Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υποβαθμίζονται οι υγρότοποι

Προστασία χρειάζονται οι υγρότοποι της Κρήτης καθώς από τους εκατό που βρίσκονται στο νησί οι πενήντα έχουν υποβαθμιστεί κατά 75% από την αρχική τους κατάσταση κάτι που οφείλεται στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη, στην υπεραλίευση και στη βόσκηση. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τη συντονίστρια των εθελοντικών δράσεων του W.W.F. για τους υγρότοπους της Κρήτης Εμιλυ Πεδιαδίτη στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα “Δράσεις και τρόποι προστασίας των ακτών” που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Π.Ε.) Βάμου. Το διήμερο πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, στο Νεώριο Μόρο, προχθές το απόγευμα και χθες στην παραλία των Αγίων Αποστόλων. Παράλληλα, η κα Πεδιαδίτη επεσήμανε πως στην Κρήτη έχει αναπτυχθεί έντονα το φαινόμενο της διάβρωσης, υποστηρίζοντας πως ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό είναι η υποβάθμιση – μείωση των παράκτιων υγροτόπων. Διότι όπως εξήγησε, χάρη στη βλάστηση που έχουν οι παράκτιοι υγρότοποι μπορούν και κρατούν σε ένα επίπεδο την υγρασία στις παραλίες. Αναλυτικότερα, αναφερόμενη στους “Υγρότοπους και την προστασία των ακτών”, η συντονίστρια των εθελοντικών δράσεων του W.W.F. για τους υγρότοπους της Κρήτης τόνισε ότι «σήμερα οι υγρότοποι δεν προστατεύονται όσο θα έπρεπε.

Οπως διαπιστώθηκε μέσα από το πρόγραμμα προστασίας νησιωτικών υγροτόπων, από τους 800 υγρότοπους που βρέθηκαν σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, οι 200 βρίσκονται στην Κρήτη. Από τους 200 της Κρήτης, οι 100 είναι φυσικοί και απ’αυτούς το 80% είναι σε παράκτιες περιοχές όπως έλη και εκβολές. Στον Νομό Χανίων ο ποταμός Μορώνης, το Ελαφονήσι, τα Φαλάσαρνα είναι κάποια από αυτά», ανέφερε η κα Πεδιαδίτη και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, καθημερινά ένα ποσοστό παραπάνω από το 50% των υγροτόπων στην Κρήτη έχει υποβαθμιστεί κατά 75% από την αρχική τους κατάσταση. Αυτό οφείλεται στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη, στην υπεραλίευση και στη βόσκηση». Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τους υγρότοπους της Ελλάδας το καθεστώς που τους προστατεύει και τις δράσεις που υλοποιούνται, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο http://www.oikoskopio.gr/ygrotopio.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗ

Μιλώντας για τις δράσεις πρόληψης και περιορισμού της ρύπανσης των ακτών από θαλάσσια απορρίμματα, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δικτύου Μεσόγειος SOS, Στελλίνα Κουλουζάκη τόνισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια συνεχίζεται η εκστρατεία “Καθαρίστε τη Μεσόγειο” με τη συμμετοχή πολλών Φορέων από την Κρήτη όπως το Κ.Π.Ε. Βάμου, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σχολεία, ξενοδόχους, περιβαλλοντικούς συλλόγους και απλούς πολίτες. «Οι Φορείς επιλέγουν την ακτή που αγαπούν καθαρίζοντάς την από απορρίμματα και καταγράφοντας τις ανάγκες που υπάρχουν σε ερωτηματολόγια με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος, όλοι μαζί να γίνουμε συμμέτοχοι στη λύση», επεσήμανε και πρόσθεσε λέγοντας ότι «υπάρχει άλλη μία εκστρατεία ενημέρωσης για τα απορρίμματα των καπνιστών. Συγκεκριμένα έχουν επιλεγεί 15 παραλίες στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στην Κρήτη οι παραλίες της Γεωργιούπολης και στο Βάι όπου σε συνεργασία με τοπικούς Φορείς έγιναν δειγματοληψίες και μετρήσεις. Η γόπα από τα τσιγάρα είναι ένα από τα πολυπληθέστερα απορρίμματα που βρίσκουμε στις ακτές και αποτελεί ένα είδος πλαστικού που χρειάζεται περίπου 15 χρόνια για να διασπαστεί, επηρεάζοντας έτσι όλο το οικοσύστημα». Παράλληλα η κα Κουλουζάκη γνωστοποίησε ότι έχει δημιουργηθεί μία εφαρμογή (http://www.life-ammos.gr) για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα, συσκευές android, tablets, όπου οι πολίτες μπορούν να βαθμολογήσουν τις παραλίες τις οποίες επισκέπτονται σ’ όλη την Ελλάδα και να επιλέξουν την πιο καθαρή μέσα από τις βαθμολογίες άλλων πολιτών.

ΟΙ ΚΑΡΕΤΤΑ -ΚΑΡΕΤΤΑ

Στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα – Καρέττα και των βιοτόπων στην Κρήτη αναφέρθηκε η συντονίστρια προγράμματος Κρήτης του “Αρχέλων” Ρεγγίνα Στεφανάτου, η οποία επεσήμανε ότι παρά την κινητοποίηση των δημοσίων Φορέων σε επίπεδο ενημέρωσης και πρόθεσης συνεργασίας, λίγα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια ενημέρωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στον κόλπο των Χανίων και παρέχουν ξαπλώστρες στις παραλίες, πως για όσους δεν τις μαζεύουν θα κόβονται πρόστιμα. Η ίδια τόνισε ότι κάθε χρόνο μειώνεται ο μέσος όρος από φωλιές της χελώνας Καρέττα – Καρέττα στις ακτές του βόρειου άξονα της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι το νησί μας αποτελεί το τρίτο σημαντικότερο σημείο επώασης αβγών χελωνών στην Ελλάδα. Από αυτές η σημαντικότερη περιοχή είναι ο κόλπος Ρεθύμνου, ο κόλπος Χανίων στον οποίο παρατηρείται δραματική μείωση των φωλιών Καρέττα – Καρέττα κατά 6% ετησίως και ο κόλπος Μεσαράς. «Οι χελώνες Καρέττα – Καρρέτα είναι ένα απειλούμενο είδος και για την προστασία του προτείνουμε απλά διαχειριστικά μέτρα όπως το μάζεμα ξαπλωστρών, σβήσιμο των φώτων τις βραδινές ώρες. Επίσης, οι θαλάσσιες χελώνες δεν αποκλείουν τον τουρισμό, ίσα – ίσα που αποτελούν ένα αξιαγάπητο θέαμα για τους τουρίστες με τους οποίους μιλάμε», ανέφερε η κα Στεφανάτου. Κ.Π.Ε. ΒΑΜΟΥ Για τον ρόλο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προσπάθεια προστασίας των ακτών», μίλησαν μέλη της παιδαγωγικής Ομάδα του Κ.Π.Ε. Βάμου.

Οπως επεσήμανε ο κ. Φώτης Ποντικάκης «είναι σημαντικό να δούμε ποια είναι τα προβλήματα, τι σημαντικό υπάρχει στις παραλίες πέραν της οικονομικής χρήσης που γίνεται μέχρι σήμερα, τι σημαντικό υπάρχει για την οικολογική ισορροπία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις προστατεύσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο τουρισμός δεν θα αυξηθεί αν γεμίσουμε τις παραλίες με τσιμεντένια μεγαθήρια». Στη “Διαχείριση παράκτιων αμμοθινών με κέδρους – Το πρόγραμμα JUNICOAST”, αναφέρθηκε ο Γιώργος Καζάκης από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, για τα “Απειλούμενα είδη χλωρίδας παραλιών και δράσεις προστασίας τους” μίλησε η Φουρναράκη Χριστίνη, δρ βιολόγος Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. Για την «προστασία των ακτών της περιοχής Αγίων Αποστόλων στα Χανιά» μίλησαν οι Παπαδάκης Γιώργος – Καλυβιανάκη Κατερίνα – Κατσανεβάκης Βαγγέλης από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Το διήμερο εντασσόταν στο πλαίσιο των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση” που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους.

ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

Στο μεταξύ σε βιωματικό σεμινάριο πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί που χθες το απόγευμα βρέθηκαν στους Αγίους Αποστόλους. Ανθρωποι του Mεσόγειος SOS και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου ενημέρωσαν τους εκπαιδευτικούς πάνω σε θέματα που αφορούν τη διδασκαλία σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα