Μουσείο Τυπογραφείας

Κοινωνία και εξαρτήσεις

Χαϊρεντίν, η τρικυμία είναι το άνθισμα της θάλασσας
Νίκος Καρούζος
(Από τον μειλίχιο τρόπο του Μπαρμπαρόσα)

Ενα μικρό βιβλιαράκι του Φοίβου Ζαφειρίδη έπεσε στα χέρια μου. Μικρό, πολύ μικρό. 100 σελίδες μόλις. Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων είναι ο τίτλος του.
Ενα επιστημονικό βιβλίο με γλώσσα απλή, κατανοητή, ρέουσα.
Ενα πυκνό, ουσιαστικό, φιλοσοφικό δοκίμιο πάνω στις εξαρτήσεις και στο έδαφος που ευδοκιμούν
Ενα βιβλίο για ειδικούς και μη.
Για τους ειδικούς, γιατί θα έχουν το ερέθισμα να αναστοχαστούν πάνω στις βεβαιότητες τους, πάνω στις ιδεοληψίες τους, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.
Ενα βιβλίο γονιμοποιό της αμφιβολίας, που είναι η μόνη που γεννάει την καινούρια γνώση.
Για τους μη ειδικούς, για να έχουν την ευκαιρία από το δρόμο της απλότητας να φτάσουν στη διαύγεια στο θέμα των εξαρτήσεων, χωρίς προκαταλήψεις, φοβικά σύνδρομα, αποκλεισμούς και δεισιδαιμονίες.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή, κατανοητή. Με τρόπο δηλαδή που διατυπώνονται οι μεγάλες και νέες επιστημονικές αλήθειες.
Δεν είναι τυχαίος επιστήμονας ο Ζαφειρίδης. Ξέρω ότι λόγω της σεμνότητας του θα δυστροπήσει για τις προσωπικές αναφορές που πρέπει να κάνω.
Μιλάμε για τον γκουρού των εξαρτήσεων, για τον άνθρωπο που άλλαξε το τοπίο, τις πεποιθήσεις, τις θεραπευτικές δράσεις και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας.
Δημιουργός της Ιθάκης, του ΚΕΘΕΑ και άλλων δορυφορικών δράσεων. Ασυμβίβαστος αλτρουιστής αλλά και πείσμων και αφοσιωμένος στη δουλειά του με στέρεες, σύγχρονες και ρηξικέλευθες αποψεις.
Χαρακτηριστικά που δεν τον έκαναν αρεστό στην εξουσία
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να φύγει όταν διαπίστωσε την απονεύρωση, την ακαμψία την γραφειοκρατικοποίηση των δομών που ίδρυσε και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εργαζομένων.
Οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ενόχλησαν όχι τους θεραπευόμενους αλλά τους θεραπευτές. Και την εξουσία.
Ο Ζαφειρίδης σαν ανήσυχος άνθρωπος, διορατικός επιστήμονας και ανιδιοτελής πολίτης έφερε νεωτερικές απόψεις στο θέμα των εξαρτήσεων.
Κατέρριψε μύθους περί ιατρικής νόσου και μίλησε για κοινωνικό πρόβλημα.
Μίλησε για εξαρτητικούς και για εξαρτημένους πολίτες πειθήνιους στην εξουσία, που αυτό επιδιώκει. Μίλησε για την αλλοτρίωση και την υπαρξιακή ερημια του συστήματος που οδηγεί τους ανθρώπους στην “ελεύθερη επιλογή” των ουσιών.
Οπως όλοι οι μεγάλοι ανιδιοτελείς  και σοβαροί επιστήμονες ξέρει ότι η μέθοδος σε οδηγεί αλλά σε παγιδεύει κιόλας.
Ο παρατηρητής γνωρίζει τη μέθοδό του, τη θεοποιεί αλλά μπορεί να μη γνωρίζει τίποτα για το παρατηρούμενο.
Ο Ζαφειρίδης δεν απορρίπτει μόνο τις βιολογικές θεραπείες αλλά και τις “ψυχοθεραπευτικές” όταν αυτές δεν εμβατίζονται στο κοινωνικό πεδίο. Ασεβής που όμως διήνυσε ολόκληρη την οδό της ευσέβειας.
Ενας οραματικός ψυχίατρος που κατά τη γνώμη μου έγραψε ένα οραματικό βιβλίο. Το βιβλίο βέβαια δεν ενδείκνυται για το Υπουργείο Υγείας και τους συμβούλους σε θέματα ναρκωτικών που συναποτελούν και συναπαρτίζουν το επιτελείο που σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για τα ναρκωτικά, γιατί περιέχει επικίνδυνες ιδέες.
Διαβάστε το ανεπιφύλακτα… Δωρίστε το σε ανθρώπους που αγαπάτε και ενδιαφέρεστε για αυτούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.