Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Στο βάθος -ακόμα μία- προβάλλει η δόση – Τα κεφάλια μέσα
Οι ημέρες έφτασαν, και από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον ομόλογό του εκ Γαλλίας, η είδηση που βγήκε ήταν «γρηγορείτε κύριοι, πλησιάζουν οι ημερομηνίες της δόσης».
Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η… σεμνή τελετή της διαπραγμάτευσης λαμβάνει τέλος. Ένα δείγμα αυτού του τέλους, οι διαρροές για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, την επέκταση του κόφτη μέχρι το 2023 και άλλα.
Το «θετικό» της υπόθεσης, για κάποιους στο Μέγαρο Μαξίμου τουλάχιστον, είναι πως πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, και σε συνδυασμό με την αγωνία τους για το προσφυγικό, ίσως ελαφρύνουν λίγο τις απαιτήσεις για τη χώρα μας.
Όπου «ελάφρυνση», το κλασσικό σπρώξιμο των εκκρεμοτήτων προς το μέλλον. Το τενεκεδάκι που το κλωτσάνε, που λέει και ο υπουργός Οικονομικών.
Όμως, όσοι εξετάζουν τέτοια σενάρια, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και τα εξής. Στη Γερμανία δεν κρίνεται μόνο η πολιτική του προσφυγικού. Κρίνεται και η οικονομική πολιτική που έχει ακολουθηθεί.
Και την ώρα που ο Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών ετοιμάζεται να… βγει από τα αριστερά, είναι εξαιρετικά επίφοβη η πρόβλεψη πως η Αγκέλα Μέρκελ και, πολύ περισσότερο, ο δόκτωρ Σόιμπλε, θα τον ακολουθήσουν…
***
Know how – Επταετίας
Πάντως, ανεξαρτήτως της έκβασης της διαπραγμάτευσης για την παρούσα αξιολόγηση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το εξής.
Το μακρινό 2010, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ηγέτες της Ευρωζώνης που άνοιγαν την πόρτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και τα γεράκια της Ουάσιγκτον πατούσαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ευρωπαϊκό έδαφος.
Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, η έξοδος του Ταμείου μοιάζει εφικτή.
Όμως πια, το Ταμείο έχει φροντίσει να… μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις στην Ευρωζώνη. Κι έτσι η απουσία του δεν θα φανεί, ακόμα και εάν αποχωρήσει.
Σαν να λέμε, εν είδει συνθήματος… «δεν υπάρχουνε λεφτά, το ΔΝΤ δεν έφυγε το δύο-δεκαεπτά».
***
Στη Γενεύη, οι σύγχρονες «αγορές του κόσμου» – *Μάνα μου Ελλάς (και Κύπρος)
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη καλά κρατούν… και θα κρατήσουν, κατά πως φαίνεται, για καιρό ακόμα χωρίς ουσιαστική συμφωνία. Τουλάχιστον, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ετούτο είναι το καλό σενάριο.
Καλά πληροφορημένη πηγή που παρακολουθεί το Κυπριακό από πολύ κοντά εδώ και χρόνια, υποστηρίζει πως με βάση τις απαιτήσεις των Τούρκων (παραμονή στρατευμάτων, εγγυήσεις, κ.α.), μία οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο.
Άμεσος αντίκτυπος μίας τέτοιας συμφωνίας θα γινόταν ξεκάθαρα αισθητός και στην Ελλάδα, και μάλιστα σύντομα.
Ή μήπως η Θράκη και αρκετά νησιά βρίσκονται εκτός πλάνων του Σουλτάνου Ερντογάν;
***
Διεθνής καριέρα – Πολεμικό τοπίο ντροπής
Οι εικόνες από τη Μόρια έκαναν το γύρω του κόσμου.
Όλος ο πλανήτης είδε με τα μάτια του τις συνθήκες στις οποίες, Ευρώπη και Ελλάδα, αφήνουν εκατοντάδες, μόνο στη Λέσβο, ανθρώπους να βιώνουν. Ανθρώπους που στην Ευρώπη ήρθαν για να γλιτώσουν τον πόλεμο, και αναγκάζονται τα βιώσουν τα… αποτελέσματά τους.
Διότι, με τι άλλο μοιάζουν οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, παρά τις απαγορεύσεις του υπουργείου Μετανάστευσης, τις προηγούμενες ημέρες, αν όχι με σκηνικό πολέμου. Άλλωστε, οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτά τα λόγια για να περιγράψουν τα κέντρα μεταναστών εδώ και μήνες.
Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι. Ο χιονιάς δεν μας έκανε να ξεχάσουμε πως ξέμειναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά, όπου και πριν τον παγετό ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες.
Έχουμε ξαναγράψει, με το προσφυγικό ζούμε τον σύγχρονο Παρθενώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που κανένας δεν θα μας κατατάξει στα επτά θαύματα…

*λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα