Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΕΛΕΤΗ

Η Κάρπαθος τίμησε τη μνήμη του σμηναγού Ηλιάκη (video)

» Παρουσία του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου
Τη μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, που σκοτώθηκε σε αερομαχία με τουρκικό αεροπλάνο, πριν από οκτώ χρόνια και συγκεκριμένα στις 12.39’ στις 23 Μαΐου του 2006 κοντά στην Κάρπαθο, τίμησαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι του νησιού στο πλαίσιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Πολεμική Αεροπορία και οι αδελφοποιημένοι Δήμοι, Καρπάθου και Χανίων.
Στις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις με την επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του αθάνατου ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στα Πηγάδια Καρπάθου το “παρών” έδωσαν σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, Ιερός κλήρος με προεξάρχοντα τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο, συγγενείς και πολλοί φίλοι του εκλιπόντος.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μίλησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης και ο Φίλιππος Ηλιάκης, αδελφός του ηρωικού σμηναγού, ενώ τρεις σχηματισμοί με αεροπλάνα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο Σινούκ πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω απ’ το Μνημείο του σμηναγού, τιμώντας τη μνήμη του.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κατά την ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος επεσήμανε: «Είμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε και να εκφράσουμε χρόνια μετά την ευγνωμοσύνη μας και τον εθνικό δημόσιο έπαινό μας σε έναν μεγάλο Ελληνα, τον σμηναγό Ηλιάκη, ο οποίος τότε στην εκτέλεση του καθήκοντός του άφησε την τελευταία του πνοή πιστός στον όρκο του και στέλνοντας με τη θυσία του ένα διαχρονικό μήνυμα στους Ελληνες. Είμαστε λοιπόν, εδώ σήμερα για να τιμήσουμε έναν ήρωα, έναν Ελληνα που δεν εγκατέλειψε τη θέση του, έναν Ελληνα που δεν υποχώρησε, που υπερασπίστηκε με πάθος το όνειρο και τον όρκο του, όνειρο, από παιδί ακόμα είχε να μείνει για πάντα στους ουρανούς κι εκεί είναι. Να γίνει κομμάτι και μέλος της μεγάλης οικογένειας των ηρώων της πατρίδος μας και στο πέρασμα των χρόνων να γίνει παράδειγμα για τους Ελληνες και ειδικότερα για τις νεότερες γενιές».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Ο απερχόμενος δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης επεσήμανε ότι «η Κάρπαθος σας καλωσορίζει εδώ σ’ αυτή την ημέρα τιμής και μνήμης για τον πεσόντα στους αιθέρες και στους ουρανούς, σμηναγό Κώστα Ηλιάκη και αναφωνεί εξ αρχής το “Αθάνατος”. Είμαστε σήμερα εδώ πενθούντες και μνήμονες, είμαστε σήμερα εδώ υπερήφανοι για την αυτοθυσία, για  τον ηρωισμό, το υψηλό φρόνημα, τα καθαρά ιδεώδη, που μας κατέλειπε η βαριά απώλεια την ώρα της τέλεσης του καθήκοντος». Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «Αυτός ο τόπος σήμερα ατενίζει ελεύθερος τον ορίζοντα. Η πατρίδα μας έχει ορίζοντες, γιατί έχει τέτοια παιδιά. Γιατί βγάζει τέτοιες προσωπικότητες είτε είναι από τη λεβεντογέννα Κρήτη είτε είναι από τις άλλες περιοχές της περιφερειακής ή της κεντρικής Ελλάδας».
Στον ήρωα σμηναγό αναφέρθηκε με δήλωσή του στα “Χανιώτικα νέα” και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος.

Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΗΛΙΑΚΗΣ
Με συγκινηση αναφέρθηκε στον ήρωα ο αδερφός του, Φίλιππος Ηλιάκης επισημαίνοντας ότι «πέντε ημέρες πριν στις 23 Μαΐου, οκτώ χρόνια απ’ τον χαμό του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη άναψαν αμέτρητα κεριά στη μνήμη του, στα Μ.Μ.Ε. με μορφή άρθρων και αφηγήσεων και στο διαδίκτυο με αναρτήσεις σχόλια και επισκέψεις σε ιστοτόπους που αναφέρονται σ’ αυτόν. Θα σταθώ σ’ έναν. Ο Ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμανάκης, που τερμάτισε εδώ σ’ αυτό εδώ το σημείο αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επίπονου και με πολλά μηνύματα διάπλου του Αιγαίου πάνω στην ιστοσανίδα του, ανήρτησε τη φωτογραφία του Κώστα με τη λέξη “Αθάνατος”. Σε αυτή την ανάρτηση γράφηκε σχόλιο από τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό νιώθω την υποχρέωση να το αναφέρω δημόσια. Γράφει: «Τον θυμόμαστε, μας εμπνέει, τον έχουμε ως πρότυπο σε μία χώρα που κυριαρχεί η μετριότητα και η παραίτηση. Ο Κώστας Ηλιάκης με υψιπετή αφοσίωση και αυταπάρνηση μας προσέφερε ως μάθημα ζωής τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για την πατρίδα.  Τιμούμε τη μνήμη του, νουθετούμε τα παιδιά μας με τον τρόπο που υπηρέτησε εκείνος τις κοινές μας αξίες…».
Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας: «Ανθρωποι σαν τον Κώστα Ηλιάκη δεν είναι μόνο μορφές της ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση. Σήμερα και εδώ στην Κάρπαθο τιμάτε στο πρόσωπό του το πρότυπο των αγνών πατριωτών και ολοκληρωμένων ανδρών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο πέραν από την ευχή να φωτιστούν οι συνθήκες και τα αίτια της εθνικής τραγωδίας μας στις 23 του Μάη του 2006 στον αέρα και κατόπιν στη θάλασσα για να μην συμβεί ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή ο Εθνικός μας Υμνος και η εκδήλωση έληξε με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Καρπάθου σε ταβέρνα της πρωτεύουσας του νησιού, όπου αντηλλάγησαν δώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.