Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κάτι ψήνεται… στον κυβερνοχώρο

» Η δημιουργός της ελληνικής ομάδας μαγειρικής, που ξεπερνά τα 40.000 μέλη, μιλά για το τραπέζι… που στρώνεται καθημερινά στο Facebook

Με γεύσεις και μυρωδιές… γεμίζουν τα κοινωνικά δίκτυα καθώς οι Ελληνες τα τελευταία χρόνια δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την τέχνη της μαγειρικής. Ετσι, μετά τα τηλεοπτικά πλατό, οι συνταγές κατακλύζουν πλέον και τα κοινωνικά δίκτυα.
Ενα από τα πλέον δημοφιλή γκρουπ στην ελληνική κοινότητα του Facebook είναι και το “ΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ??” με περισσότερα από 40.000 μέλη! Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2012 από τη Μαρία Κυριμλίδου και τη Βασιλική Δαμασκηνίδου, δύο μητέρες που ξεκίνησαν το γκρουπ για να ανταλλάζουν συνταγές με τις φίλες τους και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα “τραπέζι” με 40.000 καρέκλες…
Η Μαρία Κυριμλίδου μίλησε στα “Χ.Ν.” για την ιδέα και την εξέλιξή της, αλλά και για τις μαγειρικές συνήθειες του σύγχρονου Ελληνα.
• Εχετε μία από τις πιο δημοφιλείς σελίδες μαγειρικής στο Facebook με περισσότερα από 40.200 μέλη. Πότε και γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσατε αυτή τη σελίδα; Περιμένατε την απήχηση που είχε;
Η ιδέα προέκυψε αυθόρμητα μία ημέρα που σκεφτόμουν τι να μαγειρέψω. Τυχαία καθώς έψαχνα για συνταγές για το καθημερινό μας γεύμα στο διαδίκτυο, έπεσε το μάτι μου στη “δημιουργία ομάδας” στο facebook. Ετσι προχώρησα στη δημιουργία της, δίνοντάς της την ονομασία “ΤΙ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ??”. Προσκάλεσα, λοιπόν, τις φίλες μου ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε ιδέες για το καθημερινό μας μενού. Για αρκετό καιρό μέλη της ομάδας ήταν μόνο οι φίλες μου. Αργότερα, οι φίλες μου άρχισαν να προσκαλούν τους δικούς τους φίλους, οι φίλοι τους φίλους τους και ούτω καθεξής. Στην αρχή ήμουν η μόνη διαχειρίστρια της ομάδας και, αν και είχαμε συμμετοχή από πολλές κοπέλες, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ένα συγκεκριμένο μέλος, η Βασιλική Δαμασκηνίδου. Ξεχώρισα τη Βασιλική καθώς αγκάλιασε αμέσως την ομάδα με την ευγένεια και την αμεσότητα που είχε στην απάντηση των ερωτήσεων των υπόλοιπων μελών, τις καλογραμμένες συνταγές που ανέβαζε και τη νοικοκυροσύνη της. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ περισσότερο για να την κάνω διαχειρίστρια! Αναπτύχθηκε ιδιαίτερη χημεία μεταξύ μας, χωρίς ωστόσο να έχουμε συναντηθεί ποτέ! Θυμάμαι τη φάση που πανηγυρίζαμε τα πρώτα 300 μας μέλη, ήμασταν όλο χαρά! Δεν περιμέναμε ποτέ να φτάσουμε στον αριθμό που έχουμε σήμερα! Τα νέα μέλη φτάνουν περίπου τα 500 την εβδομάδα! Κάθε λεπτό υπάρχουν νέα αιτήματα! Χαιρόμαστε πολύ που υπάρχει αυτή η ανταπόκριση από τον κόσμο. Είμαστε πλέον μια μεγάλη παρέα στην οποία ενώνουμε  τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας!

• Πόσες συνταγές αναρτώνται περίπου κάθε μέρα στη σελίδα;
Οι συνταγές που αναρτώνται καθημερινά στη σελίδα ξεπερνούν τις εκατό. Η ομάδα μας είναι ενεργή και διαδραστική. Υπάρχουν ερωτήσεις και άμεσες απαντήσεις από τα ίδια τα μέλη. Οι ηλικίες των μελών ξεκινούν από τα 16 και φτάνουν τα 60+. Πολλές φοιτήτριες, που μένουν μόνες τους, αναζητούν καθοδήγηση κάνοντας διάφορες ερωτήσεις και τότε οι νοικοκυρές μας αναλαμβάνουν τον ρόλο της μαμάς ή ακόμη και της γιαγιάς με τις πολύτιμες συμβουλές τους! Δεν υπάρχει ερώτηση που να μην απαντηθεί από τουλάχιστον 20 άτομα!

