Μουσείο Τυπογραφείας

Κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα στο Κακοδίκι (φωτογραφίες)

 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης
 • Φωτό: Κωστής Πετράκης

Κατάρρευσε ολοσχερώς η ιστορική γέφυρα στο Κακοδίκι, όπως φαίνεται στο φωτογραφικό υλικό που απέστειλε στα Χανιώτικα νέα, ο Κωστής Πετράκης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο ίδιος, «προ ημερών πληροφορηθήκαε, από συγχωριανό μας που χρειάστηκε να περάσει το ποτάμι για να πάει στην περιουσία του, η ιστορική λιθόκτιστη μονότοξη γέφυρα που βρισκόταν στο Κακοδίκι του δήμου Καντάνου Σελίνου, δεν υπάρχει πια.
Δυστυχώς, όπως είχαμε από το 2009 προαναγγείλει, κατέρρευσε τελικά στις αρχές του 2018, εγκαταλελειμμένη και αβοήθητη.
Τι και αν χαρακτηρίστηκε το 2005 ως ιστορικό μνημείο με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΣΑΚ/Γ/14365/423/18- 3-2005 διότι «πρόκειται για αξιόλογη τεχνική κατασκευή των αρχών του 20ου αιώνα (1905) και αποτελεί σημαντική μαρτυρία της τεχνικής παράδοσης που βασίζεται στην θολοδομία. Το παραπάνω γεφύρι αποτελεί σημαντική ιστορική μαρτυρία για τον τρόπο επικοινωνίας κοινωνικοοικονομική οργάνωση της περιοχής και είναι συνδεδεμένα με τις μνήμες των κατοίκων».
Τι και αν επανειλημμένως κρούσαμε τον κώδωνα κινδύνου και ζητήσαμε την βοήθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και του Υπουργείου Πολιτισμού με έγραφα και σχετικά δημοσιεύματα στα “ΧΝ” (12/11/2009, 12/12/2009, 15/06/2010, 10-10-2013);

Τι και αν ο κ. Σταυρουλάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, δρ πολίτικος μηχανικός, συνέστησε ομάδα εργασίας που εκπόνησε την προμελέτη για το πέτρινο ιστορικό γεφύρι στο Κακοδίκι και την κατάθεση πρότασης επείγουσας αναστήλωσής του, από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να μην προχωρήσει η ζημιά και να δοθεί χρόνος για την ολική επισκευή;»

«Καλούνται οι υπηρεσίες της Νεωτέρων Μνημείων και Πολιτισμού να προσέλθουν άμεσα για την αυτοψία και την έκδοση άδειας διάνοιξης του ποταμιού από τα ερείπια του μνημείου, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Παρακαλείται η Δημοτική Αρχή του τόπου, σε συνεργασίες με τους βουλευτές του Νομού μας, να μεριμνήσει για την τοποθέτηση της επιτύμβιας στήλης: “Εδώ υπήρχε η Ιστορική Γέφυρα Κακοδικίου. Εχάθη από την αδιαφορία μας”» καταλήγει ο κ. Πετράκης.

2 σχολια

 • [Coba] ~ 23 Ιανουαρίου 2018 ~ 02:00 ~ Απάντηση

  Κριμα!!!Η εφορεια νεοτερων μνημειων πρέπει να επιληφθει!!!όπως όμως πρέπει να ασχοληθεί με την αναδειξη μνημείων της εποχής της Κρητικης πολιτειας όπως το παλατι του υπακούει αρμοστη διπλα στην οικια Ελ.Βενιζέλου το γαλλικο προξενειο όπως και την οικια Σβαιτς στη περιοχη της Χαλεπας στολιδια και μαρτυρες ιστοριας!!!!!

 • [Coba] ~ 23 Ιανουαρίου 2018 ~ 02:02 ~ Απάντηση

  Πιο πανω…το παλατι του υπατου αρμοστη!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.