Μουσείο Τυπογραφείας

“Kαλά ύστερα” Καλά γεράματα

Από τον Λαογραφικό Ομιλο Χανίων

Τριάντα και τέσσερα χρόνια φέτος, ο Λ.Ο.Χ. με απρόσκοπτη ζέση και συνέπεια, αναζητά τα “ευγενικά ριζώματα” του Λαϊκού πολιτισμού της Νήσος…
Προσπάθεια η οποία έχει χειροκροτηθεί για τις τόσες δεκαετίες, έχει δικαιωθεί και έχει γονιμοποιηθεί σπαρταριστά στην τηλεόραση, στην πίστα, στη σκηνή…
Δίχως ν’ αποκλείνει εννοείται από το “απείραχτον” το αυθεντικό, πά να πει δοσμένο, καθώς είναι και η βασική φιλοσοφία του Ομίλου, ο σεβασμός στο ανόθευτο, δηλαδή.
Και δεν είναι μόνο ο χορός το τραγούδι η έγχορδη “αυτοδίδαχτη οντότητα” των γλυκών ηχών της καταγωγής…
Είναι όλη η ενδυματολογική αισθητική ως “εικονική σημειολογία” είναι το έθος της λεβεντογέννας ως φέρεσθαι και συγχρωτισμός και το ύφος ακόμη που προσδιορίζουν επίσης τις σταθερές της Κρήτης. Ακόμη και είναι, η εκφορά του λόγου που φιλοξενεί το ιδιωματικό πλούτος εντός τόπου, που αρθρώνει εύηχα και μουσικά και ελεύθερα τα έσω της σκέψης και της ψυχής του με αυθορμητισμό και χάρη…
Από που αντλεί; Μα, από κει όπου αντλεί όλος ο κόσμος… Τα “αρτεσιανά φρέατα” του βίου… Γέννηση, Ερωτα, θάνατο, χαρά, ξενιτεμό, αγώνες…
Τούτο το ενδιαφέρον λαογραφικό δρώμενο, και θεατρικό και μουσικοχορευτικό, καθώς διαβάζουμε στην πρόσκληση για την Κυριακή 8 Ιουλίου, αναβιώνει μια ευχή-επιθυμία όλων, μα όλων!
Νά’χουν γαλήνιο, καλό τέλος! Καλά Υστερα…
Καλά υστερνά ή στερνά, άκουγα από παιδάκι… Εκείνα τα ύστερα, που τα πρώτα τιμούν που τα βασανισμένα ξεκουράζουν και δωρίζουν!
Ωραία σύλληψη όπως και αν προσεγγιστεί. Διαβάζω ακόμη, ότι 8(!) παραστάσεις ανάλογες, ηθογραφικές έχει ανεβάσει ο Ομιλος και με την συγκεκριμένη προσπορίζει τη φωνή, τη στάση και τη δράση του στο Αίτημα να εισαχθεί το ιδίωμά μας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Γένοιτο!!
Εξαιρετικά ενδιαφέρον λοιπόν.
Οταν θα διαβάζονται οι “αφορμές” μου η παράσταση θα’χει δοθεί βεβαίως, όμως το βράδυ της Δευτέρας 9/7 ο Ομιλος παρών, συνδιοργανωτής με τον Δήμο Χανίων και τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου θα τιμήσουν τον αείμνηστο Θανάση Δεικτάκη, πρόεδρο επί 25ετία με ανάλογες λαογραφικές συμμετοχές μουσικής και χορού στο Γιαλί Τζαμί στις 9 το βράδυ.
Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η Φωτεινή Σεγρεδάκη και ευχαριστεί θερμά τον κ. Αγιασμενάκη για την πρόσκληση, να κλείσουμε μαζί το διήμερο Λαϊκού Πολιτισμού, συμμετοχή στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2018.
Περιμένουμε την προτίμησή σας στις προτάσεις μας. Καλή εβδομάδα εκδηλώσεων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.