Μουσείο Τυπογραφείας

Κυκλοφόρησε «Η τροφή του Ρεθύμνου» του Χάρη Στρατιδάκη

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Περιηγήσεις στην ιστορία του Ρεθύμνου» από τις «Εκδόσεις Γραφοτεχνική». Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο βιβλίο της σειράς αυτής, με τον τίτλο «Το Ρέθυμνο του τρόμου. Ιστορική πραγματικότητα και αστικοί μύθοι», είχε κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2017 και είναι εξαντλημένο.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο επιγράφεται «Η Τροφή του Ρεθύμνου. Διατροφικές συνήθειες και γευστικές μνήμες» και έχει επίσης ως συγγραφέα του και πάλι τον Χάρη Στρατιδάκη. Πατάει στα χνάρια της ξενάγησης που είχε πραγματοποιήσει το έτος 2015 με τίτλο «Ανιχνεύοντας την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο», στα πλαίσια των Ημερών Ρεθύμνου του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης. Περιλαμβάνει 80 στάσεις, τόσο στον χώρο του Ρεθύμνου όσο και στον χρόνο, καλύπτοντας μια περίοδο 54 αιώνων, από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Όπως γράφει η Χανιώτισσα αρχαιολόγος-κοινωνιολόγος και ιστορικός της ελληνικής διατροφής Μαριάνα Καβρουλάκη, που προλογίζει το βιβλίο:
«Η προετοιµασία, η προσφορά και η κατανάλωση των τροφών, αλλά και ό,τι άλλο συνδέεται µε το φαγητό, όπως η καύσιµη ύλη, η καθαριότητα κ.λπ. ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου. Ο τόπος, το περιβάλλον, εστιατόρια ξενοδοχείων, λαϊκά εστιατόρια, µαγέρικα, χάνια, καφενεία, γαλακτοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, χώροι σίτισης πενήτων και ανέστιων, καταστήµατα ειδών διατροφής, ποτοποιΐες, σφαγεία, αρχαίοι βόθροι, αγγειοπλαστεία, αγωγοί ύδρευσης, κρήνες και πηγάδια, λαϊκές αγορές και γεωργοκτηνοτροφικές εκθέσεις, παρελαύνουν δίπλα σε γιορτές και απαγορευµένες τροφές, ιστορικά γεγονότα και θρησκευτικές προκαταλήψεις, προσφέροντας το ειδικό τους βάρος στη δηµιουργία πολιτιστικών µνηµών».
Την επιμέλεια της έκδοσης, η οποία είναι όπως και η προηγούμενη άρτια από αισθητική άποψη, είχε η Αγγελική Βλαχοπούλου. Το βιβλίο περιλαμβάνει 191 συνολικά εικόνες (φωτογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, σχεδιαγράμματα κ.ά.), από τις οποίες αρκετές είναι πρωτοδημοσιευόμενες, έναν δισέλιδο χρηστικό χάρτη με τις θέσεις των στάσεων κατά τις περιηγήσεις, και ένα επίσης δισέλιδο χρονολόγιο της πόλης του Ρεθύμνου.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο, στα πλαίσια των «Ημερών Ρεθύμνου 2018». Την παρουσίαση θα συνοδεύσει περιήγηση επί του πεδίου, με το βιβλίο υπό μάλης. Η περιήγηση θα περιλάβει διαδρομή στους χώρους ακριβώς του Ρεθύμνου που παράγονταν και συγκεντρώνονταν οι πρώτες ύλες και παρασκευαζόταν η τροφή, αλλά και εκεί που καταναλωνόταν, ουσιαστικά και συμβολικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.