Μουσείο Τυπογραφείας

Ιράν: Φυλάκιση και 148 βουρδουλιές στην ακτιβίστρια δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ

nasrin-sotountex-arxeiouΠοινή κάθειρξης 38 ετών και 148 βουρδουλιές επιβλήθηκε στην Ιρανή δικηγόρο και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική. 

Γνωστή, εκτός των άλλων, ως αντιπρόσωπος των γυναικών που διαδηλώνουν για το δικαιώμά τους να μη φορούν τη μαντίλα, η Σοτουντέχ βαρύνεται για διάφορα αδικήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, και τα οποία η ίδια απορρίπτει.

«Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά της θανατικής ποινής», τόνισε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είναι απολύτως εξοργιστικό ότι οι αρχές του Ιράν την τιμωρούν για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από την εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010 για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013.

Η Σοτουντέχ έχει τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.