Μουσείο Τυπογραφείας

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα για τον Δήμο Ρεθύμνης

Κατακόρυφη είναι η πτώση στα έσοδα για το Δήμο Ρεθύμνης το πρώτο εξάμηνο του 2020 απόρροια της πανδημίας και του περιορισμού στα τουριστικά έσοδα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνης , στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η έκθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού του Β’ τριμήνου του 2020.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνης Στέλιος Σπανουδάκης οι απώλειες στα έσοδα εστιάζουν σε ποσοστό 33% σε ίδιους πόρους και 23% στα έσοδα από την καθαριότητα σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΣΟΔΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία οι απώλειες στα εισπραχθέντα για το 2020 από αυτά τα οποία είχαν αρχικά προϋπολογιστεί φτάνουν το 20% για το πρώτο εξάμηνο του έτους , με την ίδια περίοδο πέρυσι να είναι στο 41% και το 2018 στο 50%. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, υπάρχει περιστολή στα έξοδα χρήσης κατά 5 μονάδες και επιβράδυνση της πορείας εκτέλεσης του τεχνικού προγράμματος. όπως εξήγησε ο κος Σπανουδάκης ο περιορισμός στα έσοδα, κυρίως στα άμεσα που στο Δήμο Ρεθύμνης προέρχονται από τον τουρισμό, δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος όπου πλέον γίνεται προσεκτικός βηματισμός λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει με την πανδημία. Όπως ανέφερε ο κος Σπανουδάκης, έμφαση δίνεται από πλευράς του Δήμου που τηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας, στα λειτουργικά έξοδα προκειμένου να μην υπάρξει το ρίσκο να μην μπορέσουν να καλυφθούν αν και εφόσον υπάρξει δυσμενής εξέλιξη. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις  απώλειες  παρ΄όλο που είναι σημαντικές για το Δήμο Ρεθύμνου έχουν καλύτερη εικόνα από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί. «Σαφώς η χρονιά θα κλείσει με απώλειες στα έσοδα, όχι όμως όπως είχαμε αρχικά εκτιμήσει καθώς βλέπουμε πως τα πράγματα είναι πιο θετικά, αλλά δύσκολα. ‘Έχουμε σημαντικές απώλειες που σαφώς θα επηρεάσουν και το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 λόγω του περιορισμού ίδιων πόρων. Είμαστε ένας τουριστικός δήμος όπου το 50% των εσόδων μας σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό και έτσι έχουμε αισθητή μείωση» υπογράμμισε ο κος Σπανουδάκης.

405 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΕΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Β’ ΦΑΣΗ

Το ποσό των 405 χιλιάδων ευρώ έλαβε ο Δήμος Ρεθύμνης στην πρώτη φάση της κρατικής ενίσχυσης προς τους δήμους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας , ωστόσο πρόκειται για οριζόντια στήριξη όπως τόνισε ο κος Σπανουδάκης. Πλέον , όπως ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, το Υπουργείο προετοιμάζει και δεύτερη δέσμη μέτρων στήριξης προς τους δήμους, στο πλαίσιο της οποίας και ο Δήμος Ρεθύμνης έχει αιτηθεί προς το Υπουργείο, να γίνει με βάση τις απώλειες που καταγράφει το παρατηρητήριο έτσι ώστε να υπάρξει ανάλογη στήριξη στην δεύτερη φάση της επιχορήγησης. Και αυτό διότι οι τουριστικοί δήμοι, όπως είναι και ο Δήμος Ρεθύμνης έχουν καταγράψει μεγάλες απώλειες από τα έσοδα του τουρισμού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.