Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καλοκαίρι και ανάγνωση

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, συνηθίζεται η τακτική εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων, να διαλαλούν τα κατάλληλα για τις διακοπές βιβλία. Δικαιολογημένη η επιθυμία τους να προσελκύσουν περιστασιακούς αναγνώστες, αν και, κατά την προσωπική μου γνώμη, η έννοια του καλοκαιρινού αναγνώσματος μοιάζει υποτιμητική για το εκάστοτε βιβλίο που βρίσκεται στη συγκεκριμένη λίστα, αφού του προσδίδεται μία αίσθηση ελαφρότητος.
Προσωπικά δεν κάνω διάκριση ανάμεσα σε χειμερινά και καλοκαιρινά αναγνώσματα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχω αδυναμία στην ανάγνωση δίπλα στο κύμα. Χωρίζω σε τέσσερις κατηγορίες τα βιβλία που με συντροφεύουν στην παραλία και στις διακοπές γενικότερα. Έχουμε και λέμε λοιπόν!
α) Διηγήματα. Μια καλή συλλογή διηγημάτων ενδείκνυται για παραθαλάσσια ανάγνωση. Δίνουν ρυθμό στις βουτιές, οι οποίες και αποτελούν το απαραίτητο διάλειμμα. Φέτος το καλοκαίρι σκοπεύω να διαβάσω επιτέλους τα διηγήματα με τα οποία μάς συστήθηκε ο Antonio Tabbucchi στις αρχές της δεκαετίας του ’80, Το παιχνίδι της αντιστροφής (μτφρ: Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδόσεις Άγρα) και τη συλλογή, με τον υπέροχο τίτλο, Άδεια ξενοδοχεία, του Φαίδωνα Ταμβακάκη (Εκδόσεις της Εστίας).
β) Μυθιστορήματα 150-200 σελίδων. Ιδανικά για ολοήμερη παραμονή στην παραλία. Το πέρας της ανάγνωσης εντός της ημέρας αφήνει την αίσθηση μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας. Εδώ δίπλα μου, στη στοίβα, η αλληλογραφία της Helene Hanff με το λονδρέζικο βιβλιοπωλείο Marcs and Co, ένα, σύμφωνα με τις προσδοκίες, αμιγώς βιβλιοφιλικό ανάγνωσμα (84, Charing Cross Road, μτφρ: Κατερίνα Σχινά, εκδόσεις Πόλις). Ενώ με διάθεση αντιστικτική επιλέγω τον Ιωβ του Joseph Roth (μτφρ: Μαρία Αγγελίδου, εκδόσεις Άγρα).
γ) Πολυσέλιδα μυθιστορήματα. Το καθημερινό πρόβλημα της έλλειψης χρόνου λύνεται κατά τη διάρκεια των διακοπών, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να βρει το ρυθμό εκείνο που θα του επιτρέψει να βυθιστεί στο σύμπαν του συγγραφέα. Μεταξύ μας, είναι εκείνα που φέρουν τις περισσότερες προσδοκίες, έχουμε και λέμε λοιπόν: Τα τελευταία απογεύματα με την Τερέζα, του Ισπανού Juan Marsé (μτφρ Μαρία Παλαιολόγου, εκδόσεις Πατάκη). Κι άσε τον κόσμο τον μεγάλο να γυρίζει  του Colum McCann (μτφρ: Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Καστανιώτη).
δ) Επιστροφή στο παρελθόν, διαβάζοντας ακόμα μια φορά κάποιο αγαπημένο βιβλίο. Φέτος θα διαβάσω ξανά το Homo Faber του Ελβετού Max Frisch (μτφρ: Σώτη Τριανταφύλλου, Εκδόσεις Πατάκης). Αυτός είναι ο στόχος.

“Του δέντρου τον ίσκιο
μην το θεωρήσεις ποτέ δεδομένο
αν τη δροσιά του ποθείς
θα χρειαστεί να τον ακολουθήσεις
στο καθημερινό του ταξίδι.”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα