Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι…”

“Τα Σμυρνέϊκα τραγούδια” περπατούν και πετούν πλάι στον “Ήλιο Θεό”, “οι Γωνιές παίρνουν φωθιά” και σβήνουν σε “Καράβια Χιώτικα”, η “Δροσοσταλίδα” γίνεται “Εισιτήριο στην τσέπη μας”, το “Ανάθεμά σε” ακούγεται έως “της Γραμβούσας τ’ ακρωτήρι”, “του Παραδείσου η Λεμονιά” ενώνεται με “το γλυκό Μανταρίνι”, ενώ το “Βαθύ ποτάμι του έρωτα” φθάνει έως τις “Χανιώτικες Μαδάρες, τα Λασιθιώτικα βουνά και τις κορφές του Ψηλορείτη”…
Ολα τούτα, στην μουσική συνάντηση των δύο μεγάλων τραγουδοποιών κι ερμηνευτών, Βασίλη Σκουλά και Παντελή Θαλασσινού, απόψε στις 21.30, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.
“Και χωρίς τα φτερά δε φοβάμαι…” ο τίτλος της συναυλίας, από δύο ερμηνευτές, που μέσα από τις φωνές και τα τραγούδια τους,  χαράσσουν τις εικόνες, τις μνήμες, τα συναισθήματα μας.
Με την ευκαιρία της παρουσίας τους στα Χανιά, ο Βασίλης Σκουλάς και ο Παντελής Θαλασσινός, μίλησαν στα “Χανιώτικα νέα”, για την μουσική, την πορεία τους και την σχέση τους με τους ανθρώπους.

Festival_3_Vasilis_Skoulas_2ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: «Η παράδοση είναι στάση ζωής»
Η παράδοση είναι στάση ζωής, τονίζει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο Βασίλης Σκουλάς. Κουβαλώντας στη φωνή και τη λύρα του τις γέφυρες ανάμεσα στην παράδοση και το σήμερα, “δίνεται” ολόψυχα σε ό, τι επιλέγει, με ήθος και σεμνότητα.
Ιδιαίτερα συγκινημένος για την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνει στο πρόσωπό του «απλόχερα» εδώ και δεκαετίες ο κόσμος, επισημαίνει ότι προσπαθεί να ανταποκρίνεται σε αυτήν την αγάπη, σε αυτόν τον σεβασμό, μέσα από τους στίχους και τη λύρα».
Με πολλούς φίλους εντός και εκτός Κρήτης, όπως ο ίδιος μας λέει, κάθε συναυλία είναι μία διαφορετική περίπτωση, μία ευχάριστη και συγκινητική στιγμή.
«Εκτιμώ ιδιαίτερα τα Χανιά», τονίζει ο Βασίλης Σκουλάς «και απόψε, με τον αγαπητό φίλο Παντελή Θαλασσινό, έναν υπέροχο άνθρωπο με τον οποίο και στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί και δισκογραφικά, θα ταξιδέψουμε μαζί μουσικά, με αρχή τον ανθρώπινο παράγοντα».
«Βγαίνει μια θετική αύρα, και θέλω να πιστεύω ότι θα ταξιδέψουμε μαζί με το κοινό, με τους συνεργάτες μας, μουσικά, στιχουργικά, για να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα», προσθέτει.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Παίρνοντας έναυσμα από την τελευταία φράση του, ρωτούμε τον κ. Σκουλά, κατά πόσο η παράδοση βοηθάει στο να «ξεφεύγει» η κοινωνία μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, την δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνει.
«Η παράδοση πάντα έπαιζε θετικό, σημαντικό ρόλο σε δύσκολες ή και εύκολες περιόδους. Η παράδοση είναι στάση ζωής», σημειώνει, συμπληρώνοντας:
«Αλίμονο, αν ξεφεύγουμε από αυτές τις παραδόσεις. Ο κόσμος, ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο, έχει ανάγκη να ξεφύγει μέσα από την παράδοση, την μουσική, τον στίχο, μέσα από την έκφραση αυτών των συναισθημάτων.
Η παράδοση απαλύνει, εγείρει, υπενθυμίζει σε όλους ότι οφείλουμε να στεκόμαστε όρθιοι και να πορευόμαστε σε όλες τις στιγμές».

Η ΚΑΡΙΕΡΑ
Μη ξεχωρίζοντας κάποια ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του, ο Βασίλης Σκουλάς επισημαίνει ότι «κάθε φορά είναι και μία διαφορετική περίπτωση. Και η καθεμιά έχει την τοποθέτησή της ανάλογα τον χρόνο και τον τόπο. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις. Στο πλήρωμα του χρόνου θα βρεθείς στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής… Και το πλήρωμα του χρόνου έρχεται με την εργασία του καθενός, με την προσφορά του, μέσα από τον κόσμο, την αύρα του κόσμου. Όλες οι στιγμές σημαντικές».

