Μουσείο Τυπογραφείας

Κατέρρευσε τοίχος στις φυλακές Ιτζεδίν

Η εξωτερική ματιά στο μνημείο ξεγέλασε τις πρώτες μέρες μετά τη θεομηνία που έπληξε τα Χανιά. Δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο και στο εσωτερικό του μνημείου. Το φρούριο άρχισε να καταρρέει και απ’ ό,τι φαίνεται με γοργούς ρυθμούς από εδώ και πέρα.
Τμήμα του τοίχου που διαχωρίζει την εξωτερική αυλή της φυλακής με τον βόρειο προμαχώνα, κατέρρευσε στη δυτική του πλευρά σε δύο σημεία. Οι έντονες βροχοπτώσεις τον διάβρωσαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα δομικά του στοιχεία με κίνδυνο πια να καταρρεύσει ολοκληρωτικά.
Παράλληλα νέες καταρρεύσεις παρατηρήθηκαν στον εξωτερικό τοίχο, κοντά στην κεντρική είσοδο, στο διοικητήριο και πτώσεις πολλών σοβάδων.
Αναμφίβολα, η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την ευρύτερη περιοχή των Χανίων δεν ήταν από τις συνηθισμένες, μα τούτο το μνημείο συνεχίζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Ας θυμηθούμε την κατάρρευση τμήματος του προμαχώνα του και μέρους του τοίχου που τον συγκρατούσε από την ανατολική πλευρά τον Μάρτιο του 2017. Και τόσες άλλες καταρρεύσεις κατά καιρούς.
Αφημένο στην τύχη του το μνημείο μέρα με την μέρα εξαφανίζεται. Ευρισκόμενο στα χέρια της ΕΤ.Α.Δ. (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου) είναι αδύνατον να παρέμβει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος φορέας ή υπηρεσία αρχαιοτήτων. Μήπως έφτασε η ώρα το μνημείο να «υιοθετηθεί» από κάποιο ανώτερο πνευματικό ίδρυμα π.χ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για να επέλθει επιτέλους η πολυπόθητη σωτηρία του; Ή μήπως να αναμένουμε την πτώση του σαν την ιστορική Γέφυρα του Κερίτη;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.