Μουσείο Τυπογραφείας

“Κλειστές δομές”

Αντιδρά όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα βουλευτών της κυβέρνησης για την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί επιτάξεως εκτάσεων προς δημιουργία “κλειστών δομών” για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτές θα κατασκευαστούν οικίσκοι δι’ απ’ ευθείας ανάθεσης σε εταιρείες με εμπειρία σε τέτοιες κατασκευές. Να στεγαστούν οι μετανάστες προς διαφύλαξή των και προς «αποφυγήν διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας». Οι αντιρρήσεις για τη σπουδή ρύθμισης του μεταναστευτικού με Π.Ν.Π. τη στιγμή που λειτουργεί η Ολομέλεια, έγιναν ενώ θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί διά της νομίμου οδού, να λυθεί το πρόβλημα με κατ’ επείγουσαν διαδικασίαν. Να ακουστούν οι λόγοι, γιατί με τις “κλειστές δομές” θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση, χωρίς να γίνει αποσυμφόρηση και δίχως τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Με το “αποφασίζομεν” προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει το φλέγον ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Κινητοποιούνται οι νησιώτες αρνούμενοι κάθε διάλογο. Κάνουν ανένδοτο αγώνα για τις επιτάξεις, διότι η δημιουργία “κλειστών δομών” δεν βρίσκει σύμφωνη τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, επειδή δεν λειτουργούν θετικά για την αποσυμφόρηση των νήσων.
Στις δομές έδωσαν και επιθετικό χαρακτηρισμό, “ελεγχόμενες”, όχι τυχαία. Δεν σημαίνει τούτο, ότι οι πόρτες τούτων θα είναι κλειστές, όπως στην Αμυγδαλέζα, που έγινε με λεφτά της Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι προτίθενται, να μας επιδοτήσουν απ’ ευθείας και όχι μέσω Μ.Κ.Ο. για την κατασκευή των “κλειστών δομών” στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω. Οι “έγκλειστοι” θα εφοδιαστούν με κάρτες να μπαινοβγαίνουν. Με όσους δεν θα γυρίζουν πίσω τι θα γίνεται; Πώς θ’ αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα μέσα στα κέντρα; Η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων θά ’χει αποτέλεσμα; Θα περιορισθεί το δουλεμπόριο;
Προβλέπεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες θα αναλάβουν τη σίτιση, που είχε επωμισθεί ο στρατός, οι ιατρικές υπηρεσίες θα γίνονται απ’ το Δημόσιο, τις αιτήσεις ασύλου θα χειρίζονται ειδικοί, χωρίς χρονοτριβή με τη βοήθεια τοπικών δικηγορικών συλλόγων για νεοαφιχθέντες, για όσους έχουν έρθει θα ισχύει το παλιό σύστημα, ενώ οι μη δικαιούμενοι ασύλου θα προωθούνται στην Τουρκία μερίμνη της Frontex.
Οι νησιώτες δεν θέλουν πρόσφυγες, όχι μόνο επειδή ο κορεσμός έχει προκαλέσει απώλεια της ψυχικής τους δύναμης, να προβάλλουν άλλες αντιστάσεις, αλλά διότι εγκυμονούν και εθνικούς κινδύνους. Οι κοινωνίες της ηπειρωτικής χώρας απωθούν τους ομαδοποιημένους πρόσφυγες, αισθάνονται ανασφαλείς, φοβούμενοι για την αλλοίωση των πολιτισμικών γνωρισμάτων του έθνους και την κοινωνική τους διαφοροποίηση.
Οι δομές θα είναι “ελεγχόμενες” λέει η κυβέρνηση, πιστεύοντας, ότι θ’ απαλλαγεί απ’ το κόστος της Μόριας, που πλήττει την εικόνα της σκεπάζοντας το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί, με τις “κλειστές δομές”. Εγκλωβίζει τους μετανάστες στα νησιά που έγιναν εφιάλτης στις τοπικές κοινωνίες, προκαλώντας εκρηκτικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κρούσματα μισαλοδοξίας.
Αν οι ανάλγητες ευρωπαϊκές χώρες δεν ανοίγουν τα σύνορά τους, να μπουν οι κατατρεγμένοι, ας σταματήσουν τους πολέμους, που προκαλούν θανάτους και τέτοιου μεγέθους προσφυγικές ροές. Τα κλειστά κέντρα στα νησιά δεν είναι όνειδος για την Ελλάδα αλλά για τους πολεμοκάπηλους, που βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω και πληρώνουν όσο-όσο να μην “μολυνθούν” οι ιθαγενείς και αλλοιωθούν τα ήθη, η πνευματική ανάπτυξη και ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής τους!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.