Μουσείο Τυπογραφείας

Υψηλές θερμοκρασίες

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται για μια ακόμη φορά να επικρατήσουν από σήμερα στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη με τον Δήμο Χανίων να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διάθεση κλιματιζόμενων αιθουσών στο κοινό.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα Τετάρτη στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου και αύριο Πέμπτη τους 39 με 40 βαθμούς.
Πάντως, όπως είχε επισημάνει ο μετεωρολόγος Μαν. Λέκκας, η ήπια θερμή εισβολή από την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τα νησιά του Νοτιοανατολικού  Αιγαίου και την Α. Κρήτη, κυρίως την Πέμπτη,  «θα βοηθήσει και αυτή με τη σειρά της τη θερμοκρασία να ανέβει πρόσκαιρα λίγο ακόμη υψηλότερα, βασικά όμως ως προς τις μέγιστες ημερήσιες τιμές, κάτι που προφανώς δεν συνιστά καμία απολύτως ανησυχία για συνθήκες καύσωνα στο νησί.  Με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών Μοντέλων φαίνεται ότι την Παρασκευή αποκαθίσταται πρόσκαιρα το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο το οποίο αναμένεται να επαναφέρει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τη θερμοκρασία για το επόμενο ΣαββατοΚύριακο».

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Χανίων, κάνει γνωστό ότι θα διαθέσει για το κοινό κλιματιζόμενους χώρους «σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα», ως εξής:
•Την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (οδ. Κυδωνίας 29, Χανιά) (από ώρα 08.30 – 21.30) τις εργάσιμες ημέρες.
•Το κτήριο της ΔΕΥΑΧ τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
•Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) (από ώρα 08.00 – 15.30) τις εργάσιμες ημέρες.
•Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων (οδ. Υψηλαντών 29) ( από ώρα 08.00 – 15.30) τις εργάσιμες ημέρες και την Πέμπτη από ώρα 18.00-21.00.
•Το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων (οδ. Μελιδονίου αρ.27, Χαλέπα) (από ώρα 08.00 – 14.00) τις εργάσιμες ημέρες.
•Τα Αποκεντρωμένα Δημοτικά καταστήματα (πρώην Δημαρχεία) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (από ώρα 7.30-15.30) στις Ενότητες: Ακρωτηρίου, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακρωτηρίου) στο Πυθάρι. Ν. Κυδωνίας, η πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο πρώην Δημαρχείο Γαλατά. Κεραμειών, 2 αίθουσες στο πρώην Δημαρχείο Κεραμειών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Παράλληλα ο Δήμος Χανίων «καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα αυτούς, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης».
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
•Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
•Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
•Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
•Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
•Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας http://www.moh.gov.gr /articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.