Μουσείο Τυπογραφείας

Η κυνηγόπαπια στα πρόθυρα εξαφάνισης

Το σπανιότερο πτηνό στον κόσμο κινδυνεύει σοβαρά με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ο λόγος για την κυνηγόπαπιας της Μαδαγασκάρης (Aythya innotata) που έχει περιοριστεί σε έναν μόνο υδροβιότοπο στα βορειοανατολικά του νησιού με αποτέλεσμα το 96% των μελών του είδους να πεθαίνουν σε ηλικία δύο ή τριών εβδομάδων λόγω έλλειψης τροφής.

Αιτία αυτής της κατάστασης είναι η εξαφάνιση και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων των πουλιών μετά από δεκαετίες εντατικής γεωργίας, αλιείας και αποψίλωσης των δασών.

Πλέον επιβιώνουν μόλις 25 κυνηγόπαπιες σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), που από το 2006 έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα προστασίας και αναπαραγωγής τους.

Η κυνηγόπαπια της Μαδαγασκάρης είναι μεσαίου μεγέθους, ζει σε σμήνη και συχνά αποδημεί μαζί με ομάδες παπιών άλλων ειδών. Τρέφονται κυρίως τα βράδια, καταδυόμενες σε λίμνες και καταναλώνοντας μαλάκια, μικρά ψάρια και έντομα.

«Έχουμε παρατηρήσει 10 ή 11 θηλυκά τα οποία επώαζαν αυγά κανονικά», δήλωσε ο δρ. Τζοφ Χίλτον, επικεφαλής της έρευνας ειδών στο WWT.

Ωστόσο τα μικρά παπιά άρχιζαν να εξαφανίζονται μετά τις πρώτες δύο ή τρεις εβδομάδες. Σύντομα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λόγος της εξόντωσής τους ήταν η έλλειψη τροφής, κυρίως επειδή η λίμνη που τα φιλοξενεί έχει μεγάλο βάθος και συνεπώς δεν μπορούν να καταδυθούν στο βυθό της και να ανακτήσουν τροφή.

«Το καταφύγιο που έχει απομείνει στην κυνηγόπαπια της Μαδαγασκάρης είναι ένας παρθένος υγρότοπος, αλλά δυστυχώς δεν είναι κατάλληλος για να τις φιλοξενήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Μπάμφορντ.

«Tο μέρος που κατέφυγαν είναι απλά αυτό που επηρεάστηκε λιγότερο από ανθρώπινες δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Πλέον, διερευνάται η πιθανότητα εγκατάστασης μελών του είδους σε μια άλλη λίμνη της Μαδαγασκάρης, που με τις κατάλληλες εργασίες μπορεί να εξελιχθεί σε ιδανικό βιότοπο για την εισαγωγή τους.

Επίσης, ορισμένα μέλη συντηρούνται σε αιχμαλωσία γεγονός που γεμίζει τους επιστήμονες με αισιοδοξία.

Πηγή: www.econews.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.