Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Κι οι Ευρωπαίοι έχουν χρέη – Τα αποφεύγουν και… δεν είναι ωραίοι
Παρά τη μακρά διαπραγμάτευση και τη ρητορική “απειλών” ρήξης, η παρούσα κυβέρνηση κυβερνά τη χώρα με γνώμονα τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα και τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και μη εταίρους, πολιτική που στηρίζει άμεσα ή έμμεσα μία σημαντική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.
Αυτή της η απόφαση μάλιστα, της κόστισε τα προηγούμενα χρόνια σημαντική απώλεια δυνάμεων που θα επιθυμούσαν μία πιο… ακραία πολιτική.
Με βάση, λοιπόν, αυτή της την πολιτική, η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια, αποφάσισε να υπογράψει ένα και να το εφαρμόσει μαζί με τα προηγούμενα. Μάλιστα, για να διαφοροποιήσει την πολιτική της από τις προηγούμενες, διαπραγματεύτηκε δυναμικά, μεταξύ άλλων, μία “ουσιαστική” λύση για το ζήτημα του χρέους. Έναν από τους μεγάλους βραχνάδες που επιτείνουν το σπιράλ της λιτότητας στη χώρα.
Πράγματι, με βάση τις κοινές δηλώσεις και τις ανακοινώσεις εταίρων και δανειστών, η διαπραγμάτευση αυτή έδωσε, το περασμένο διάστημα, την εντύπωση πως όλοι τους σεβάστηκαν την απαίτηση για τακτοποίηση του χρέους, που είναι αίτημα της ευρείας πλειοψηφίας του λαού, είτε στηρίζει την κυβέρνηση, είτε όχι.
Η αποδοχή, λοιπόν, του αιτήματος τούτου από τους δανειστές θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, σε έναν λαό που σήκωσε τα βάρη ιδιωτικών τραπεζών που “έπεσαν έξω”. Γεγονός που γνωρίζουν πλέον όσοι έχουν παρακολουθήσει στοιχειωδώς την πορεία της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
Τι θα σημαίνει, αλήθεια, εάν η όποια “ελάφρυνση” αποφασίσουν χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν κεντρικές τράπεζες και τα… ρέστα που περίσσεψαν από το τελευταίο μνημόνιο;
Και, κυρίως, τι θα σημαίνει εάν αποφασίσουν πως δεν επιθυμούν να προσφέρουν ούτε και αυτό;
********
Τα ωραία του Eurogroup – Δημοκρατία; Ποια… δημοκρατία;
Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, προϊόν διαρροής, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα στοιχεία που πλέον γνωρίζουμε ως πολίτες για τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της “διαπραγμάτευσης” και των διαβουλεύσεων στα Eurogroup. Έναν “θεσμό” που, κατά γενική ομολογία, δεν ακολουθεί κανενός είδους δημοκρατικό πρωτόκολλο.
Εκτός της προκλητικής στάσης αρκετών εταίρων κατά της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει τα δύο “προαπαιτούμενα” του… θεσμού για την Δικαιοσύνη.
Το πρώτο, απαιτεί μία απόφαση της Δικαιοσύνης που θα εγκρίνει τις περικοπές των συντάξεων ως “συνταγματικές”, και το δεύτερο να φροντίσει η κυβέρνηση να “καλυφθούν” τα στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Μία, κατά τ’  άλλα, ανεξάρτητης αρχής.
Ω του θαύματος, η Δικαιοσύνη αποφάσισε μόλις εχθές να απαλλάξει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από τις κατηγορίες της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων για το έλλειμμα της χώρας το 2009. Το ίδιο αποφάσισε για άλλα δύο κατηγορούμενα στελέχη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε παραδεχτεί πρόσφατα, προ ολίγων μηνών, πως σε χώρες που βρίσκονται υπό μνημονιακό καθεστώς, προηγείται η “νομοθεσία” των μνημονίων.
Έχει σκεφτεί κανείς τι μπορεί να συμβεί σε μία χώρα εάν ένας, τουλάχιστον, από τους θεσμούς που στηρίζουν τη δημοκρατία της, λειτουργεί κατά τις επιταγές των δανειστών;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα