Μουσείο Τυπογραφείας

Ιστορικό χρέος για τη

Κύριε διευθυντά,
η βίλα Κούνδουρου έχει ιστορική αξία για τους Σφακιανούς. Ηταν η κατοικία του Μανούσου Κούνδουρου, Σφακιανού πρωτεργάτη της “τυχερής” Επανάστασης του 1895, βουλευτή της Κρητικής Πολιτείας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Σύμβουλου του Αρμοστή και Γενικού Διοικητή Κρήτης μετά την Ένωση.
Δωρίθηκε το 1979 από το γιο του Νέαρχο στο Ελληνικό Δημόσιο που την παραχώρησε για χρήση στο Δήμο Χανίων. Ενας από τους όρους της δωρεάς ήταν και η ανέγερση ολόσωμου ανδριάντα του πατέρα του. Ο όρος έπρεπε να εκπληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια, δυστυχώς όμως παραμένει ανεκπλήρωτος.
Πριν από 2,5 χρόνια το οίκημα παραχωρήθηκε εκ νέου από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Χανίων, για μια εικοσαετία και για τις δράσεις της “Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.)».
Η Ενωση Σφακιανών Π.Ε. Χανίων και η Ενωση των Απανταχού Σφακιανών καλούν τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. να υλοποιήσουν τη διπλή δέσμευση που δημόσια έχει επαναληφθεί, στην πρόσφατη εκδήλωση στο Κ.Α.Μ. για τους Σφακιανούς βουλευτές επί Κρητικής Πολιτείας:
Να εκπληρωθεί ο όρος της δωρεάς και να ανεγερθεί ο ανδριάντας του Μανούσου Κούνδουρου στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, και να τιμάται η διαδρομή και η προσφορά του, και στο πρόσωπό του η Ιστορία των Σφακιών και της Κρήτης, σε ένα τουλάχιστον δωμάτιο του οικήματος.
Είναι χρέος και ιστορικό μας καθήκον!

Ο πρόεδρος της Eνωσης
Σφακιανών Χανίων
Ο πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.