Μουσείο Τυπογραφείας

Καλωσορίζοντας τον νέο δήμαρχο Χανίων

24spanoudakiΚαλωσορίζοντας τον νέο δήμαρχο Χανίων και την νέα Δημοτική Αρχή, ως κάτοικος μιας «άγονης και απομακρυσμένης» περιοχής, της Νέας Κυδωνίας θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω.
Η  Νέα Κυδωνία ως γνωστόν βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα(….) από το κέντρο του Δήμου Χανίων, με εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση(…) δίχως να συνεισφέρει και πολλά έσοδα στα ταμεία του(…), ως εκ τούτου φαίνεται λογικό ότι τα τελευταία 10 χρόνια η ανάπτυξή της δεν απασχόλησε καμία Δημοτική Αρχή.  Με συντομία θα μπορούσα να αναφέρω τους εγκαταλειμμένους δρόμους όπου δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό ασφάλτου, το γεγονός ότι ΟΥΤΕ ένα πεζοδρόμιο δεν έχει κατασκευαστεί, τα δυο δημοτικά σχολεία του Γαλατά (με 450 παιδιά!!!!) στεγάζονται σε ένα ασφυκτικό χώρο με σοβαρά προβλήματα, ενώ ο μικρός ανηφορικός δρόμος (φυσικά…) δεν έχει πεζοδρόμιο, και αρκετά από τα νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κτίρια όπου απειλείται η υγεία των παιδιών. Οι παραλίες είναι γεμάτες με σπασμένα καλάμια (διότι δεν υπάρχει μηχάνημα καθαρισμού της άμμου) και ο καθαρισμός των σκουπιδιών έχει αφεθεί στα χέρια εθελοντών. Το παλιό δημαρχείο της χρησιμοποιείται ως αποθήκη, η μικρή έκθεση κειμηλίων της Μάχης της Κρήτης στην Πλατεία Γαλατά είναι παρατημένη, ενώ δεν υπάρχει κανείς χώρος συνάθροισης κατοίκων για εκδηλώσεις τον χειμώνα. Το κουφάρι του Συνεδριακού Κέντρου – Μουσείου – Μνημείου της Μάχης της Κρήτης δεν αφορά κανέναν και ρημάζει ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς, οικονομικής ανάπτυξης και έλξης επισκεπτών.
Εξίσου απομακρυσμένη(…) και ξεχασμένη είναι η περιοχή των Αγίων Αποστόλων… Δεν θα αναφερθώ στη θλιβερή εικόνα της μοναδικής παιδικής χαράς που βρίσκεται εκεί… Θα σημειώσω ότι πρόσφατα καθαρίστηκε από ξερόχορτα έκταση ενός στρέμματος (από τα 456 στρ), ενώ η τοποθέτηση μερικών οργάνων γυμναστικής και η κατασκευή διαδρόμου για τρέξιμο θεωρήθηκαν ως μείζων παρέμβαση. Εκεί λειτουργούν άτυποι καταυλισμοί αθίγγανων που κυριολεκτικά λυμαίνονται όλους τους πόρους της χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα το νερό, καταστρέφοντας το πράσινο και καλύπτοντας με σκουπίδια κάθε ελεύθερο τετραγωνικό της. Καμία σκέψη για περίφραξη των 456 στρεμμάτων (που διακριτικά «ροκανίζονται»…) ή για φύτευση συστημάτων φυτών για να συγκρατηθεί η άμμος στις όμορφες αμμουδιές της περιοχής.
Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον το καλωσόρισμα στον νέο δήμαρχο κ. Σημαντηράκη (ο οποίος ανάστησε δυο χωριά που δεν τα ήξερε κανείς με τις Γιορτές Ρόκας-Κεράς)  να περιλαμβάνει (ακροθιγώς) ελάχιστες αναπτυξιακού περιεχομένου αναφορές όπως οι ακόλουθες.
Η σύνδεση της Νέας Χώρας-Κλαδισού-Απτέρων-Χρυσής Ακτής-Αγίων Αποστόλων με έναν περιπατητικό διάδρομο (με φώτα…).
Η περίφραξη των 456 στρεμμάτων θα ήταν λογική σκέψη για κάποιον που θέλει να προστατεύσει την περιοχή. Το ίδιο λογική φαντάζει και η σκέψη δημιουργίας ενός κάμπινγκ, ελεγχόμενων σημείων στάθμευσης (δωρεάν και με πληρωμή), αλλά και η δημιουργία αποδυτηρίων και WC (με εισιτήριο ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας). Σημαντική θα ήταν η δημιουργία ενός ανοικτού χώρου εκδηλώσεων και η μετατροπή των παλαιών στρατώνων σε μια οικονομικά παραγωγική δραστηριότητα.
Δεν θα πλατειάσω περαιτέρω.
Ως κατακλείδα θα επισυνάψω την φωτογραφία με το γεφυράκι που συνδέει την παραλία των Απτέρων με την Χρυσή Ακτή το οποίο με τις κακοκαιρίες βρίσκεται στον αέρα (η μεσαία κολώνα στήριξης έχει σπάσει). Οι νοικοκυρεμένες υποδομές δείχνουν πολιτισμό, εξασφαλίζουν την σωματική ακεραιότητα των ντόπιων και των επισκεπτών, ενώ αποδεικνύουν ότι μια δημοτική αρχή ζει στην περιοχή που διοικεί…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.