Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

“Υψηλός” επισκέπτης

Μεγάλο το ενδιαφέρον της επίσκεψης του Μακρόν στην Αθήνα με επιδίωξη παγκόσμιας προβολής του σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία της Ευρώπης. Ήρθε και για λογαριασμό των Ευρωπαίων γραφειοκρατών εμφορoύμενος κι αυτός από το σύνδρομο της αποικιοκρατίας. Επειδή από τους Ευρωπαίους εξαρτόμεθα οικονομικά, μας θεωρούν αποικία κόντρα στην ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων, που δεν δεχόμαστε ότι είμαστε άποικοι.
Δείτε τι είπε ο Μοσκοβισί δύο μέρες πριν την επίσκεψη του Μακρόν, ότι η επιτροπεία δεν θα σταματήσει, αν δεν εξοφληθεί το 75% του χρέους και τι παρατήρησε ο Π.τ.Δ. κ. Παυλόπουλος, ότι θα πληρώσουμε τα οφειλόμενα μέχρι το τελευταίο ευρώ, αφού και οι Ευρωπαίοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ηταν τυχαίο άραγε;
Ηρθε, λοιπόν, ν’ αποτίσει φόρο τιμής στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό(!) τις τράπεζες του οποίου χρεωκόπησαν σκοπίμως. Με τα δάνεια των μνημονίων ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με 230 δισ. €, τα οποία φορτώθηκαν στις πλάτες των Ελλήνων. Έτσι σώθηκαν οι Γαλλικές και οι Γερμανικές τράπεζες. Έφερε και τους επιχειρηματίες του, να αλλάξει την πορεία της οικονομίας μας. Ζητούν τον ΟΛΘ, να έχουν πρόσβαση στη Μ. Ανατολή και να φρενάρουν την εμπορική επιθετικότητα των Κινέζων στη Νότια Ευρώπη. Θέλουν να βάλει πόδι η Γαλλική “ΣΟΥΕΖ” στα νερά της Θεσ/κης και της Αθήνας, αλλά δεν εξήγησαν, για ποιο λόγο ξαναγόρασαν τα νερά του Παρισιού μετά 10 χρόνια απ’ την πώλησή τους. Είναι και η Carrefour που επιστρέφει και η TOTAL, που κόπτεται για την ενέργεια, όπως και η Γαλλική τράπεζα για την Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Αυτά λέγονται. Τα άλλα περί πώλησης πολεμικού εξοπλισμού δεν λέγονται.
Προανείγγειλε το τέλος της παρουσίας του Δ.Ν.Τ. στην Ευρώπη, που μπορεί να τη βοήθησε τεχνοκρατικά, αλλά η επέμβασή του στα εσωτερικά της ήταν επιζήμια, γιατί θα ’πρεπε, να επιλύσει με τις δικές της δυνάμεις τα προβήματά της και να μην ταλαιπωρούνται οι υπουργοί της Ευρωζώνης σε ολονύκτιες συζητήσεις.
Αφέθηκε σε βερμπαλιστικά εκφραστικά σχήματα ωραιοποίησης των πάντων στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μ. Μαξίμου και υπέκυψε στη γοητεία του αρχαίου πνεύματος, να μιλήσει στο βράχο της Πνύκας, πράγμα που δεν κατάφερε ο Ομπάμα. Εζήλωσε τη δόξα του πρώτου Αθηναίου Κλεισθένη (565-492 π.Χ.) που μίλησε εκεί περί δημοκρατίας. Στην Πνύκα συγκαλείτο η εκκλησία του Δήμου και η Συνέλευση των Αθηναίων επί 200 χρόνια. Ο Περικλής είχε πει ότι «μόνον εμείς οι Αθηναίοι θεωρούμε, ότι όποιος μένει αμέτοχος στα κοινά δεν είναι φιλήσυχος, αλλά άχρηστος».
Πρόκειται για το σπουδαιότερο βήμα απέναντι στην Ακρόπολη αφιερωμένο στον Δία, “πατέρα ανδρών τε θεών”, όπου και η φυλακή του Σωκράτη. Ταυτίστηκε με το Γέρο του Μωριά. Τον Οκτώβριο 1838 είχε μαζέψει τους μαθητές του Βασιλικού Γυμνασίου (σήμερα Α’ Γυμνάσιο Πλάκας) και τους είπε: «Εγώ παιδιά μου… έμεινα αγράμματος…. σας ζητώ συγχώρεση γιατί δεν σας μιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας… να ωφεληθείτε απ’ τα περασμένα και από τα κοινά αποτελέσματα της διχόνοιας…».
Έτσι και για τον Μακρόν συγκέντρωσαν μια ομάδα παιδιών, τα οποία θεώρησε την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας και τα οποία μετά την ομιλία του τα προσέγγισε και τα χαιρέτησε διακριτικά. Ισως να αναλογίστηκε τα λόγια του Αντρέ Μολρώ, ο οποίος τον Απρίλιο 1959 απεσταλμένος της Γαλλικής κυβέρνησης στην Αθήνα μίλησε για την “πραγματοποίηση του ονείρου της Γαλλίας, να αναβιώσει το μεγαλείο του παρελθόντος”.
Ο Μακρόν μίλησε στην Πνύκα για τον 21ο αιώνα ειδικά για τα ζητήματα της δημοκρατίας, που απασχολούν περισσότερο από άλλοτε την Ευρώπη και τον άκουσε όλος ο κόσμος. Το κέρδος για μας μεγάλο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα