Μουσείο Τυπογραφείας

Ιστορία της Ιατρικής: Eνα απίθανο ταξίδι στον χρόνο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

  • Βίαιη μαστεκτομή στις αρχές του 17ου αιώνα στο Παρίσι: το στήθος αποκόπτεται με ειδική τανάλια, η πληγή καυτηριάζεται με τα πυρωμένα εργαλεία (αριστερά), ενώ δύο άνδρες κρατούν τη δύστυχη καρκινοπαθή γυναίκα, που σφαδάζει από τους πόνους. Πιθανότατα ο άνδρας δεξιά να είναι ο γιατρός, που συντονίζει την επέμβαση.
  • Ποικίλοι τύποι σερβιετών εμμήνου ρύσης, που κυκλοφορούσαν στο Σικάγο των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα.
  • Διάφορα γυναικολογικά εργαλεία, από την Ινδιανάπολη των ΗΠΑ της δεκαετίας του 1940.
  • Ο Πολωνός γιατρός Eugene Lazowski έσωσε 8.000 Εβραίους από βέβαιο θάνατο το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μολύνοντάς τους με νεκρά κύτταρα τύφου, που προκαλούσαν ήπια νόσο. Οι Γερμανοί φοβούνταν την ισχυρά μεταδοτική νόσο και δεν τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης…
  • Εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία, από την ιατρική εγκυκλοπαίδια ‘’Diderot et d’Alembert’' (Γαλλία, 1763).
  • Συλλογή από καπέλα που δινόταν στις νοσοκόμες κατά την αποφοίτησή τους από διάφορες νοσηλευτικές σχολές των ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1950.
  • Αναλυτικό σχέδιο των φλεβών και αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, από το βιβλίο Manuel D'Anatomie Descriptive Du Corps Humain, του Jules G. Cloquet (1850).
  • Ο Donald Henderson (1928-2016) επέβλεψε το πρόγραμμα εξάλειψης της ευλογιάς από τον πλανήτη, μέσω του εμβολιασμού, τη δεκαετία 1967–1977, σώζοντας περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους πέθαναν σε όλους μαζί τους πολέμους της ανθρωπότητας…
  • Στις 9 Μαΐου 1967 ο Δρ. Rene Favaloro χειρούργησε 51χρονη γυναίκα με απόφραξη στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία, με τη βοήθεια μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας, μεταφέροντας αρτηρία από το πόδι της. Ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την τεχνική του By Pass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη), η οποία έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.