Μουσείο Τυπογραφείας

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ταξιδεύοντας σε μια χώρα που… ξαφνικά δεν έχει πρόβλημα χρέους, χειμαζόμενοι στη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων

Μια ακόμη Τρίτη
Γρανίτα από ανευθυνότητα
Η ιστορία της Μανωλάδας και των δεκάδων μεταναστών, εργατών γης που ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, βρέθηκαν απέναντι από την καπνισμένη κάνη της καραμπίνας της εργοδοσίας, είναι λίγο πολύ γνωστή. Την Τρίτη, η υπόθεση αυτή είχε ένα νέο επεισόδιο, που σε καμία περίπτωση δεν περιποίει τιμή ούτε για το ελληνικό κράτος, ούτε και για την ίδια την κυβέρνηση.
Πρόσφατα, η καταδίκη της Ελλάδας για εμπορία ανθρώπων και εξαναγκαστική εργασία ήρθε σαν επιστέγασμα σε μία ντροπιαστική κατάσταση που κρατάει χρόνια στη χώρα, σε αρκετές… φιλόξενες γωνιές της. Το γεγονός πως οι 42 αυτοί άνθρωποι, όπως και χιλιάδες άλλοι, βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι σε κυκλώματα δουλεμπόρων, είναι σε οπωσδήποτε ευθύνη της χώρας στην οποία αυτό συμβαίνει.
Η είδηση πως η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση επανεξέτασης της καταδικαστικής αυτής απόφασης, για μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και το διεθνές κοινό, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, που οδήγησαν και στην ανάκληση του αιτήματος. Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν, καταδεικνύουν ακόμα ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα.
Είτε το αίτημα για επανεξέταση προήλθε από απόφαση της κυβέρνησης, είτε (όπως υποστηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης) προήλθε από πρωτοβουλία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές, η για τη χώρα ντροπή μένει ίδια.
Στην περίπτωση, δε, που ισχύουν τα όσα ισχυρίζονται στην κυβέρνηση, προκύπτει ακόμα κάτι. Οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Η κυβέρνηση αυτή, επί της ουσίας, κυβερνά εδώ και δυόμιση.
Δεν είναι δυνατόν να… οδεύουμε στις επόμενες εκλογές, και ακόμα στην κυβέρνηση να διατείνονται πως δεν μπορούν να ελέγξουν τους κρατικούς μηχανισμούς.
Όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν έπρεπε να συμβούν, σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, είτε παραιτείται κάποιος, είτε κάποιος τιμωρείται. Στη χώρα μας, ήταν και πάλι απλώς Τρίτη…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.