Μουσείο Τυπογραφείας

ΝΑΟΜΙ KLEIN

Καπιταλισμός εναντίον κλίματος

NAOMI KLEIN
διάσημη συγγραφέας της μεγάλης δημοσιογραφίας 2015 με αποθεωμένα από τους βιβλιοκρητικούς των παγκόσμιων Κοέστ Σέλλερ όλα τα έργα της

Εκδόσεις  Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ
πρώτη  Διεθνής έκδοση 2014
Ελληνική μετάφραση-έκδοση

Μετάφραση από τα αγγλικά
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ

Ένα ακόμα αποκαλυπτικό βιβλίο της Naomi Klein που αποκαλύπτει τους μύθος που συσκοτίζουν τους τον δημόσιο διάλογο για το κλίμα.

Το μήνυμα της καταστροφικής αλλαγής του κλίματος με τις τόσο ζημιογόνες συνέπειες αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα και ένα πολιτισμικό κάλεσμα για ν’αλλάξουμε τον κόσμο. Πριν ο κόσμος μας αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής. Όπου, είτε θα κάνουμε το άλμα, είτε θα βυθιστούμε… Με «ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ λοιπόν ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΟΣ», γεγονός που αποτελεί μια ακόμα παγκόσμια προσφορά αλλά και πρόκληση ευθύνης των πάντων για την περίσωση του πλανήτη και της ζωής σε αυτόν.
Για να τονίσει η Klein ότι: «Στην πραγματικότητα, ο αγώνας για την επόμενη οικονομία διεξάγεται ήδη με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο με τρόπους που εμπνέουν και εκπλήσσουν..»

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ
Η  συνεχής καταστροφή του περιβάλλοντος όλη της γης, συντελείται τόσο από την αδιαφορία  των ίδιων των κατοίκων, για να έχει, ήδη, δημιουργηθεί μια εξαιρετικά ζημιογόνος κατάσταση για το περιβάλλον σε όλο  τον μικρό μας πλανήτη. Όμως  η κυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων κυνικά και εγκληματικά αδιαφορεί για την προϊούσα καταστροφή. Η οποία, ήδη, έχει επιβαρυνθεί, ιδιαίτερα τους 2-3 τελευταίους αιώνες, από τη αρχή του εικοστού αιώνα με τη χρήση χημικών όπλων και στην τέταρτη δεκαετία μετά τη λήξη του τόσο απάνθρωπου Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΟΣΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με την πρώτη ατομική πυρηνική βόμβα που έριξαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι οι Αμερικανοί, ήταν η πρώτη πολεμική φρίκη, η οποία εφιαλτικά κατέδειξε τους τρομερούς, εφεξής, κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα, σε παγκόσμια αλλά και σε ηπειρωτική κλίμακα. Τόσο από τα συνεχώς βελτιούμενα μικρά και μεγάλα  όπλα, όσο από τα  εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Η οποία, ήδη, έχει παραβλάψει τον πλανήτη, από τη μια πλευρά  με τι δοκιμές και από την άλλη  μεριά με τις επικίνδυνες χρήσεις πυραύλων, για τον εκφοβισμό εκατέρωθεν αντιπάλων. Με παροξυσμό για το πρώτο χτύπημα.

ΜΟΛΥΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αυτή η αντιπαλότητα των δύο κόσμων ανατολής και δύσης έχει, ήδη, επιβαρύνει, δραματικά το παγκόσμιο περιβάλλον σε δύση, ανατολή, βορρά και νότο: σε όλη τη γη, σε όλες τις θάλασσες και στην ατμόσφαιρα, ακόμα και σήμερα που με του νέους πολέμους σ’ όλη τη Μ. Ανατολή και γενικά στη Μεσόγειο. Χωρίς, να ερωτούνται οι κυβερνήσεις ή οι λαοί των Μεσογειακών χωρών. Για να έχουν υποστεί μεγάλη μόλυνση τα πελάγη της μεσογειακής θάλασσας αλλά και του κόλπου, καθώς και οι θαλάσσιες περιοχές στον Ειρηνικό Ωκεανό μεγάλες μολύνσεις και καταστροφές από τα χημικά ακόμη και πυρηνικά, λήμματα μέσα σε βυθισμένα σκάφη, εμπορεύματα πολεμικά κ.λπ. Για να ζούμε από το 1943 που πέσανε οι δύο ατομικές –πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τον εφιάλτη. Μετά την Χιροσίμα εποχή, που άφησε πίσω της την 2000 χρόνων  μετά Χριστόν εποχή, όπως είπε πριν αυτοκτονήσει ο διάσημος επιστήμων και διεθνούς κύρους διανοούμενος και συγγραφέας ο ΑΡΘΟΥΡ Καίσλερ.

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ
Όμως, εκτός από την μόλυνση του περιβάλλοντος, γενικά, δεν είναι μόνο οι πόλεμοι, οι πολλές μολύνσεις από τα νέα όπλα κ.λπ. που έχουν δημιουργήσει πολλών επιπέδων μολύνσεις και καταστροφές του περιβάλλοντος. Αλλά, κυριολεκτικά, η μεγαλύτερη καταστροφή είναι, αυτό που αλλάζει τα ΠΑΝΤΑ, «Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ εναντίον του ΚΛΙΜΑΤΟΣ». Αυτός  είναι ο σημαντικός και καθοριστικός τίτλος του βιβλίου αυτής της χαλκέντερης, διάσημης και πολυβραβευμένης Καναδής δημοσιογράφου, της ΝΑΟΜΙ ΚΛΕΙΝ.
Αυτή όταν παρουσίασε πριν χρόνο το βιβλίο της «LOGΟ» επιβλήθηκε διεθνώς με την δυναμική και την πρωτοτυπία αυτού του έργου που πήρε χρόνια για να το προετοιμάσει, να το γράψει και να ντοκουμεντάρει όλα της τα γραφόμενα. Το βιβλίο αυτό  εκδόθηκε από τις εκδόσεις Δ.Α. ΛΙΒΑΝΗ όπως και τα επόμενα  βιβλία της. «Με τον Καπιταλισμό εναντίον του Κλίματος», να είναι το βιβλίο που κυκλοφορήθηκε διεθνώς το 1914 και στην Ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2015.

ΚΑΘΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΝΑΟΜΙ, ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ
Το κάθε βιβλίο της παίρνει 10 χρόνια για να το ολοκληρώσει και να το κυκλοφορήσει. Όμως, το κάθε βιβλίο της δημιουργεί νέο ΣΟΚ, όπως το πρώτο της  βιβλίο LOGO,  που ακολουθήθηκε από το επόμενο: ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ, μετά ΤΟ ΦΡΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, με επόμενο τον τολμηρό τίτλο: «ΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΔΝΤ». Με ανταποκρίσεις από την πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την παγκοσμιοποίηση. Όλα τα βιβλία της τα έχω παρουσιάσει στα χανιώτικα για το τεράστιο ενδιαφέρον του περιεχομένου τους.
Σήμερα (ίσως και στο επόμενο και στο μεθεπόμενο κείμενό μου) θα παρουσιάσω, για την ενημέρωση, όπως κάνω πάντα, των  ανησυχούντων και όχι των αδιάφορων πολιτών της πόλης μας, αλλά, και των αδρανούντων ή αργοπορούντων διοικητικών και θεσμικών αρχών μας.

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…
Η Ναομί Κλέιν, η σημαντική αυτή αγωνίστρια του Μεγάλου, Παγκόσμιου Λόγου της Δημοσιογραφικής ευθύνης, είναι συντάκτρια στο HARPER MAGAZINE, ρεπόρτερ του Rolling Stone και αρθρογράφος του   NATION και του GUARDIAN.
Επαναλαμβάνω  ότι, όπως η ίδια έχει πει και έχει αποδείξει γράφει κάθε δέκα χρόνια ένα βιβλίο που καθορίζει την εποχή μας. Για να θεωρεί ότι το τωρινό βιβλίο της ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, επηρεάζοντας καταλυτικά τη δημόσια συζήτηση για τη θυελλώδη εποχή στην οποία ζούμε.
Σ’αυτό το νέο βιβλίο της το κρίνει η συγγραφέας  κ. Κλέιν ως το πιο προκλητικό έργο της μέχρι σήμερα. Αυτό είναι το βιβλίο της που καταπιάνεται με τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Δηλαδή: τον πόλεμο που το υπάρχον οικονομικό σύστημα διεξάγει εναντίον της ζωής στη Γη. Ναι, στη Γη, την οποία, ήδη, την έχουμε φθάσει σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποφασιστικά θα κινδυνεύσει ο ίδιος ο πλανήτης και η ζωή σ’αυτόν.

ΑΝΑΓΓΕΛΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΣΙΝΗ Η ΓΗ
Πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος η οποία έχει αρχίσει από πολλά χρόνια τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από τις παγκόσμιας δράσης οργανώσεις προστασίας του για την αντιμετώπιση της επερχόμενης περιβαλλοντικής κρίσης. Βασικά και τα κράτη συζητούν εδώ και 30 χρόνια για την εξελισσόμενη περιβαλλοντική κρίση. Όμως στις εκάστοτε αποφάσεις διεθνών  συνεδριάσεων του ΟΗΕ τα μέτρα είναι για τους πολλούς, αλλά οι ολίγοι μεγάλοι των ισχυρών κυβερνήσεων και των μεγάλων συμφερόντων δεν  συμφωνούν με την  κρίση και δεν δεσμεύονται  για τη δική των συμμετοχή αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής απειλής,  η οποία έχει πριν πολλά χρόνια εκδηλωθεί. Το σύνθημα της Ευρώπης και άλλων κρατών  για πράσινη Γη. Αλλά ακόμη και στην ευρωπαϊκή ένωση που έχει προσπαθήσει να ζητά πράσινη ευρώπη, έχει αποτύχει να δει την πράσινη γη. Τώρα με την   μεγάλη οικονομική κρίση σε όλο τον κόσμο, με τις συνθήκες πτώχευσης, μαζική μετανάστευση, συνεχιζόμενων πολέμων και κυρίως με την εντεινόμενη υπερεκμετάλλευση από τον καταστροφικό καπιταλισμό παραγνωρίζεται επικίνδυνα ο αγώνας για πράσινη γη.

ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρ’ όλες αυτές τις αξεπέραστες δυσκολίες έχει ενταθεί η κλιματική κρίση για να γράφονται άρθρα σε όλο τον κόσμο (όπως το προ ημερών κείμενο του καθηγητή συγγραφέα και ιδιαίτερα ασχολούμενου με το περιβάλλον Γιάννη Φίλη, πρώην πρυτάνεως του Πολυτεχνείου Κρήτης)  να γράφει το σημαντικό κείμενό του που δημοσιεύτηκε στα Χ.Ν. για την προκλητική θέση  του νέου αμερικανού προέδρου ΤΡΑΜΠ  να αρνηθεί να υπογράψει μαζί, με G20 για τη νέα σοβαρή κοινή προσπάθεια, αντιμετώπισης της παγκόσμιας περιβαλλοντικής κρίσης του κλίματος.
Όμως, από το 2014-2015 η Ναομί Κλέιν έκανε μεγάλες αποκαλύψεις για τις Διεθνείς διαπλοκές για το ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ του περιβάλλοντος. Από τότε  με αποφασιστική φωνή, προειδοποίησε λέγοντας: «Ξεχάστε όσα νομίζετε ή γνωρίζετε για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν  ευθύνεται ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ, αλλά ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. Μύθοι συσκοτίζουν το δημόσιο διάλογο για το κλίμα. Σας έχουν πει ότι η αγορά θα μας σώσει, όταν στην πραγματικότητα η αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης μας εξοντώνουν καθημερινά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Σας έχουν πει ότι είναι αδύνατον να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, όταν στην πραγματικότητα αρκεί απλώς να παραβιάσουμε όλους τους κανόνες του εγχειριδίου της «ελεύθερης αγοράς»: να χαλιναγωγήσουμε την ισχύ των εταιριών, να ανοικοδομήσουμε τις τοπικές οικονομίες και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των Δημοκρατιών μας.
Σας είχαν πει ότι η ανθρωπότητα είναι υπερβολικά άπληστη και ιδιοτελής για να σταθεί στο ύψος αυτής της πρόκλησης. Στην πραγματικότητα, ο αγώνας  για την επόμενη οικονομία διεξάγεται ήδη με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπους που εμπνέουν και εκπλήσσουν. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ηχηρό μήνυμα που μεταδίδεται με τη γλώσσα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών. Γεγονός που αποτελεί ένα πολιτισμικό κάλεσμα αφύπνισης. Δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης…. Πρέπει ν’αλλάξουμε τον κόσμο, πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς, να μην είναι πλέον ασφαλής. Γιατί, είτε θα κάνουμε το βήμα, είτε θα βυθιστούμε…

Υ.Γ. στο επόμενο αποσπάσματα από την εισαγωγή και τα ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.