Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κλάους Ρέγκλινγκ και το “σκιάχτρο”

Η πανδημία εκτός απ’ την υγειονομική κρίση είχε και ασύμμετρες οικονομικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση επικαλούμενη συστάσεις της Ε.Ε. δεν μπόρεσε να κρύψει τους φόβους της με αποτέλεσμα να εκπέμπει εκφοβιστικά μηνύματα προς τους πολίτες. Τους προτρέπει «να μην ζητούν περισσότερα μέτρα» απ’ αυτά, που τους παρέχονται σήμερα, διότι τα δύο επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι δύσκολα και «θα αναγκαστείτε να πληρώσετε πρόσθετους φόρους».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, συστήνει συνετή διαχείριση κατόπιν και των συμβουλών του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μετά το τελευταίο πέρασμά του από τη χώρα μας έκανε γνωστό ότι τα οικονομικά μετά το 2021 όλων των χωρών της ΕΕ θα υποστούν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM). Τούτο σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία γνωστή στην Ελλάδα ως “μνημόνιο” με αξιολογήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, που το πληρώνουν συνήθως μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου είναι διευθύνων σύμβουλος του ESM και έκτοτε λειτουργεί με σύνεση σε λογικά πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής.
Σχεδιάζει για το 2021 την κατά το δυνατόν βέλτιστη χρήση των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων για διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση των πλέον αυστηρών φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκτασιν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist αναφέρθηκε στην πανδημία, ότι μπορεί να εξαναγκάσει τους ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές στις χώρες τους. Δηλαδή εδώ θέλει να συντρέξει το “ουδέν κακόν αμιγές καλού”.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύθηκε στο “Βήμα” (20/9/20) εξήγησε, ότι η πανδημία συνετέλεσε σε οικονομικές παρεμβάσεις εκ μέρους του ESM, διάθεσης κονδυλίων με χαμηλό επιτόκιο, ίσως και αρνητικό, τα οποία προορίζονται για την Υγεία. Τούτο είναι επόμενο να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσίου χρέους εν σχέσει με το ΑΕΠ. Για μερικές χώρες με υψηλές υποχρεώσεις τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Ομως έχει ληφθεί υπ’ όψιν η παροχή χρημάτων σε χώρες, που έχουν υποστεί βαρειές απώλειες από τον covid-19 και έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν, άλλου είδους δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
Καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από πολλές θέσεις του παγκοσμίου συστήματος θεσμών, πρέπει, επεσήμανε ο Ρέγκλινγκ, να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του ευρώ, ώστε να γίνει το τρίτο νόμισμα παγκοσμίως μετά το σημαντικό ρόλο, που παίζει το δολάριο και το ιαπωνικό γέν.
Επίσης στο Συνέδριο του Economist ο Κλάους Ρέγκλινγκ αξιολόγησε το πρόγραμμα της Επιτροπής Πισσαρίδη ως θετικό και είπε ότι ο ESM «θα υιοθετήσει πολλά σημεία της». Πάντως πίσω απ’ τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλεί η πανδημία, υψώνεται σαν “σκιάχτρο”, ένα νέο μνημόνιο, που θεωρείται έμμεσος δημοσιονομικός “εκφοβισμός” που η κοινωνία το υπολαμβάνει ως “εσκεμμένη τρομοκράτηση”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα