Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας, Ελλάδας και Κύπρου

Η ανασκόπηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους τομείς της Ενέργειας και της Θαλάσσιας Πολιτικής, οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και του υπουργού Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννη Μανιάτη και του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Λακκοτρύπη.
Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος των συνομιλιών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι η πρώτη αυτή κοινή συνάντηση είχε σκοπό να ενθαρρύνει την ολοκληρωμένη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα Ενέργειας και Θαλάσσιας Πολιτικής, ώστε να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών για τη χάραξη μιας διπλής στρατηγικής, που αφορά στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική ασφάλειας και στην ενέργεια, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και τις προοπτικές ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας στις δύο χώρες, αλλά και στον κοινό χώρο που είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
«Προωθούμε σχήματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, τα οποία έχουν αυτό τον ειρηνικό, αναπτυξιακό χαρακτήρα, και στοχεύουν πολιτικά στη σταθερότητα και στην ειρήνη, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην εστία πάρα πολλών κρίσεων», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, ακόμη, ότι οι εξελίξεις τρέχουν και πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει να εντάξουμε σχέδια διμερούς ενδιαφέροντος στα ευρωπαϊκά δίκτυα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους».
Επίσης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης εξετάστηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας.
«Οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές, η ενέργεια βρίσκεται, άλλωστε, στο υπόστρωμα όλων των ιστορικών σχεδιασμών και αναλύσεων ιστορικά, αυτό ισχύει και τώρα» είπε και συμπλήρωσε πως «δεν είμαστε μονοδιάστατοι, προσπαθούμε να συνθέσουμε όλες τις πληροφορίες και να τις αναλύσουμε με ασφάλεια».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα ενεργεί πάντα σε στενή συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και την κυπριακή κυβέρνηση- και έτσι θα συνεχίσει, με στόχο πάντα την προάσπιση της υπόστασης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ υπενθύμισε πως προϋπόθεση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και η αποχώρηση του «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση και ταχεία ανάληψη των καθηκόντων του στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, έκανε λόγο για ανασκόπηση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της Ενέργειας και της Θαλάσσιας Πολιτικής και πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προς επίτευξη κοινών εθνικών στόχων.
Ο Κύπριος υπουργός υποστήριξε ότι η Ενέργεια και η Θαλάσσια Πολιτική είναι τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή της ασφάλεια.
Ο κ. Κασουλίδης έκανε, επίσης, λόγο για μια ειρηνική και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να αποκλείουμε, όπως είπε, καμία χώρα, φθάνει οι χώρες να μην αποκλείουν τους εαυτούς τους, με πολιτικές που εχθρεύονται άλλες χώρες, και σημείωσε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους προς το συμφέρον και την ευημερία των λαών τους.
Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκ νέου και το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο για τη συνεχή υποστήριξη, αλλά και για τις έμπρακτες προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.
Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναγκάστηκε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι επιθυμία και στόχος είναι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος διευθέτησης του Κυπριακού, και παρατήρησε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο «θα πρέπει η Τουρκία να αποσύρει το ερευνητικό της σκάφος από την κυπριακή ΑΟΖ και να μην επαναλάβει τέτοιες ενέργειες στο μέλλον».
«Η Άγκυρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με τους φυσικούς πόρους της Κύπρου έχουν ήδη διασφαλιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπου υπάρχει σύγκλιση ως προς το ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και θα κατανέμονται κατά δίκαιο τρόπο, προς όφελος όλων», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν είναι οικονομικά βιώσιμος ο EastMed, καθώς μέχρι στιγμής οι αναλυτές ισχυρίζονται το αντίθετο, ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι έχει επιβεβαιωθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης, η οικονομική βιωσιμότητα του EastMed. Επίσης, πρόσθεσε: «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που πριν από λίγες ημέρες είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία μαζί με τον κ. Λακκοτρύπη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου παρουσιάσαμε τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του East Med». «To γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε πως θα σταθεί αρωγός σε αυτό το σημαντικό σχέδιο, δείχνει ότι έχουμε πείσει τους εταίρους μας, πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
Επίσης, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, σε μια ενεργειακά διψασμένη Ευρώπη, σήμερα και για τα επόμενα χρόνια, που εμφανίζεται η δυνατότητα να έχει μια νέα πηγή τροφοδοσίας από την Ανατολική Μεσόγειο, με μια νέα όδευση, μέσω του αγωγού East Med, και από έναν νέο προμηθευτή, που θα είναι τα κυπριακά και τα ελληνικά κοιτάσματα, πιθανά τα ισραηλινά ή άλλων περιοχών. Κατά συνέπεια αυτό συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αντιλαμβάνεται απολύτως το συμφέρον της, που είναι η υποστήριξη του συγκεκριμένου αγωγού».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης, αφού συμφώνησε με τα όσα είπε ο κ. Μανιάτης, έκανε λόγο για μια κοινή δράση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου «να μας βοηθήσει να εξετάσουμε σε βάθος αυτό το μεγαλεπήβολο έργο». Επίσης, ανέφερε ότι «εμείς κοιτάζουμε όλες τις επιλογές για βιώσιμη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας» και κατέληξε λέγοντας: «Σήμερα ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ευθυγραμμιστούμε πλήρως στα θέματα που αφορούν στα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών».
Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών σχετικά με το εάν υπάρχουν σκέψεις για άμεση σύγκληση τετραμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «συζητήθηκε η ιδέα να λάβουμε μια πρωτοβουλία που θα είναι ευρύτερα Μεσογειακή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα