Μουσείο Τυπογραφείας

Το “ισόνομο” και “ισοδίκαιο” της κυβέρνησης

Με τον νόμο 4093/2012 η κυβέρνηση περιέκοψε κατά πολύ περισσότερο από τους άλλους συνταξιούχους του Δημοσίου από την πρώτη Αυγούστου του 2012 τις συντάξεις  των υπαγόμενων στο ειδικό μισθολόγιο.
Ως γνωστό στο ειδικό μισθολόγιο υπάγονται οι δικαστικοί, οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές, οι ιατροί του ΕΣΥ και οι διπλωματικοί υπάλληλοι. Το Συμβούλιο της επικρατείας σε ολομέλεια με την 3ΣτΕ 2192/2014 απόφαση έκανε δεκτή την αίτηση των ένστολων για ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με την οποία μειώθηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις αναδρομικά από 01-08-2012. Στη συνέχεια  η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 24 Ιουνίου 2014 έκρινε σε πιλοτική δίκη αντισυνταγματική και αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου τη μείωση των μισθών και των συντάξεων των δικαστικών, των ένστολων, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ προδικάζοντας κατά τους έγκυρους νομικούς τη διεύρυνση της ισχύος της απόφασης αυτής και για τους λοιπούς υπαγόμενους στο ειδικό μισθολόγιο συνταξιούχους. Βασικό έρεισμα  για τη λήψη αυτής της γνωμοδότησης είναι ότι θίγεται  «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».
Η κυβέρνηση παρόλο που νυχθημερόν κόπτεται για το ισόνομο και ισοδίκαιο των πολιτών έναντι του Κράτους, αντί να συμμορφωθεί με νόμο προς τα υποδειχθέντα από την τεκμηριωμένη γνωμοδότηση για όλους τους θιγόμενους προβαίνει μονομερώς και  επιλεκτικά  στην αποκατάσταση της αδικίας του δικαστικού και ένστολου κλάδου. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση πως η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά ενεργεί αντισυνταγματικά, αυθαιρετεί και δεν τηρεί την ισονομία, αφού διακρίνει τους αμειβόμενους με το ειδικό μισθολόγιο σε «ημέτερους και μη».
Και δεν φτάνει αυτό. Εδώ και μερικούς μήνες εκατοντάδες «μπιλιετάκια» ταχυδρομούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνταξιούχους του ειδικού μισθολογίου με τα οποία καλούνται να πληρώσουν από 2.500 μέχρι 12.000 ευρώ αναδρομικά  από 1-8-2012 εξαιτίας «λανθασμένου» υπολογισμού του ποσού περικοπής. Δηλαδή παράνομη η αναδρομική περικοπή των συντάξεων των υπαγόμενων στο ειδικό μισθολόγιο, αλλά το «λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα πρέπει να διορθωθεί!!! Ζητάει την επιστροφή χρημάτων από ποσά που το ίδιο παρακράτησε παράνομα Με άλλα λόγια «εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι».
Αυτή την πέρα για πέρα αδικία δεν τη βλέπει ο τόσο κοινωνικά ευαίσθητος Πρωθυπουργός; Κι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του άλλοτε κραταιού Κινήματος που είχε ως βασικές αρχές την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία γιατί δεν αντιδρά; Οι βουλευτές τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και των άλλων πολιτικών κομμάτων δεν έπρεπε να βομβαρδίσουν το Προεδρείο της Βουλής με ερωτήσεις και επερωτήσεις για το τι «μέλλει γενέσθαι»  για τους άλλους κλάδους συνταξιούχων του ειδικού μισθολογίου και για το πάγωμα της αποστολής των «σημειωμάτων» για επιστροφή χρημάτων για «λάθος» που έγινε στις παράνομες παρακρατήσεις; Δεν αφήνει υπονοούμενα η επιλεκτική εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας και της πιλοτικής γνωμάτευσης της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου μόνο για τους δικαστικούς και τους ένστολους; Δεν είναι αντικοινωνικό άλλοι από τους συνταξιούχους του ειδικού μισθολογίου να δικαιώνονται με τροποποίηση του Νόμου και άλλοι να ωθούνται σε ατομικές προσφυγές που είναι άγνωστο πως και πότε θα τελεσιδικήσουν;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.