• Εχετε διαπιστώσει ποτέ διαφωνίες μεταξύ των μελών για μία συνταγή; Θυμάστε να έχουν ξεφύγει… ποτέ τα πράγματα σε έναν διαπληκτισμό;
Διαπιστώνουμε κατά καιρούς ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών όσον αφορά την ονομασία, αλλά και την παρασκευή παραδοσιακών φαγητών π.χ. τα ποντιακά πισία που σε κάθε μέρος της χώρας μας τα ονομάζουν διαφορετικά. Εχουν ξεφύγει κάποιες φορές τα πράγματα και είναι λογικό όταν υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά μέλη. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δημιουργήσει κάποιους “κανόνες” τους οποίους ζητάμε να ακολουθεί η ομάδα ώστε να διατηρούμε ηρεμία.

• Ποια είναι η συνταγή που εντυπωσίασε τα περισσότερα μέλη;
Είναι αρκετές οι συνταγές που εντυπωσίασαν τα μέλη μας. Ωστόσο, θα ξεχωρίσουμε το “μερεντόψωμο”, το “ψωμί γάστρας”, αλλά και την “πάστα ταψιού”. Ακολούθησε, φυσικά, πλήθος φωτογραφιών των συγκεκριμένων συνταγών από τα μέλη μας, αναρτώντας υπερήφανα το κάθε ένα τη δική του δημιουργία! Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι περισσότερες συνταγές προέρχονται από τα ίδια τα μέλη και όχι τόσο από άλλα sites.

• Κρητικές συνταγές έχουν αναρτηθεί ποτέ στη σελίδα;
Εχουμε κατά καιρούς κάποιες σχετικές αναρτήσεις. Μάλιστα, έχουμε δημιουργήσει και άλμπουμ με κρητικές συνταγές. Κάποιες από αυτές είναι: κρητικές δίπλες, κρητικά παξιμάδια, σκαλτσούνια, κρητικά ανεβατά, λυχναράκια, νηστήσιμα λαδοκούλουρα, φρικασέ με μοσχάρι και μαρούλι, ανωγειανές σαρικόπιτες, σφακιανό γιαχνί ή τσιγαριστό, τυροκεφτέδες με ανθότυρο και διάφορες κρητικές σαλάτες. Και φυσικά έχουμε μέλη από την Κρήτη, αλλά θα θέλαμε περισσότερα για να μάθουμε συνταγές από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα που αρέσει τόσο σε όλους μας!

• Σε ό,τι αφορά τα μέλη της σελίδας ποιο είναι το προφίλ τους; Είναι δηλαδή μόνο γυναίκες, νοικοκυρές;
Ως επί το πλείστον είναι γυναίκες νοικοκυρές, αλλά τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να συμμετέχουν και άντρες με πολύ ενδιαφέρον που μοιράζονται μαζί μας τις δημιουργίες τους, όπως επίσης και έφηβοι ή φοιτητές που αρχίζουν να πειραματίζονται στις μαγειρικές αναζητήσεις.

• Αναπτύσσονται προσωπικές φιλίες μέσα από τη σελίδα σας; Γνωρίζονται τα μέλη μεταξύ τους; Διοργανώνετε συναντήσεις;
Για φιλίες δεν γνωρίζουμε να έχουν δημιουργηθεί, αλλά το ευχόμαστε! Πολλά μέλη προσκαλούν στην ομάδα μας τους φίλους τους. Εχουν πραγματοποιηθεί πολλές συναντήσεις στην Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη κ.α. και υπάρχει φωτογραφικό υλικό σε άλμπουμ. Οι συναντήσεις γίνονται με άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες! Αισθανόμαστε πολύ υπερήφανες που η ομάδα μας ενώνει με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους.

