Μουσείο Τυπογραφείας

Υποχώρηση του καύσωνα

Υποχώρηση του καύσωνα και “ανάσα δροσιάς” αναμένεται από σήμερα Δευτέρα στην Κρήτη. Οι καιρικές συνθήκες από σήμερα το απόγευμα και ακόμα περισσότερο από αύριο Τρίτη προβλέπεται σταδιακά να ομαλοποιηθούν.
Το περασμένο τριήμερο σημειώθηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη με αποκορύφωμα τις Μοίρες όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 45,9 βαθμούς Κελσίου.
Όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λεκκάς «από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής υπήρξε ένα δυτικό ρεύμα που απομάκρυνε την θερμή αέρια μάζα από τα Χανιά προς τα Ανατολικά. Ο καιρός θα διατηρηθεί καλός και σήμερα Δευτέρα, οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις θα είναι ενισχυμένοι φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για πυρκαγιά. Η θερμοκρασία κυρίως στα δυτικά θα φτάσεις του 31-32 βαθμούς κελσίου, στα ανατολικά να φτάσει τους 34 βαθμούς.Το βράδυ της Δευτέρας η θερμοκρασία θα πέσει σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα ακόμα και 21-22 βαθμούς κελσίου κάτι πολύ θετικό. Θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι στα πελάγη και θα επηρεάσουν την Κρήτη στις βόρειες ακτές σε ότι αφορά τον κυματισμό, ενώ στα νότια κατά τόπους οι βοριάδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από την Τρίτη (μέγιστες 30 βαθμούς κελσίου, ελάχιστες λίγο κάτω από τους 20 βαθμούς)».

ΤΡΙΗΜΕΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
Αναφορικά με το τριήμερο ο κ. Λέκκας τόνισε πως το τριήμερ αυτό αποτελεί τον ορισμό του καύσωνα. «Η θερμοκρασία στην Κρήτη ξεπέρασε τους 38 βαθμούς αλλά κατά τόπους ξεπέρασε και τους 40 βαθμούς. Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες και ήταν και το πανελλαδικό μέγιστο παρατηρήθηκαν στην περιοχή της Μεσσαράς όπου στις Μοίρες ο μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε 45,9 βαθμούς. Άλλες υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν ιδιαίτερα στην Κουντούρα (43,6) και στην Παλιόχωρα και πάνω από τους 42 βαθμούς στον Αλικιανό, στο Ακρωτήρι, στο Έλος Κισάμου. Το καλό σε αυτήν την ιστορία ήταν ότι όπως είχαμε πει από την αρχή οι συνθήκες υγρασίας θα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο έντονο το στοιχείο της δυσφορίας γιατί σε αντίθετη περίπτωση με υψηλή υγρασία τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο δύσκολα».
Οι αυξημένες θερμοκρασίες πάντως έστειλαν πολύ κόσμο στις παραλίες. Το αδιαχώρητο επικράτησε στις παραλίες της Αγ. Μαρίνας, των Αγ. Αποστόλων, του Πλατανιά, της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και των Καλυβών, ενώ πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τα Φαλάσαρνα, την Παλιόχωρα, τα Σφακιά και τη Σούγια για τις βουτιές τους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.