Μουσείο Τυπογραφείας

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Ταξιδεύοντας σε μια χώρα κοστουμάτοι, χειμαζόμενοι στη γαλέρα των μνημονίων και των αμνημόνων

Ένας κόμπος η χαρά μου
Στη γραβάτα του χρέους
Μία από τις τελευταίες πράξεις της δεύτερης αξιολόγησης, παίζεται απόψε στη Βουλή. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, διαρροές, «κόκκινες γραμμές», διαψεύσεις και νέες αυταπάτες, το ελληνικό «πακέτο» μετουσιώνεται σε νομοθεσία.
Ας το πούμε τέταρτο μνημόνιο, τρίτο μεσοπρόθεσμο, συμφωνία αλήθειας ή… ψευτοδιαφωνία, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο.  Η βάση της συμφωνίας, καθώς και το σώμα της, «πατάει» επάνω σε ανθρώπους που έχουν πληρώσει και με το παραπάνω την κρίση. Την ίδια ώρα, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά ετοιμάζονται και για τη μοιρασιά της πίτας που έπεται.
Οι πληροφορίες που «έρχονται» από το Βερολίνο αναγκάζουν… τον πρωθυπουργό να ψάξει για γραβάτα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα είναι «πολύ καλά για να είναι αληθινά».  Το εντυπωσιακό δε, είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, ακόμα κι εάν ο ίδιος ήταν σήμερα στην αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, «εξελίξεις» για το χρέος ίσως να έχει το επερχόμενο Eurogroup, ίσως το επόμενο. Και πάλι, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει ιδιαιτέρως. Ίσα-ίσα που εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί «αναδιάταξης» του χρέους, θα καταφέρει μία ακόμα γενιά, αγέννητη σήμερα, να ζήσει λίγο από τον… μύθο τον δικό μας.
Τα καλά νέα, λένε, μαθαίνονται γρήγορα. Σαν πολύ δεν πήρανε στην περίπτωσή μας για «καλά»;
********
Έπος και έργο
Σε πρώτη προβολή
Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, εύκολα θα βρει κανείς τις δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών τους τελευταίους μήνες αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εύκολα, θα μετρήσει τουλάχιστον εκατό τέτοιες δηλώσεις, που κάθε μία αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.
Ποιων μέτρων; Αυτών που παίζονται αυτές τις ώρες στο κανάλι της Βουλής.
Είναι γεγονός, η συμφωνία περιλαμβάνει και μέτρα «ανακούφισης», στην περίπτωση που οι στόχοι της συμφωνίας ικανοποιηθούν. Δηλαδή, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεράσει το 3,5%. Ακόμα πιο αναλυτικά, εάν τα δημόσια ταμεία συγκεντρώσουν πλεόνασμα από φόρους και άλλα έσοδα που να ξεπερνούν τα σχεδόν 6 δισ. ευρώ.
Περικοπές συντάξεων, μισθών, επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις, περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων και εκατοντάδες μνημονιακές σελίδες και νόμοι. Κι όλα αυτά, με το καρότο μέτρων αναδιανομής της φτώχειας και της απόγνωσης.
Αυτή είναι η «νέα Αριστερά» που επικαλούνται στα κυβερνητικά έδρανα; Διότι εμένα μου μοιάζει με «ξύπνιο» νεοφιλελευθερισμό…
********
Ρεύμα κομμένο και ραμμένο
Αντίμετρα και… αντί-ζωή
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας ακρίβυνε κατά 65%. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα συνεχώς, με εξαίρεση μονάχα ένα εξάμηνο που μειώθηκαν.
Στοιχεία που, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει και καταφέρνει να επιβάλει το σπάσιμο και τη νομή της δημόσιας υπηρεσίας ηλεκτρικού ρεύματος, αποκαλύπτουν σαφώς τον προσανατολισμό.
Άλλωστε, το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε στους λογαριασμούς «λάθη» και ανατιμήσεις, μόνον τυχαίο δεν είναι. Αντιθέτως, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ιδιοσυγκρασίας των «μεταρρυθμίσεων» δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Κάποτε, βασικά είδη ανάγκης όπως ο ηλεκτρισμός, το νερό, η τροφή και η στέγη, θα είναι δωρεάν και για όλους. Κάποτε, οι άνθρωποι θα έχουν εξασφαλισμένα τα βασικά για να ζουν αξιοπρεπώς και θα αγωνίζονται για το «παραπάνω». Κάποτε, η ζωή θα είναι χρωματιστή και ζωηρή.
Κάποτε οι άνθρωποι θα ζήσουν μια τέτοια δικαιοσύνη. Η αξιοπρέπεια δεν θα έχει τιμή.
Μέχρι τότε, ας ζούμε με αντίμετρα. Ή όπως είπε κάποιος φίλος, θα ζούμε κάτι σαν ζωή. «Αντί-ζωή» σα να λέμε στη γλώσσα των ημερών…
*********

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.