωνόμαστε σε κοκορομαχίες στη Βουλή και αλληλοκατηγορίες πατεράδων. Τα μεγαλύτερα κόμματα αντιμετωπίζουν τις Ευρωεκλογές ως δημοσκοπήσεις των εθνικών – το λένε ανοιχτά άλλωστε. Εμείς, όχι. Και για αυτό το Ποτάμι πρότεινε ένα debate πολιτικών αρχηγών πριν τις Ευρωεκλογές το οποίο από μόνο του θα έδινε ένα μήνυμα για τη στρατηγική σημασία των Ευρωεκλογών στους πολίτες. Μάλλον χάσαμε ακόμα μία ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για την ΕΕ. Εμεις θα συνεχίσουμε να το κάνουμε έστω και μόνοι.

• Αυτές οι ευρωεκλογές, πέρα από την άνοδο της ακροδεξιάς, γίνονται και στη “σκιά” του Brexit. Καταστάσεις που δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Ποιό είναι λοιπόν το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών και τι πρέπει να μπει σε προτεραιότητα από το νέο ευρωκοινοβούλιο.
Ειδικά ως προς το Brexit, πάνω στις συνέπειες του οποίου εργάστηκα όσο βρισκόμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αντιπροσωπεία των Άγγλων φιλελευθέρων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν το τραγικό αποτέλεσμα μίας χωρίς προηγούμενο καμπάνιας λαϊκισμού και παραπληροφόρησης. Δύο φαινόμενα τα οποία δυστυχώς βλέπουμε πολύ συχνά να ανθούν και στη χώρα μας. Δυστυχώς πολλοί δεν αρέσκονται σε αλήθειες. Προς πείσμα πολλών θα συνεχίσουμε να τις λέμε.
Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια. Αλλά είναι το σπίτι μας και αυτή τη στιγμή βάλλεται από κοντόφθαλμους καιροσκόπους. Το μήνυμά μου σε όσους εισέλθουν στην Ευρωβουλή είναι φυσικά εθνικό και όχι κομματικό. Όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές του δημοκρατικού τόξου πρέπει να εργασθούν ενωμένοι ώστε να ενδυναμώσουν τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και τις αξίες που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να αποκαταστήσουν την αλήθεια για το τί είναι η ΕΕ και το τί έχει κάνει για εμάς.

•Εχετε ζήσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σας σπουδάζοντας στην Κρήτη, γνωρίσατε τους ανθρώπους, τις ανάγκες, τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές αυτού του τόπου. Γιατί ο πολίτης της Κρήτης να επιλέξει εσάς από το ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού.
Είχα την τύχη να σπουδάσω όπως είπατε, στην Κρήτη και φυσικά να επιστρέψω αρκετές φορές αργότερα. Κακά τα ψέματα άλλωστε τα φοιτητικά χρόνια είναι όντως μερικά από τα καλύτερα στη ζωή μας!
Στην ερώτηση σας θα σας απαντήσω γιατί ο πολίτης της Κρήτης πρέπει να επιλέξει Ποτάμι, μέλος του ψηφοδελτίου του οποίου είμαι και εγώ. Το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού έχει ανθρώπους γνωστικούς. Ανθρώπους όχι διάσημους (εμείς το τραγούδι και το ποδόσφαιρο τα κρατάμε στην ιδιωτική μας σφαίρα), αλλά με πραγματικά αξιόλογες επαγγελματικές πορείες που είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν με δυνατά επιχειρήματα και να αγωνιστούν για το συμφέρον της χώρας στην Ευρωβουλή.
Oπως λέει και το σλόγκαν μου, “Όταν γνωρίζεις πως λειτουργεί η Ευρώπη, ξέρεις να διεκδικείς για την Ελλάδα’’. Γνωρίστε μας και αξιολογήστε μας! Οι Ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας, εύχομαι η Κρήτη να δώσει δυνατόν παρόν στις κάλπες στέλνοντας στην Ευρωβουλή τους γνωστικούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.