Μουσείο Τυπογραφείας

ΗΠΑ: Το διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών

Screen Shot 2018-11-06 at 3.33.38 PMΜε σφοδρές αντιπαραθέσεις που φτάνουν να συμπεριλαμβάνουν φυλετικά ζητήματα και την διαμόρφωση της αμερικανικής εθνικής ταυτότητας, οδεύουν στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών οι Αμερικανοί, σε μια ψηφοφορία που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο δημοψήφισμα για τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας Τραμπ.

Όπως αναφέρει το Euronews, δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τους συμπολίτες του να κάνουν πάλι την Αμερική Σπουδαία. Μπορεί να μην είμαι στο ψηφοδέλτιο αλλά είναι σαν να είμαι τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να πάνε στις κάλπες.

Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν την ισορροπία δυνάμεων στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, Τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Το αποτέλεσμα είτε θα δώσει τη δικαιοδοσία στον Τραμπ να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις που επιθυμεί είτε θα τον καταστίσει δέσμιο του Κογκρέσσου.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ανανεωθούν 435 έδρες και η θητεία των βουλευτών είναι διετής. Στην Γερουσία η οποία απαρτίζεται από 100 γερουσιαστές θα ανανεωθεί το 1/ 3 της σύνθεσης της δηλαδή 35 θέσεις.

Παράλληλα θα διεξαχθούν εκλογές και για την ανάδειξη 36 κυβερνητών.

Οι Ρεπουμπλικανοί υπερισχύουν και στα δύο σώματα. Όμως όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις ενδιάμεσες εκλογές το κυβερνόν κόμμα υφίσταται απώλειες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα για τους Δημοκρατικούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία.

Ομπάμα και Τραμπ κλιμάκωσαν τη ρητορική τους με αιχμή του δόρατος το σύστημα υγείας και το μεταναστευτικό.

Αν οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν –όπως ελπίζουν– τον έλεγχο της Βουλής, οι πιθανότητες άσκησης διαδικασίας μομφής κατά του προέδρου Τραμπ θα αυξηθούν σημαντικά.

Νίκη της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα επέτρεπε στο Δημοκρατικό Κόμμα να αναλάβει την προεδρία σημαντικών κοινοβουλευτικών επιτροπών, ώστε να ερευνήσει ενδεχόμενη ανάμειξη της ρωσίας στις προεδρικές εκλογές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ το 2016 και της Ρωσίας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.