Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η κατάθλιψη ως μέσο… καταστολής

Η ψυχολογία της αντίστασης και της απελευθέρωσης ως αντίβαρο στην ψυχιατρικοποίηση και ψυχολογικοποίηση των κοινωνικών προβλημάτων, είναι το ζήτημα που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ “Κρίση και εθνική κατάθλιψη” του Γ. Κεραμιδιώτη που χθες το βράδυ προβλήθηκε στα Χανιά.
Η προβολή έγινε στην αίθουσα Δ. Βλησίδης. Προηγήθηκε ένας πρόλογος από τον συντονιστή του προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας κ. Σωτήρη Λαϊνά.
lainas«Στο ντοκιμαντέρ υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός. Αν είμαστε έθνος που καθένας είναι ατομικά καταθλιπτικός ή αν αυτή η κατάθλιψη, όπως πολύ σωστά βάζουν στο ντοκιμαντέρ, είναι μία κατασκευή και ένα μέσο χειραγώγησης για να ελεγχθεί ακόμα περισσότερο ή μη η αντίδραση του πληθυσμού. Η ταινία θίγει πολύ κεντρικά τον ρόλο των Μ.Μ.Ε. και πώς αυτά συμβάλουν σ’ αυτήν την κατασκευή, πώς το ατομικό πρόβλημα γίνεται συλλογικό για να εξατομικευθεί και πάλι στη συνέχεια. Μία κατάσταση -που όπως λένε στην ταινία- είναι προϊόν του φόβου που αισθάνεται ο άνθρωπος απέναντι σε αυτό που έχει δημιουργήσει το σύστημα και θίγει κεντρικά και πρωταγωνιστικά τον ρόλο των Μ.Μ.Ε. και δευτερευόντως, αλλά με αρκετή έμφαση τον ρόλο της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής, σαν επιστήμες, που είναι βασικοί μοχλοί του συστήματος για να ακυρώσουν οποιαδήποτε μορφή συλλογικής συνειδητοποίησης  αρχικά και αντίδρασης στη συνέχεια. Το ερώτημα είναι πάσχουμε από κατάθλιψη ξαφνικά ή είμαστε σε μία συνθήκη που έχουμε παραλύσει από τον φόβο και τη λογική του σοκ και δέους;» ανέφερε ο κ. Λαϊνάς.
Στο ερώτημά μας για το αν  στην ταινία διαπιστώνεται να υπάρχει κατάθλιψη σ’ ένα μέρος του κόσμου εξαιτίας της κρίσης ο κ. Λαϊνάς απάντησε πως «ο σκηνοθέτης δεν αρνείται με τίποτα τον πόνο ή τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, αλλά αυτό που λέει στην ταινία είναι ότι ο ρόλος των ειδικών είναι πέρα από τη στήριξη αυτών των ανθρώπων,    η ανάδειξη των αιτιών που οδηγούν εκεί. Δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, αλλά είναι μία συνθήκη που τους επιβάλλεται και η απάντηση είναι η αλληλεγγύη, η συλλογική δράση και η συνειδητοποίηση για τους μηχανισμούς που μας οδηγούν στην απόσυρση. Μιλάμε για μία ψυχολογία της αντίστασης και της απελευθέρωσης σαν αντίβαρο στην ψυχιατρικοποίηση και ψυχολογικοποίηση των κοινωνικών προβλημάτων».
Την προβολή της ταινίας συνδιοργάνωσαν το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. του Δήμου Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα