Μουσείο Τυπογραφείας

Κυβερνητική “αναδόμηση”

Συνηθίζεται στην πολιτική σκηνή, τα πρόσωπα της κυβέρνησης να τα “ξεκουράζει” ο πρωθυπουργός κατά διαστήματα, ο οποίος έχει την ευχέρεια, να διαλέγει ανθρώπους, αγωνιστές της παράταξής του, ει δυνατόν καλής μαρτυρίας, πολλοί απ’ τους οποίους βρίσκονται εν αναμονή στους προθαλάμους. Η ανακύκλωση δεν αποκλείεται. Είναι κι αυτή μέρος των σχεδιασμών.
Αν ο πρωθυπουργός είναι ικανός και ώριμος, έχει την ευθύνη να επιλέγει κατάλληλους και προσγειωμένους για το κάθε αξίωμα συνεργάτες, ιδιαίτερα υπεράνω υποψίας. Οι πιο πολλοί ανασχηματισμοί γίνονται για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις ξένων κέντρων αποφάσεων, με τον διορισμό “βαλτών” ανθρώπων ως υπουργών. Το κακό για την ελληνική πραγματικότητα είναι, ότι τέτοια στελέχη δεν τα διαλέγει πάντα μόνος του ο πρωθυπουργός και μάλιστα τώρα με την κρίση, αλλά έχουν προετοιμασθεί από μια κάστα γνωστών – αγνώστων “κέντρων εξουσίας”. Συμβαίνουν σε κάθε κυβέρνηση τέτοια φαινόμενα προβεβλημένων υπουργών “υψηλών προδιαγραφών” που αποτυγχάνουν και καταλήγουν σε ανώδυνες “πολιτικές εκδοροσφαγές”. Ονόματα δεν λέμε!
Οταν, λοιπόν, ο πειραματισμός στους δοκιμαστικούς σωλήνες, που είναι κυρίως τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης αποτυγχάνει με πάταγο, οι υπουργοί, που από εύνοια τοποθετήθηκαν σ’ αυτές τις έδρες ως άξιοι συνεργάτες, απομακρύνονται. Γίνεται εμφανές, ότι με τις πράξεις τους ζημιώνουν την εθνική οικονομία ή με τις μεταρρυθμίσεις τους επιδιώκουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα ολόκληρων γενεών σε νέους τρόπους σκέψης, ικανούς για την μετάλλαξή τους σε παλαιομαρξιστικές μεθόδους. Τέτοιους “αναμορφωτές” τύπου Γαβρόγλου, η ελληνική κοινωνία δεν τους σηκώνει, ο πρωθυπουργός το βλέπει και ανασχηματίζει την κυβέρνησή του, εκτός αν εθελοτυφλεί.
Ολοι οι πρωθυπουργοί, για ν’ αποφύγουν το αδιέξοδο της ύπαρξής τους, αλλάζουν τα πρόσωπα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Τσίπρας έχει ανασχηματίσει δύο φορές τις κυβερνήσεις του. Τον Ιούλιο 2015 και τον Νοέμβριο 2016 ανακυκλώνοντας ή μεταθέτοντας τους παλαιούς και βάζοντας νέους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, για να συνεχισθεί η συμμόρφωση προς τας υποδείξεις των θεσμικών χωρίς αναταράξεις. Οσο δε περισσότερους ανασχηματισμούς κάνει ένας πρωθυπουργός τόσο επιτείνεται η πεποίθηση της αδυναμίας του, να επιλέξει τους ικανότερους συνεργάτες του.
Τώρα μέσα στις άλλες καλοκαιρινές εκκρεμότητες προκύπτει το αγκάθι του ανασχηματισμού, καθ’ όσον διαπιστώνεται κόπωση των υπουργών μετά τη Β’ αξιολόγηση. Κατ’ εκτίμηση των πολιτικών σχολιαστών αυτός τοποθετείται πριν την Έκθεση της Θεσσαλονίκης, για να ’χει ο κ. Τσίπρας, να λέει για τη νέα εκκίνηση του κυβερνητικού του έργου. Τώρα, λοιπόν, παίζει το τελευταίο για τρίτη φορά χαρτί του ανασχηματισμού. Είναι δε η δυσκολότερη κίνηση, διότι έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις από πολλούς εν ενεργεία υπουργούς και υφυπουργούς, που μερικοί δεν θέλουν να παραμείνουν ή να μετακινηθούν, όπως ο κ. Τσακαλώτος και άλλοι γκρινιάζουν για τυχόν απομάκρυνσή τους.
Απ’ το Μ. Μαξίμου δεν ακούγονται ονόματα που διώχνει, διατηρεί, ανακυκλώνει ή φέρνει ο Αλέξης. Τηρείται ο κανόνας εκπλήξεων και αιφνιδιασμού. Ως γνωστόν, υποτίμηση του νομίσματος και ανασχηματισμός δεν προλέγονται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.