Ο ΚΟΣΜΟΣ
Πηγή έμπνευσης για τον Βασίλη Σκουλά, είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας.
«Ο άνθρωπος είναι έμπνευση», μας λέει. «Κατά περιόδους με το ερέθισμα που παίρνεις, ανάλογα δημιουργείς αποθηκεύεις και κάποια στιγμή αναρωτιέσαι πώς ήρθε αυτό το ερέθισμα», προσθέτει, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδιά του, τονίζει:
«Δεν έβαλα σχέδια ποτέ στη ζωή μου.  Σε γεμίζει η κάθε φορά και δεν θέλεις να βάλεις σχέδια. Απλώς προσπαθείς να αποσπάσαι από πράγματα που δεν σε εμπνέουν και έτσι, μαζί με τον κόσμο, ζεις αυτό που μοιράζεσαι».

1014786ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: «Δεν κρύβομαι στα καμαρίνια»
Από πολύ μικρή ηλικία, στη Χίο, τα πρώτα μουσικά ακούσματα για τον Παντελή Θαλασσινό, ο οποίος, αυτό το διάστημα «παλεύει» για τη νέα του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Τα 12 ηλιοτρόπια», σε στίχους Αλκη Αλκαίου, που του είχε εμπιστευτεί πριν φύγει από τη ζωή.
Μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, θυμάται:
«Ξεκινήσαμε με τον αδερφό μου στη Χίο, παίρνοντας μαθήματα να κουτσομαθαίνουμε κιθάρα από τους μουσικούς του εξοχικού κέντρου που δούλευε ο μπαμπάς, τη δεκαετία του ‘60. Αργότερα, ερχόμενοι στον Πειραιά, το ‘67 κι εντεύθεν, παίζαμε σε συγκροτηματάκια συνοικιακά, σε διάφορες εκδηλώσεις και συναυλιούλες. Αργότερα, όταν μπάρκαρα στα καράβια, και αφού πήγα στρατιώτης, άρχισα να δουλεύω ως κιθαρίστας και τραγουδιστής σε διάφορες Μπουάτ της Αθήνας και του Πειραιά. Εκεί συναντήθηκα με το Γιάννη Νικολάου και φτιάξαμε τους “Λαθρεπιβάτες”.
Η συνέχεια είναι βέβαια γνωστή, κάνοντας τέσσερις δίσκους και μετά, ο καθένας μόνος του. Τα ακούσματα, που με βοήθησαν αργότερα είναι από ό,τι μουσικές έχω αγαπήσει, λίγο ροκ λίγο ποπ, πολύ έντεχνο και πολύ παράδοση».

Η ΕΠΑΡΧΙΑ
«Γεννηθήκατε στον Πειραιά αλλά μεγαλώσατε στην Χίο τα πρώτα χρόνια της ζωής σας. Η ζωή στην επαρχία λειτούργησε καταλυτικά στην μετέπειτα πορεία σας;», ρωτάμε τον Παντελή Θαλασσινό.
«Η ζωή στην επαρχία είναι πάρα πολύ όμορφη για τα μικρά παιδιά. Θεωρώ τυχερά τα παιδιά που μεγαλώνουν στην επαρχία. Και τυχερούς θεωρώ και τους μεγαλύτερους για το λόγο του ότι δεν τρώνε όλο το χρόνο τους στις μετακινήσεις. Ο ελεύθερος χρόνος και η αφιέρωσή του  σε αυτό που αγαπάς, είναι η πολυτέλεια της επαρχίας. Έτσι κι εμείς στη Χίο, σε μικρή ηλικία αρχίσαμε να μαθαίνουμε κιθάρα, αγγλικά ποδόσφαιρο στις αλάνες και πόλο. Νομίζω ότι η πορεία του καθενός, δεν εξαρτάται από τον τόπο που μεγαλώνει, όσο από την αγάπη του για κάτι. Και τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει γι’ αυτό. Όπως λέει κι ο Μίκης Θεοδωράκης, «ο ελεύθερος χρόνος είναι πολιτισμός».

ΤΟ ΚΟΙΝΟ
«Με το κοινό έχω ιδιαίτερη σχέση φιλίας. Δεν κρύβομαι στα καμαρίνια γι’ αυτό και νομίζω ότι τον περισσότερο κόσμο που έρχεται να με ακούσει τον γνωρίζω. Σέβομαι όμως το κοινό μου κάθε φορά που βγαίνω για να τραγουδήσω, κι έχω ως μέλημά μου να περάσει καλά», σημειώνει ο Π. Θαλασσινός και προσθέτει: «Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι νομίζω το πάντρεμα της μουσικής μου, με την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Και η φωνή μου, που νομίζω ότι είναι ίδια όταν μιλάω και όταν τραγουδάω».

Η ΜΟΥΣΙΚΗ
«Θεωρείτε ότι και η μουσική περνάει κρίση στην Ελλάδα», ρωτήσαμε κλείνοντας την συνέντευξη τον Π. Θαλασσινό, για να μας απαντήσει:
«Η μουσική δεν περνάει κρίση ούτε πρόκειται ποτέ να περάσει κρίση. Όσο υπάρχει απόθεμα πολιτισμού,  και εννοώ αυτό που ο καθένας φυλάει για τον εαυτό του, πάντα θα υπάρχει υψηλή απαίτηση για καλό τραγούδι και γενικώς τέχνη.. Όταν σε ένα μέτριο καθεστώς σερβίρεται στο κοινό μέτρια τέχνη και μουσική, ο πολιτισμός θα χάνεται.. Αυτή είναι η κρίση και όχι η δημιουργική. Το ότι γεννάμε δηλαδή, ανθρώπους χωρίς υψηλές απαιτήσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα