Μουσείο Τυπογραφείας

Κίνδυνοι από τις εξορύξεις

Κύριε διευθυντά,
αφιερώσατε το κύριο θέμα της εφημερίδας σας 12/2 στους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων νότια και δυτικά της Κρήτης.
Στην ουσία αναφερθήκατε σε ένα πιθανό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης και τις συνακόλουθες συνέπειές του στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στην εν γένει οικονομική ζωή του τόπου μας!
Εν όψει αυτών των κινδύνων πολλοί συμπολίτες μας αλλά και οικολογικές οργανώσεις στέκονται αρνητικά και δεν θέλουν καθόλου εξορύξεις!
Επιτρέψετε μου όμως να καταθέσω λίγες σκέψεις για την περίπτωση που δύο χώρες εμπλέκονται στις εξορύξεις αυτές.
Και αναφέρομαι βεβαίως στην Ελλάδα και την Τουρκία!
Αν π.χ. η Ελλάδα και η Τουρκία ξεκινήσουν χωριστές γεωτρήσεις στο Αιγαίο, η κάθε χώρα στην δική της περιοχή, τι θα συμβεί αν προκύψει κάποιο ατύχημα;
Ενεκα αυτού του πιθανού ατυχήματος μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θα μολύνουν (ανάλογα τα ρεύματα και τον καιρό) και τις δύο χώρες με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τον τουρισμό τους.
Είναι προφανές ότι η χώρα που θα ευθύνεται για το ατύχημα πέρα από τη δική της καταστροφή θα πρέπει να αποζημιώσει και την απέναντι χώρα για την καταστροφή που θα της προξενήσει!
Κύριε διευθυντά,
οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας γνωρίζουμε ότι είναι τεταμένες σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων, ανταγωνισμοί εξοπλισμών κ.λπ.
Γι’ αυτό εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να μην τα περιμένουμε όλα από τους ξένους ή από την ιστορία!
Προτείνω λοιπόν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού των συνόρων, να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης και συνεργασίας στα θέματα αυτά.
Με εκτίμηση
Πατσουράκης Μιχάλης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.