Μουσείο Τυπογραφείας

Υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Εικαστικά ενεργειακά αποτυπώματα

Μια ακόμα, ίσως η σημαντικότερη, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αιμίλιου Γάσπαρη εγκαινιάζεται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα “Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α” του Κέντρου Ορθόδοξου Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο.
• Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου με ώρες λειτουργίας 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 7 – 9 μ.μ.
• Την έκθεση χαιρετίζει με λόγια θερμά ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, προτρέποντας ουσιαστικά τους πολίτες όχι μόνο του Ρεθύμνου, αλλά και της Κρήτης, να την επισκεφθούν καθώς οι εικαστικές αποτυπώσεις του ζωγράφου αποτελούν μια όαση πνευματικής αναψυχής, ειδικά αυτές τις ημέρες που διανύουμε της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
• Ο Αιμίλιος Γάσπαρης, καταγόμενος από το Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, έχει αποτυπώσει με τον χρωστήρα του πολλές από τις γωνιές του Αγίου Ορους, απόψεις Μοναστηριών, πύργους και καμινάδες, ταρσανάδες και Καθολικά κατά τα τρία προσκυνήματά του στο Περιβόλι της Παναγίας στο Αγιο Ορος.
• Η ενότητα που παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο την Κυριακή αποτελείται, κυρίως, από έργα που βασίστηκαν σε σχέδια τα οποία έγιναν με μολύβι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Αγιο Ορος.
• Στην παρουσίαση αυτής της ενότητας τα έργα του ζωγράφου επικεντρώνονται σε κτίσματα (εξ ου και ο τίτλος της συγκεκριμένης έκθεσής του) που τον εντυπωσίασαν για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Μια ομορφιά που, όπως ο ίδιος γράφει, «συνδέει το επίγειο δημιούργημα με τον ανώτερο προορισμό. Είναι μεγάλη ευλογία -καταλήγει- η επαφή με τα κτίσματα του Αγίου Ορους και με ό,τι εκπέμπουν. Ο χώρος οπωσδήποτε αποτελεί τον προθάλαμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για περισσότερη αυτογνωσία, κάτι απαραίτητο στη ζωή μας».

Στα αγιασμένα καλντερίμια
• Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Πρόκειται για κατάθεση κατασταλαγμάτων που άφησε στην ψυχή του το ευλαβικό του προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας μας, από όπου μας μεταφέρει τα ευώδη μύρα της ανυπόκριτης και αφτιασίδωτης ευσέβειας… Προσκαλούμε και προτρέπουμε, λοιπόν, τους ανθρώπους της Τοπικής μας Εκκλησίας να επισκεφθούν την έκθεση Ζωγραφικής του κ. Γάσπαρη και να ταξιδεύσουν μέσα από τα έργα του στα αγιασμένα καλντερίμια της Αθωνικής Πολιτείας. Να οσφρανθούν τη μοσχοβολιά του θυμιάματος και να αφουγκραστούν τις εναρμόνιες ψαλμωδίες των μοναχών μέσα από τα επιβλητικά Καθολικά, να βαδίσουν ανάμεσα στις Σκήτες και τα Κελλιά, να ανηφορίσουν μέχρι την αγέρωχη κορυφή του Αθωνα…».

Ενεργειακά αποτυπώματα
• Ο Αιμίλιος Γάσπαρης είναι γνωστός, εδώ και χρόνια, για το πολυσχιδές έργο του όχι μόνο σε όλη την Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία) όπου και εδίδαξε ως εκπαιδευτικός.
• Είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Εκπαιδευτικός, φιλόλογος, αρθρογράφος, ποιητής, συγγραφέας, λαογράφος (τελευταίο λαογραφικό βιβλίο του εκδ. 2015 “ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ – Τόπος και άνθρωποι”). Ασχολείται ακόμα με την οικολογία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία. Και, φυσικά, είναι ζωγράφος.
• Κυρίως, είναι ένας άνθρωπος με ευαισθησίες τις οποίες μετουσιώνει λογοτεχνικά (ποιητικές συλλογές) και εικαστικά (δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις).
• Τα τελευταία χρόνια -είναι φανερό- τον κερδίζει η ζωγραφική. Πριν δύο χρόνια μάλιστα, ο καταγόμενος από το “διπλανό” Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου, ζωγράφος, μας έδωσε εξαιρετικά δείγματα του χρωστήρα του, με την ατομική του έκθεση “Ο κόλπος του Αλμυρού” στον Βάμο. Είχαμε γράψει τότε για την ενέργεια που μεταδίδουν οι πίνακές του δημιουργού, «με απίστευτο μαγικό τρόπο καθώς ο χρωστήρας του εξαντλεί σχεδόν την γκάμα κάθε χρώματος για να πετύχει την απεικόνιση της αόρατης “αύρας” του αντικειμένου ή του τοπίου».
• Σ’ αυτήν εδώ την έκθεση, η δυναμική αυτή του χρωστήρα του Γάσπαρη συναντάται με το ενεργειακό αποτύπωμα των κτισμάτων, των γραμμών και των χρωμάτων του Αγίου Ορους. Η συνεύρεση αυτή μας ταξιδεύει με μοναδικό τρόπο, ταυτόχρονα, στο φθαρτό και το άφθαρτο του προορισμού των κτισμάτων της Αθωνικής Πολιτείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.