Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Ο Μεγάλος “Ασθενής”

Διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τις παρανομίες που συνέβαιναν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων). Πρόκειται για Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προορισμός του οποίου είναι η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η προώθηση κάθε ενέργειας για την πρόληψη και εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, εξαιρουμένων των περιπτώσεων καρκίνου. Επιχορηγείται απ’ τον κρατικό Π/Υ εκ του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από άλλους ιδιωτικούς φορείς.
Τον Απρ. 2015 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την πρώτη Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Ελένη Ράϊκου κατά μελών του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για απιστία κατά τα έτη 2011 – 2012. Ο λόγος επειδή είχαν διενεργήσει διαγωνισμό για συμμετοχή ενδιαφέροντος στο έργο: “Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία πρόληψης για τον Καρκίνο”. Μειοδότησε μια Διαφημιστική Τουριστική Εκδοτική Α.Ε. με την οποίαν υπεγράφη σχετική σύμβαση τον Ιαν. 2011.
Η ενέργεια αυτή εκτός του ότι εξέφευγε των αρμοδιοτήτων του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ., ήταν και αντίθετη προς Κοινή Υπουργική Απόφαση, κατά την οποίαν τα ΜΜΕ υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα για θέματα πρόληψης ασθενειών, όταν προέρχονται απ’ το ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ., το οποίο προηγουμένως κατόπιν αιτήσεως του είχε εξασφαλίσει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. Συμβάσεις διαφημιστικού περιεχομένου είχαν υπογραφεί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με άλλες ΕΠΕ Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2012 με τον ΕΟΦ αναφορικά με τη χρηματοδότηση υλοποίησης των γενοσήμων φαρμάκων.
Ο έλεγχος αυτός που συνεχίζεται φοβίζει, όσους έχουν εμπλακεί μέχρι και των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, σχετικά με τον τρόπο που διατίθεντο τα χρήματα. Ο αναπλ. υπ. Υγείας κ. Πολάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι «διακινήθηκε τόσο χρήμα κάτω από τη μύτη του εκάστοτε υπουργού και αυτός να μην παίρνει χαμπάρι. Από έρευνες που έγιναν φαίνεται ότι εισέρρευσαν στους λογ/σμούς του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. από διάφορους φορείς 750.304.452 ευρώ απ’ τα οποία έχουν ξοδευτεί με παραστατικά 522.297.387 ευρώ, στους δε τραπεζικούς λογ/σμους του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ. υπάρχουν μόνο 3 εκ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα 225 εκατομ. ευρώ κανείς δεν γνωρίζει τι έγιναν.
Κυκλοφορούν ειδήσεις για το σκάνδαλο του ΚΕ.Ε.Λ.Π.ΝΟ., ότι δαπανώνται ποσά δίχως παραστατικά, ότι έχει διογκωθεί ο αριθμός των εργαζομένων, εν σχέσει με όσα προβλέπονται απ’ το καταστατικό, ότι τα γραφεία φυλάσσονται από εταιρεία security, που ενώ έπρεπε να είχε απομακρυνθεί μετά από δικαστική απόφαση, παραμένει στη θέση της και μάλιστα της έγινε αύξηση 70% στο αρχικό ποσό και τέλος ότι έχει παρατηρηθεί εξαφάνιση εγγράφων.
Ο χώρος της δημόσιας υγείας στη χώρα μας είναι ο μεγάλος ασθενής. Οπου ν’ ακουμπίσουν οι αρμόδιοι, που τάχθηκαν να ελέγχουν, βρίσκουν στοιχεία απ’ τα οποία οδηγούνται στο συμπέρασμα περί διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, για εξυπηρέτηση πελατειακών κομματικών σχέσεων. Και εφαρμόζονται πρακτικές, ώστε να γίνεται όσο πιο δύσκολα η αποκάλυψη της διαφθοράς και η τιμωρία των ενόχων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.