• Μέσα από την εμπειρία που αποκτήσατε με τη σελίδα σας τι γνώμη έχετε για το σύγχρονο ελληνικό τραπέζι; Τι είναι πιο συνηθισμένο να μαγειρέψει κάποιος; Προτιμούν τα εύκολα και γρήγορα φαγητά; Πειραματίζονται με νέες γεύσεις ή επιμένουν παραδοσιακά;
Στην αρχή, όταν μόλις είχε δημιουργηθεί η ομάδα και ήμασταν λίγα μέλη, κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, μαγειρεμένα απλά, με όλη τη νοστιμιά της πρώτης ύλης. Πλέον, βλέπουμε πως πειραματίζονται πολύ με καινούργιες ιδέες και πρωτότυπες συνταγές. Παρατηρήσαμε επίσης πως πειραματίζονται εκτός από τις νέες και οι παλαιότερες νοικοκυρές, δίνοντας τον δικό τους ιδιαίτερο τόνο σε κάθε συνταγή και μοιράζονται με την ομάδα μας αρώματα και γεύσεις.

Εσείς τι μαγειρεύετε σήμερα;

3Ζητήσαμε από τη Μαρία Κυριμλίδου μια εύκολη, γρήγορη και φυσικά νόστιμη συνταγή. Για το σημερινό τραπέζι λοιπόν προτείνει:

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ: 3 κούπες ρύζι (για πιλάφι), 1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε σκόνη,  6 κούπες νερό, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι.
Βάζουμε το νερό να βράσει, ρίχνουμε το ρύζι, αλάτι και σαφράν. Αφήνουμε να πιει όλο το νερό.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ: 600 γραμμάρια μοσχάρι, 1 σκελίδα σκόρδου, 1 μεγάλο κρεμμύδι, μισό ποτήρι κόκκινο κρασί, 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο), 1 κύβο βοδινού, μια χούφτα μαϊντανό, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη, χυμός από 2 ντομάτες, αλάτι, 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι για σοτάρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3 ποτήρια νερό και το βράζουμε μέχρι να λιώσει. Χωριστά σε ένα βαθύ τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχαράκι (αφού το στραγγίσουμε από το νερό). Σοτάρουμε όλα μαζί για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί για ακόμα λίγο. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τέλος τη σάλτσα ντομάτας. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα τα υλικά για 10 λεπτά και έπειτα σβήνουμε τη φωτιά.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ: 2 μεγάλα καρότα ωμά (τριμμένα στον τρίφτη), 5 κουταλιές μαγιονέζα.
Θα χρειαστούμε ένα ταπεράκι (αυτό που κάνουμε ζελέ με καπάκι), βάζουμε την πρώτη στρώση το μισό βρασμένο ρύζι. Δεύτερη στρώση τα καρότα περασμένα στο τρίφτη. Τρίτη στρώση μαγιονέζα. Τέταρτη στρώση το μοσχαράκι μας. Τέλος, πάλι μια στρώση με το υπόλοιπο ρύζι. Αφήνουμε για 30 λεπτά όλα τα υλικά στο ταπεράκι, αφού κλείσουμε και το καπάκι. Ξεφορμάρουμε το φαγητό μας σε μια μεγάλη πιατέλα.

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Από το τραπέζι δεν θα μπορούσε να λείπει το γλυκό. Ετσι, η Μαρία Κυριμλίδου μας δίνει τη συνταγή για το γαλακτομπούρεκο:
ΥΛΙΚΑ: 1 πακέτο φύλλα για γλυκά, 1 βούτυρο αγελαδινό 250 γρ. για τα φύλλα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 1 λίτρο γάλα, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, 4 κρόκους αβγών (αν είναι χωριάτικα 2 κρόκους), 2 βανίλιες, 3 κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο (που το παίρνουμε από το βούτυρο για το άλειμμα του φύλλου). 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 2 ½ φλιτζάνια νερό, το χυμό από μισό λεμόνι.  Τους κρόκους τους βάζουμε μόλις γίνει η κρέμα.
Το κόβω στη μέση από τη μακρόστενη μεριά, το βουτυρώνω και βάζω 2 κουταλιές της σούπας περίπου και τυλίγω ένα – ένα τα φύλλα. Βάζω την κρέμα, τα διπλώνω από τις άκρες και τυλίγω.
Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 οC αέρα για περίπου 1 ώρα.
Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, βάζω το σιρόπι για 5 λεπτά να βράσει. Δηλαδή το γαλακτομπούρεκο είναι χλιαρό.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα