Μουσείο Τυπογραφείας

Ιστορία της ιατρικής: ένα απίθανο ταξίδι στο χρόνο

Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη.  Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.

 • Χειροποίητο γυναικείο πρόπλασμα από πορσελάνη, που χρησιμοποιήθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους τον 17ο αιώνα στην Αγγλία.
 • ‘’H πρόοδος στα μπιμπερό’’, με πιπίλα και επιμήκη σωλήνα αναρρόφησης, ήταν πατέντα που κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1879. Ο λεπτός σωλήνας καθαρίζονταν δύσκολα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο θάνατος πολλών βρεφών από ανάπτυξη μικροβίων.
 • Κέρινη αναπαράσταση προγόνου του σύγχρονου ανθρώπου, που έζησε σε περιοχές του Μαρόκου πριν από 160.000 χρόνια (Μουσείο Moesgaard, Δανία).
 • ‘’Ο κύριος και η κυρία Battersby’’, ‘’Η εύσωμη γυναίκα και ο άνδρας-σκελετός’’, (350 και 34,5 κιλά βάρος αντίστοιχα) ως αξιοπερίεργο θέαμα σε θιάσους της δεκαετίας του 1860…
 • Το σύνδρομο του ‘’Ματιού της Γάτας’’ (σύνδρομο Schmid–Fraccaro) είναι μια σπάνια γονιδιακή βλάβη, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, τα μάτια των ασθενών μοιάζουν με της γάτας, λόγω επιμήκων οπών στην ίριδα.  Μέχρι σήμερα έχουν μελετηθεί επιστημονικά γύρω στις 100 περιπτώσεις στον κόσμο.
 • Στα τέλη του 19ου αιώνα η Αμερικανίδα χειρουργός Martha E. Reifsnyder (1858-1922) ίδρυσε το πρώτο νοσοκομείο γυναικών στη Σαγκάη της Κίνας, όπου και αφαίρεσε κύστη ωοθήκης βάρους περίπου 15 κιλών!
 • Πατέντα ‘’αντλίας’’ για την υποβοήθηση του θηλασμού, στο Λονδίνο του 1860: η μητέρα πιπιλίζει τον σωλήνα για να αυξήσει το κενό στη γυάλινη ‘’φιάλη’’, έτσι ώστε το γάλα να βγαίνει ευκολότερα από το στήθος και να καταλήγει στο παιδί…
 • Συλλογή φακών εξέτασης οπτικής οξύτητας, στην Ιταλία του 1800.
 • Η ‘’Ηλεκτροθεραπεία και Φωτοθεραπεία’’ ως καινοφανείς θεραπευτικές πρακτικές, από το ομώνυμο βιβλίο του Richard Kovacs, που εκδόθηκε στην Αγγλία το 1942.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.