Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων

Για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ένα εντυπωσιακό βίντεο μέσα από τον τάφο της Αμφίπολης που απεικονίζει τις ανασκαφικές εργασίες από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Το βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 10 δευτερολέπτων είναι αμοντάριστο με φυσικούς ήχους. Στη δημοσιότητα δόθηκαν επίσης φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, τα τμήματα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να αποκατασταθούν, ενώ έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠ.ΠΟ.Α. Μ. Λεφαντζή. Στον τρίτο θάλαμο του τύμβου δεν υπάρχει τελικά θύρωμα, παρά τις αρχικές υποθέσεις εργασίας των αρχαιολόγων. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι υποθέσεις για ύπαρξη θυρώματος είχαν προκύψει επειδή στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Σχετικά με τις διαστάσεις του τρίτου θαλάμου – τέταρτου χώρου- το βάθος του είναι 7,53 μ., τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους. Μάλιστα η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. Επίσης σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και κομμάτια από το μοναδικό ψηφιδωτό, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου – τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Οι ανασκαφείς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατάχωση των χώρων, με άμμο καθώς και οι τοίχοι σφράγισης πιθανότατα έγιναν πολύ μετά από την κατασκευή του τάφου, εξαιτίας του τόπου εύρεσης του κεφαλιού της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο. Όμως, όπως τονίζεται, και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστεί η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο – τέταρτο χώρο. Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις κ.λπ.). Επίσης θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης. Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι αναλυτικά, θα δοθεί το πρόγραμμα των εργασιών στην επόμενη ενημέρωση καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» επεσήμανε στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τους δημοσιογράφους, στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Την ίδια ώρα η κα Μενδώνη διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εύρεσης χρυσών αντικειμένων μέσα στους θαλάμους, ενώ εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι και ο τελευταίος θάλαμος του ταφικού μνημείου. «Με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για άλλον θάλαμο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τον ένοικο του τάφου, η κα Μενδώνη διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι δεν είναι γνωστός ακόμη ο ένοικός του.

Η Κ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης μίλησε, προχθές το βράδυ, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, όπου το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου την τίμησε με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014». «Αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε “εντάξει υπάρχει αυτή η πιθανότητα”, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η αρχαιολόγος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αναφερόμενη στην εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά, η Κατερίνα Περιστέρη διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει». Ερωτηθείσα πώς εξηγεί την εύρεση των τμημάτων των Σφιγγών στο εσωτερικό του τρίτου θαλάμου, η κα Περιστέρη απάντησε: «Υπάρχουν πολλά μυστήρια για την ανασκαφή μας που θα πρέπει να τα λύσουμε, αφού τελειώσει η ανασκαφή και αφού κάνουμε τη μελέτη. Πριν από τη μελέτη είναι νωρίς να πούμε οτιδήποτε. Θέλει χρόνο». Οσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει». Σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα