Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα στις αρχές του 21ου αιώνα

Η κατανάλωση ενέργειας σε μία χώρα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και επηρεάζεται αφενός από το βιοτικό της επίπεδο και αφετέρου από τον βαθμό χρήσης αειφορικών ενεργειακών τεχνικών και τεχνολογιών στις καθημερινές δραστηριότητες.
Οπως είναι γνωστό η χρήση των ορυκτών καυσίμων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας έχει σαν συνέπεια την πρόκληση δυσάρεστων κλιματικών αλλαγών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αφενός γίνεται προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας , αφετέρου για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πορεία των ανεπτυγμένων χωρών προς την αειφορία προϋποθέτει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας τους και τουλάχιστον στην Ευρωπαική Ενωση τα τελευταία 15 χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει λοιπόν η πορεία της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς και η μεταβολή της ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας όπως αυτή εκφράζεται με τη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου Ακαθάριστου Εθνικού προιόντος.
Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διερεύνηση της ενεργειακής συμπεριφοράς της χώρας από το έτος 2000 έως σήμερα. Η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζεται από δημογραφικούς παράγοντες (πληθυσμός), από εισοδηματικούς παράγοντες (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) από τη τιμή των καυσίμων, από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ορθολογική κρίση της ενέργειας καθώς και από τη διαθεσιμότητα οικονομικά αποδοτικών αειφορικών ενεργειακών τεχνολογιών.

Ο πληθυσμός της χώρας
Οπως φαίνεται από το γράφημα 1 ο πληθυσμός της χώρας κατά το διάστημα 2000 – 2012 αυξήθηκε από 10,9 εκατ. σε 11,3 κατοίκους.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.)
Όπως φαίνεται από το γράφημα 2 κατά την περίοδο 2000 – 2012 το κατά κεφαλή Α.Ε.Π. αυξάνεται μέχρι το έτος 2008 οπότε προσεγγίζει τα 30.000 $ και στη συνέχεια μέχρι το έτος 2012 ακολουθεί πτωτική τροχιά λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η τιμή του πετρελαίου
Οπως φαίνεται από το γράφημα 3 η τιμή του πετρελαίου τα πρώτα χρόνια της περιόδου 2000 – 2012 ήταν χαμηλή, ελαφρά υψηλότερη από 20$ το βαρέλι ενώ μετά το 2005 αυξάνεται σημαντικά ξεπερνώντας τα 100$ το βαρέλι για ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Οι πολιτικές για την ορθολογική χρήση της ενέργειας
Στην Ελλάδα -όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες- την περίοδο αυτή εφαρμόστηκαν πολιτικές που ευνοούσαν την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες  πηγές ενέργειας.

Διαθεσιμότητα οικονομικά αποδοτικών αειφορικών ενεργειακών τεχνολογιών
Η εξέλιξη της ενεργειακής τεχνολογίας και η ύπαρξη καινοτομιών στο τομέα της ενέργειας έχουν κάνει σήμερα δυνατή την ύπαρξη νέων οικονομικά αποδοτικών ενεργειακών τεχνολογιών των οποίων η εφαρμογή σε καθημερινές δραστηριότητες οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα
Οπως φαίνεται και από το γράφημα 4 η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας τη περίοδο 2000 – 2011 αυξάνεται το διάστημα 2000 – 2004 από 28 σε λίγο περισσότερο από 30 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Τ.Ι.Π.), ακολούθως παραμένει σχεδόν σταθερή μέχρι το 2008, και στη συνέχεια μειώνεται τα επόμενα χρόνια φθάνοντας λίγο περισσότερο από 26 εκατ. τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το 2011.

Η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα ανά κάτοικο
Οσον αφορά τη πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας ανά κάτοικο  όπως φαίνεται στο γράφημα 5 αυξάνεται τη περίοδο 2000 – 2006 ενώ στη συνέχεια μειώνεται σταθερά φθάνοντας λίγο περισσότερο από 2,3 τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου ανά κάτοικο το 2011.

Η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα  ανά 1000$ παραγόμενου Α.Ε.Π.
Τέλος όσον αφορά τη πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας  ανά 1000 $ παραγόμενου Α.Ε.Π. στην Ελλάδα (προσαρμοσμένου στην αγοραστική δύναμη της χώρας), όπως φαίνεται στο γράφημα 6 για την περίοδο 2000 -2011 αυτή ακολουθεί πτωτική πορεία μειούμενη από 0,14 Τ.Ι.Π. ανά 1000$ Α.Ε.Π. το 2000 σε 0,10 Τ.Ι.Π. ανά 1000 $ Α.Ε.Π. το 2011.
Από τα προαναφερθέντα είναι σαφές ότι η περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης στη χώρα μετά το 2008 συμπίπτει με μια περίοδο που οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλές σε σχέση με λίγα χρόνια πριν. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη σημαντική μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα συνολικά και ανά κάτοικο. Όμως κατά τη περίοδο 2000 – 2011 παρατηρείται μια σταθερή και σημαντική μείωση της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου Α.Ε.Π. στην Ελλάδα  που σημαίνει ότι συνολικά βελτιώθηκε η ενεργειακή αποδοτικότητα στη χώρα μας τη περίοδο αυτή. Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προιόντος σε διάφορες χώρες του Ο.Ο.Σ.Α. για το έτος 2011. Παρατηρούμε ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στην Ελλάδα είναι χαμηλή συγκρινόμενη με άλλες χώρες, που αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει ικανοποιητική ενεργειακή αποδοτικότητα μολονότι είναι μία χώρα όπου κυριαρχεί ο τομέας των υπηρεσιών σε αντίθεση με τις άλλες χώρες όπου υπάρχει αξιόλογη ανάπτυξη της βιομηχανίας.

ΠΙΝΑΚΑΣ  1
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟΥ  ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ Ο.Ο.Σ.Α. ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

Α/Α    ΧΩΡΑ    ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ         ΣΕ Τ.Ι.Π. ΑΝΑ 1.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΑΕΠ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ   ΧΩΡΑΣ
1.     ΕΛΛΑΔΑ    0,10
2.     ΚΑΝΑΔΑΣ    0,21
3.    ΗΠΑ    0,17
4.    ΙΑΠΩΝΙΑ    0,12
5.    ΓΕΡΜΑΝΙΑ    0,11
6.    ΓΑΛΛΙΑ    0,13
7.    ΙΤΑΛΙΑ    0,10
8.    ΙΣΠΑΝΙΑ    0,10
9.    ΑΓΓΛΙΑ    0,09
10.    ΔΑΝΙΑ    0,10
11.    ΣΟΥΗΔΙΑ    0,15

* Ο κ. Γιάννης Βουρδουμπάς διδάσκει ενεργειακή και περιβαλλοντική τεχνολογία στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μ.Α.Ι.Χ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Ψάχνω την Παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου από το έτος 2000 έως το 2016 (καμπύλη) . Μήπως σας βρίσκεται ; Θα με εξυπηρετούσατε τα μέγιστα.
    Με εκτίμηση
    Σας ευχαριστώ πολύ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα