Μουσείο Τυπογραφείας

Jacques Chirac

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο Jacques Chirac που διατέλεσε δυο φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος της από το 1995-2007.
Ο Jacques Chirac είχε δυο μεγάλες αγάπες, τη Γαλλία και τις… γυναίκες (όπως ο συμπατριώτης του Talleyrand «αγαπούσε τις γυναίκες πολύ, πολύ»).
Ενώ ο κ. Macron προσπάθησε και σε τρία χρόνια έγινε πρόεδρος της Γαλλίας, ο Chirac μετά από αγώνα τριάντα ετών κατόρθωσε να φτάσει στο ύψιστο αξίωμα της χώρας του.
Προσωπικότητα άλλης εποχής αποτελούσε κατά τον Macron «μιαν κάποιαν ιδέα της Γαλλίας».
Εγώ προσωπικά θα τον θυμούμαι όταν μια 14η Ιουλίου κατευθυνόταν προς την αψίδα του θριάμβου μέσα σ’ ένα Jeep ολόισιος και ολόρθος αντιπροσωπεύοντας τη χώρα του.
Ο Chirac ανήκε στη δεξιά που ορισμένες χώρες σήμερα δεν ξέρουν τi είναι. Το ίδιο και ο διάδοχός του, Σαρκοζί. Με το θάνατό του ολόκληρη η Γαλλική δεξιά τον θρήνησε και ομόφωνη τον οδήγησε στο τάφο. Το ίδιο και οι άνδρες εκείνοι τους οποίους κατά τη προεδρία του ανάδειξε.
Η αγάπη του για τη Γαλλία φαινόταν επίσης και στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Κατά τα ματς της εθνικής Γαλλίας ο πρόεδρος της ήταν πρώτος στο γήπεδο με το κασκόλ της εθνικής Γαλλίας.
Σύμφωνα με τη πολιτική του Ντε Γκωλ ο Chirac κρατούσε τη περηφάνια της Γαλλίας, η οποία είχε τη δική της φωνή και στην εξωτερική της πολιτική. Είναι αλησμόνητες οι θυελλώδεις διαφωνίες του με τον Tony Blair και τον George W. Bush σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.
Επίσης είχε τη δική του οικολογική ατζέντα όπως και σήμερα ο κ. Macron. Με τον θάνατο του Chirac φεύγει ένα μέρος από τη νιότη μας. Η παρουσία του, έστω σιωπηλή, θα μας λείψει.
A toujours, M. Chirac.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.