Μουσείο Τυπογραφείας

Καταδυτικό πάρκο με συνδρομή του Κουστώ!

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί και να συνδράμει συμβουλευτικά στις διαδικασίες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου που βρίσκονται σε εξέλιξη για την θαλάσσια περιοχή Ομπρόγιαλος στον Δήμο Αποκορώνου, εξέφρασε ο παγκοσμίου φήμης ωκεανογράφος και ερευνητής Φαμπιέν Κουστώ από τα Χανιά όπου βρέθηκε την Παρασκευή. O εγγονός του Ζακ Υβ Κουστώ σε ομιλία που πραγματοποίησε στο συνεδριακό κέντρο της ANEK Lines όπου παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές, μίλησε για την ανάγκη προστασίας και περαιτέρω εξερεύνησης του θαλάσσιου κόσμου: «Δεν μπορείς να προστατεύσεις κάτι που δεν γνωρίζεις», σημείωσε, ενώ στο δημόσιο κάλεσμα που τού απηύθυνε ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης προκειμένου να επισκεφθεί την περιοχή του Ομπρόγιαλου και να δει τα σχέδια που εκπονούνται για το καταδυτικό πάρκο ο κ. Κουστώ απάντησε: «Είναι πρωταρχικής σημασίας να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες που αφενός συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου βοηθάνε στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής». Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που θέλουν τον κ. Κουστώ να ενδιαφέρεται να επενδύσει στο θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης ο φημισμένος ωκεανογράφος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου τόνισε ότι υπάρχουν ιδέες που συζητά, αλλά βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο και ανακοινώσιμο.

Στην ομιλία του ο κ. Κουστώ αναφέρθηκε στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει το Κέντρο Μάθησης Ωκεανών (Ocean Learning Center) με σκοπό την προστασία των παγκόσμιων θαλασσών: «Με σκοπό να ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας και για να κινητοποιηθεί κάθε τόπος, σχεδιάζοντας τα δικά του προγράμματα, μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας από τον βυθό σε όλο τον κόσμο, όπως αυτές αποτυπώνονται στα ντοκιμαντέρ που δημιουργούμε.

Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε περισσότερους από 6.000.000 ανθρώπους για να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία των θαλασσών μας». Μέσα από την ομιλία του και τις περιγραφές του ο Φαμπιέν Κουστώ «ταξίδεψε» το κοινό των Χανίων στις ομορφιές του θαλάσσιου κόσμου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του στην αποστολή «Mision 31» που είχε πραγματοποιήσει το 2014 παραμένοντας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για 31 ημέρες και “σπάζοντας” κατά μία ημέρα το ρεκόρ που κατείχε ο παππούς του Ζακ Υβ.

Επίσκεψη στον Αποκόρωνα

12Στο μεταξύ, ο Φαμπιέν Κουστώ επισκέφτηκε τον Δήμο Αποκορώνου εκδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στην θέση Ομπρόσγυαλός της Δ.Ε Κεφαλά Αποκορώνου. Από την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ευαγγελία Καστρινάκη και παρουσία του Δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της Αναπτυξιακής Σταύρου Σταυρουλάκη, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι μελέτες κατασκευής του Καταδυτικού Πάρκου. Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αποκορώνου, «ο Fabien Cousteau εξέφρασε την ικανοποίηση του για την περιβαλλοντική ευαισθησία της δημοτικής αρχής για την προστασία και την ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου, δηλώνοντας ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της μέσω της τεράστιας εμπειρίας την οποία διαθέτει. Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης τον ευχαρίστησε για την τιμή που έκανε να επισκεφτεί τον Δήμο και για την συνεργασία του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας του Αποκόρωνα και της ευρύτερης περιοχής».

Νο Comments