Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2018

Καλή παρουσία εντός Κρήτης τα Χανιώτικα σωματεία

Συνέχισαν στην κορυφή “Ελ. Βενιζέλος” (στίβος) και Τάλως (ποδηλασία) – Διακρίσεις και στον υγρό στίβο

Για τα Χανιώτικα σωματεία τα οποία καλλιεργούν τα τέσσερα βασικά αθλήματα που διεξάγονται σε κλειστό γήπεδο ισχύει το “μέσα πάμε καλά”, αφού η ανασκόπηση του χρόνου που “έφυγε” χθες τα βρίσκει με θετικό πρόσημο στα παγκρήτια πρωταθλήματα, όπου κατακτήθηκαν συνολικά 5 τίτλοι (το 2017 ήταν 3) σε μπάσκετ και βόλεϊ.
Αντίθετα, στις πανελλήνιες διοργανώσεις το 2018 είναι μια από τις χειρότερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας, αφού από τις πέντε ομάδες που είχε ο Νομός σ’ εθνικές κατηγορίες στο ξεκίνημα της χρονιάς, στο τελείωμά της συνεχίζουν μόλις οι δυο.
Βέβαια, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν υπολογίζουμε τη Β’ εθνική χάντμπολ ανδρών ως πανελλήνια διοργάνωση, αφού η πρώτη της φάση αφορά μόνον τα Χανιά.
ΣΦΠΧ και ο Α.Ο. Κύδων εγκατέλειψαν την προσπάθεια στην Α2 εθνική βόλεϊ ανδρών (5 αγωνιστικές πριν το τέλος) και γυναικών (λίγο μετά την έναρξη του 2ου γύρου), αντίστοιχα και επέστρεψαν στις παγκρήτιες διοργανώσεις “κουβαλώντας” μείον βαθμούς, ενώ υποβιβασμό από τη Γ’ εθνική μπάσκετ ανδρών γνώρισε και ο νεοφώτιστος Α.Ο.Κ. Χανιά.
Ουσιαστικά δυο ομάδες του ΟΑΧ ήταν αυτές που κατάφεραν να παραμείνουν σε εθνική κατηγορία, δηλαδή οι γυναίκες στην Α2 μπάσκετ και οι άνδρες στην Α1 πινγκ πονγκ.
Όσον αφορά τα δυο άλλα αθλήματα (στα οποία δεν έχουμε αντίπαλο σε παγκρήτιο επίεπδο), στο χάντμπολ, τόσον η ΕΑΧ Χανιά στην Α2 γυναικών όσο και οι τρεις ομάδες που μετείχαν στον όμιλο Κρήτης της Β’ εθνικής ανδρών συνεχίζουν και τη νέα σεζόν στις ίδιες κατηγορίες, από τις οποίες, βέβαια, δεν υπάρχει υποβιβασμός, ενώ ο πρωταθλητής Κρήτης στους άνδρες πήρε μέρος στα μπαράζ για άνοδο στην Α2 ανδρών.
Σε παγκρήτιο επίπεδο, ομάδες από τον Νομό μας κατέκτησαν -συγκριτικά με πέρυσι- ακόμη δυο “κούπες” στα πρωταθλήματα της ΕΚΑΣΚ και της ΕΣΠΕΚ.
Στο μπάσκετ ο ΟΑΧ ήταν αυτός που ξεχώρισε, αφού οι κορασίδες πήραν τον παγκρήτιο τίτλο, έπαιξαν στα προκριματικά της πανελλήνιας διοργάνωσης και πέρασαν στην τελική φάση (φάϊναλ σιξ), καταλαμβάνοντας την 4η θέση, ενώ πρωταθλητές αναδείχθηκαν και οι παίδες Β’ του Ομίλου.
Στα πρωταθλήματα του βόλεϊ η συγκομιδή ήταν μεγαλύτερη (από το άθλημα αυτό προστέθηκαν οι δυο πρωτιές), αφού τίτλο κατέκτησαν οι έφηβοι του ΣΦΠΧ και οι νεάνιδες του Α.Ο. Ακρωτηρίου, ενώ πρωταθλητές αναδείχθηκαν και οι παμπαίδες του ΣΦΠΧ.
Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή για το πως ολοκλήρωσαν τη σεζόν 2017-18 οι ομάδες του νομού μας στα τέσσερα αθλήματα και ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία τους στις αντίστοιχες διοργανώσεις της αγωνιστικής περιόδου 2018-19.

ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟ ΒΟΛΕΪ
Ο Α.Ο. Κύδων, στην επιστροφή του μετά από πολλά χρόνια σ’ εθνική κατηγορία βόλεϊ γυναικών, μετά την εντός έδρας ήττα από την Ηλιούπολη (11η αγωνιστική) αποχώρησε από το πρωτάθλημα (έχοντας μέχρι τότε μια νίκη- εννέα ήττες), το οποίο περιελάμβανε και πλέι άουτ (στα οποία τελικά μετείχαν οι τρεις ομάδες πάνω από τη Χανιώτικη, που έπαιξαν μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων αγωνιστικών και οι δυο πρώτες στη βαθμολογία παρέμειναν στην κατηγορία).
Από την πλευρά του, ο ΣΦΠΧ, 5 αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα είχε ελπίδες παραμονής, όμως το ταξίδι στη Σάμο (14η αγ.) δεν κατέστη δυνατόν -για οικονομικούς λόγους- να πραγματοποιηθεί, η ομάδα μηδενίστηκε και έτσι τελείωσε άδοξα τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της στην Α2.
Σε παγκρήτιο επίπεδο, την καλύτερη παρουσία στους άνδρες είχε ο Α.Ο. Κύδων, στις γυναίκες ο Α.Ο. Ακρωτηρίου, στους έφηβους ο ΣΦΠΧ αναδείχθηκε πρωταθλητής, όπως και ο Α.Ο. Ακρωτηρίου στις νεάνιδες (στους τελικούς υπερίσχυσε στα σετ της Άθλεσης) χωρίς να πετύχουν κάτι στις αντίστοιχες πανελλήνιες προκριματικές φάσεις. Αντίθετα, μετά τον τίτλο που κατέκτησαν στη διοργάνωση της ΕΣΠΕΚ οι παμπαίδες του ΣΦΠΧ (2-1 νίκες στους τελικούς τη ΓΕΗ), έκαναν εξαιρετικά παρουσία στα προκριματικά και έμειναν εκτός τελικής φάσης λόγω της ήττα στην πρεμιέρα από τον Ολυμπιακό (στη συνέχεια κέρδισαν Παναθηναϊκό και Καλαμάτα 80). Στις κορασίδες ο Α.Ο. Ακρωτηρίου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, στους παίδες ο ΣΦΠΧ ήταν 4ος, ενώ ο ίδιος σύλλογος αποκλείστηκε στους χιαστί αγώνες των παγκορασίδων.
* Για την σεζόν που βρίσκεται σ’ εξέλιξη, τόσο στους άντρες όσο στις γυναίκες δύσκολα θα μπορέσουν εκπρόσωποι από τα Χανιά να κατακτήσουν τον τίτλο και εν συνεχεία μέσα από τα μπαράζ να διεκδικήσουν άνοδο στην Α2 εθνική κατηγορία. Αντίθετα, στις μικρές ηλικίες η μέχρι τώρα παρουσία επιτρέπει την αισιοδοξία γι’ ανάλογο με την περυσινή σεζόν απολογισμό, με διεκδικητές τίτλου τον ΣΦΠΧ σε νεάνιδες-έφηβους-παίδες-κορασίδες Α’ και τον Α.Ο. Ακρωτηρίου σε νεάνιδες και κορασίδες Α’. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο σύλλογοι μετέχουν σχεδόν με τ’ ίδια αγόρια και κορίτσια τόσο στις μικρές, όσο και στις μεγαλύτερες προαναφερόμενες ηλικιακές κατηγορίες. Για πρώτη φορά προστέθηκαν φέτος οι κατηγορίες κορασίδων Β’ και παγκορασίδων Β’ (στην οποία μετέχει και ο νεοϊδρυθείς Ο.Π. Ακρωτηρίου), ενώ για τις δυο μικρότερες ηλικίες που μετέχουν σε πανελλήνια διοργάνωση, οι μεν παγκορασίδες βρίσκονται ακόμη στις πρώτες αγωνιστικές, ενώ δεν έχουν αρχίσει οι παμπαίδες.

Ο ΟΑΧ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Με 7 ήττες-15 ήττες και στην 9η θέση (29β) ολοκλήρωσε την παρουσία του ο ΟΑΧ στον 1ο όμιλο της Α2 μπάσκετ γυναικών, η οποία τελικά στάθηκε αρκετή για να παραμείνει στην κατηγορία, αφού “βγήκαν” οι απαιτούμενες προϋποθέσεις (άνοδο στην Α1 -μέσα από τα μπαράζ- τα Καλύβια και παραμονή στη μεγάλη κατηγορία -μέσα από τα πλέι άουτ- οι Εσπερίδες Καλλιθέας) και έτσι από τον όμιλο “έπεσαν” τρεις ομάδες. Αντίθετα, ο νεοφώτιστος Α.Ο.Κ. Χανιά δεν μπόρεσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση και ακολούθησε την τύχη των μέχρι τότε εκπροσώπων μας στη Γ’ Εθνική ανδρών, δηλαδή δεν κατάφερε να μείνει για 2η σεζόν στην κατηγορία. Με απολογισμό 6 νίκες-18 ήττες κατατάχθηκε 12ος, ενώ μπαράζ παραμονής έδωσε η 10η ομάδα (που είχε ρεκόρ 8-16).
Στις διοργανώσεις της ΕΚΑΣΚ ο Α.Ο. Κύδων, αν και άρχισε τους ημιτελικούς με τον Εργοτέλη έχοντας αβαντάζ 2 νίκες, τελικά έμεινε εκτός τελικών, στις γυναίκες τα Χανιά δεν είχαν εκπρόσωπο, στους έφηβους ο Α.Ο. Κύδων πέρασε στην τελική φάση, αλλά εκεί έμεινε 4ος, ο ΟΑΧ τερμάτισε 3ος στις νεάνιδες, όμως στις κορασίδες όχι μόνον πήρε τον τίτλο, αλλά πέρασε αήττητος από τα προκριματικά της πανελλήνιας διοργάνωσης στην τελική φάση (φάϊναλ σιξ, που έγινε στην Κοζάνη και ήταν τα τελευταία παιχνίδια στον πάγκο του Μιχάλη Κασικτσόγλου, ο οποίος έκλεισε με εξαιρετικό τρόπο τη διετή παρουσία του ως προπονητής του Ομίλου), καταλαμβάνοντας την 4η θέση (2 νίκες-3 ήττες). Στους παίδες Α’ ο Α.Ο. Κύδων ήταν 4ος και έπαιξε μπαράζ (διαδικασία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά) με τον -αήττητο- πρωταθλητή παίδων Β’, που ήταν ο ΟΑΧ, ο οποίος εκτός του ότι πήρε και την άνοδο στην Α’ κατηγορία, κέρδισε στο μπαράζ και έπαιξε αυτός στο φάϊναλ φορ. Στα τουρνουά παμπαίδων, παγκορασίδων και μίνι αγοριών-κοριτσιών δεν υπήρξε και πάλι τελική φάση, αλλά μετά την ολοκλήρωση της α’ (όπου οι Χανιώτικες ομάδες μετείχαν με αυτές του Ρεθύμνου) ακολούθησε All Star Game με συμμετοχή παιδιών που είχαν επιλεγεί από την ψηφοφορία των προπονητών κατά τη διάρκεια των αγώνων της α’ φάσης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δυο ταλαντούχοι νεαροί, ο Περικλής Κουρουπάκης (έφηβος) του ΟΑΧ και ο Γιάννης Μερμίγκης (παίδας) του Α.Ο. Κύδων, έκαναν το περασμένο καλοκαίρι το “επόμενο βήμα”, παίρνοντας μεταγραφή σε μια από τις καλύτερες ομάδες και σε επίπεδο ακαδημιών, τον Προμηθέα Πατρών.

* Η αγωνιστική περίοδος 2018-19 έχει προχωρήσει αρκετά και με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα, φαίνεται ότι τα Χανιά μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλό στους άνδρες, όπου μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του 1ου γύρου ο Α.Ο. Κύδων προηγείται στη βαθμολογία μαζί με τον Εργοτέλη, ενώ τους ακολουθεί ο Α.Ο.Κ. Χανιά. Όμως στη διοργάνωση -στ’ αξιοσημείωτα της οποίας περιλαμβάνεται η “επιστροφή” του ΟΑΧ- υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, αφού μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα παίξουν χιαστί στα ημιτελικά και θα ακολουθήσουν τελικοί για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας η οποία και φέτος θα πάρει απευθείας την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Ακόμη, πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο παγκρήτιος τίτλος του ΟΑΧ στις νεάνιδες, ενώ και οι κορασίδες του Ομίλου δείχνουν ότι μπορούν να έχουν αξιόλογη πορεία σε μία κατηγορία που φέτος θα έχει για πρώτη φορά φάιναλ φορ. Αντίθετα, στ’ αγόρια, αν δεν προκύψει κάποια θεαματική αλλαγή, δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ενδείξεις για “κούπα”. Οι έφηβοι του Α.Ο. Κύδων λογικά θα παίξουν στο φάιναλ φορ της κατηγορίας (που επίσης διοργανώνεται για πρώτη φορά), οι παίδες Α’ του Α.Ο. Κύδων αλλά και του ΟΑΧ θα “παλέψουν” για μία θέση στο δικό τους φάϊναλ φορ, ενώ τίτλο-άνοδο θα διεκδικήσει ο Α.Ο.Κ. Χανιά στους παίδες Β’, έχοντας βασικό αντίπαλο την Ακαδημία Ρεθύμνου (οι ομάδες που μετέχουν και στους παίδες Α’, ενώ τ’ αποτελέσματά τους μετρούν κανονικά στη βαθμολογία, δεν έχουν δικαίωμα ανόδου).
 ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Η ΕΑΧ Χανιά επέστρεψε -μετά από απουσία 5 ετών- στο πρωτάθλημα της Α2 χάντμπολ γυναικών και έχοντας στη σύνθεσή της αρκετές νεαρές παίκτριες, ολοκλήρωσε τη σεζόν με τρεις νίκες (όλες… στα χαρτιά) – εννέα ήττες.
Όσον αφορά τη Β’ Εθνική χάντμπολ ανδρών ο -νεοσύστατος- Ιδομενέας Γαλατά (αποτελούμενος από παίκτες με θητεία στον Α.Ο. Κύδων αλλά και τον Γ.Σ. Χανίων) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και πήρε τον τίτλο, όμως αν και νίκησε στο πρώτο μπαράζ γι’ άνοδο στην Α2, στην τελική τους φάση έκανε δυο ήττες, από Τελαμώνα Σαλαμίνας και Γ.Σ. Παπασιδέρης Κορωπίου, με τις δυο αυτές ομάδες να ανεβαίνουν κατηγορία.

* Για την τρέχουσα σεζόν, η ΕΑΧ Χανιά έχει ήδη πετύχει τον στόχο της, σημειώνοντας πριν λίγες ημέρες την πρώτη της νίκη εντός αγωνιστικού χώρου (28-24 το Σεριφάτο Αιγίου) από τον Νοέμβριο του 2017, οπότε μετέχει ξανά στην κατηγορία.
Στους άνδρες, ο Ιδομενέας έχει ήδη πάρει προβάδισμα από Γ.Σ. Χανίων και Ωρίωνα, οπότε λογικά θα κατακτήσει και φέτος τον τίτλο στον όμιλο Κρήτης και θα παίξει ξανά στα μπαράζ ανόδου.

“ΠΑΡΩΝ” ΓΙΑ 17η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗΝ Α1 ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΟΑΧ
Εξαιρετική παρουσία είχε ο ΟΑΧ την περασμένη σεζόν στην Α1 ανδρών και μετά από κάμποσα χρόνια ανέβηκε ψηλά στην τελική κατάταξη. Σε 16 αγώνες ο Χανιώτικος Όμιλος σημείωσε 8 νίκες, γνώρισε ισάριθμες ήττες και κατατάχθηκε 5ος με 24β, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολύ καιρό έδωσε τρία παιχνίδια στο κλ. Χανίων (οι αγώνες του πρωταθλήματος φιλοξενούνται εδώ και χρόνια στο ΣΕΦ).
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στα τέλη του μήνα, αφού και για τη νέα σεζόν η ομοσπονδία όρισε αγώνες στην πόλη μας (αλλά και στην Ορεστιάδα), με τον ΟΑΧ να δείχνει δυνατός και φέτος (έχει ήδη 5 νίκες, αλλά και 7 ήττες), οπότε αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο, δεν θ’ αντιμετωπίσει και πάλι πρόβλημα για την απ’ ευθείας παραμονή του.
Όσον αφορά τις μικρές ηλικιακές κατηγορίες και σε αυτές έχει να επιδείξει διακρίσεις.

Πρωτιά σε στίβο-ποδηλασία και επιτυχίες στον υγρό στίβο
Τα Χανιά πανηγύρισαν το 2018 σημαντικές -πανελλήνιες, αλλά και διεθνείς- διακρίσεις και σε άλλα δημοφιλή αθλήματα.
Στον στίβο, ο Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος κατατάχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά -και συνολικά 4η- στην 1η θέση της αξιολόγησης του ΣΕΓΑΣ, έχοντας και πάλι εκπροσώπηση -μ’ εθνικές μας ομάδες- σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιστορικό μίτινγκ “Βενιζέλεια” (που διοργάνωσε ο Α.Ο. Κύδων) και το ανερχόμενο “Χανιά” (από τον “Ελ. Βενιζέλος”), διεξήχθησαν το 2018 για τελευταία φορά, αφού από φέτος -με πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ- έγιναν “ένα”, με την ονομασία “Βενιζέλια- Χανιά”, που θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο, αφού εντάχθηκε από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην κατηγορία “Classic”.
Όσον αφορά την ποδηλασία, ο Τάλως/ΑΝΕΚ Lines διεύρυνε και άλλο το ρεκόρ του, κατακτώντας για 8η συνεχόμενη χρονιά την κορυφή στην Ελλάδα, ενώ είχε και πολύ καλή εκπροσώπηση από μέλη του -που έτρεχαν με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος- σε μεγάλους διεθνείς αγώνες.
Όσον αφορά τ’ αθλήματα της πισίνας, σημειώθηκαν επιτυχίες από τις ομάδες του ΝΟΧ σε πόλο ανδρών (πολύ καλή παρουσία στην Α1) και μίνι παίδων (χάλκινο μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα), κολύμβηση (όπου ξεχώρισε ιδιαίτερα ο Απόστολος Παπαστάμος, κατακτώντας -μεταξύ πολλών άλλων- και το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων που διεξήχθη στο Ελσίνκι), καλλιτεχνική κολύμβηση (Όλγα Κουργιαντάκη και Νικολέτα Παπαγεωργίου ήταν μέλη της εθνικής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης, καταλαμβάνοντας 4η θέση) και τεχνική κολύμβηση (Χριστιάνα Σκυλουράκη και Ευαγγελία Ριτζάκη κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης).

* Πρέπει να σημειωθεί ότι πανελλήνιες διακρίσεις είχαν και πολλά άλλα αθλήματα, όπως και ότι αρκετά Χανιωτάκια τα πήγαν εξαιρετικά αγωνιζόμενα με ομάδες εκτός Νομού ή με εθνικές μας. Ανάμεσά τους ο πολίστας Μανώλης Μυλωνάκης, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό (στον οποίο αγωνίζεται φέτος και ο -διεθνής πλέον με την εθνική ανδρών-Δημήτρης Σκουμπάκης) και η κολυμβήτρια του ΠΑΟΚ, Άννα Ντουντουνάκη, η οποία κυριάρχησε και φέτος στην πεταλούδα ( μεταξύ άλλων, ήταν 5η στα 100μ του ευρωπαϊκού στη Γλασκώβη με νέο πανελλήνιο ρεκόρ), καταρρίπτοντας πανελλήνια ρεκόρ και στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα σε 25αρα πισίνα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.