Μουσείο Τυπογραφείας

Ιλιντεν και Κρούσεβο

Οι Σκοπιανοί διά της τεθλασμένης προσπαθούν να θολώσουν τα νερά γύρω απ’ την οριστική καθιέρωση ονομασίας, αντί της προσωρινής FΥΡΟΜ με τη δική τους φόρμουλα, ώστε να ενδώσει η ελληνική πλευρά στην πρότασή τους και έτσι να ενταχθούν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για παγίδα.
Τα Σκοπιανά site διέδωσαν ότι ο Ζάεφ πρότεινε στον Τσίπρα το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. Στον πρόλογο του συντάγματος του κρατιδίου, που δημιουργήθηκε το 1991, αναφέρεται η φράση “Δημοκρατία του Ιλιντεν”. Το Ιλιντεν είναι μία περιοχή μεταξύ Μοναστηρίου και Σκοπίων. Εκεί έγινε η πρώτη απόπειρα δημιουργίας κράτους ανεξάρτητου μετά την εξέγερση των κατοίκων, εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903, με αποτέλεσμα να καταληφθεί το Κρoύσεβο και να διωxθούν οι Οθωμανοί. Σήμερα η εξέγερση αυτή γιορτάζεται απ’ τη FΥΡΟΜ ως εθνική επέτειος, θεωρούμενη ως η απαρχή της εθνογέννεσης ημέρα του Προφ. Ηλία 20 Αυγούστου.
Κρούσεβο ή Κρούσοβο υπάρχει και στο Νομό Σερρών στoν Δήμο Σιντικής με 814 κατοίκους, που μετονομάστηκε σε Αχλαδοχώριον. Είναι όμως και πόλη στη Σερβική Μακεδονία χτισμένη σε υψόμετρο, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, 1350 μ. σε απόσταση 52 χλμ. από το Μοναστήριον, ή Μπίτολα η δεύτερη μετά τα Σκόπια πόλη της FΥΡΟΜ, 15’ από τα Ελληνοσκοπιανά Σύνορα.
Η αναφορά στο Ιλιντεν στοχεύει στη διατήρηση των αλυτρωτικών τάσεων από τις οποίες ως φαίνεται οι Σκοπιανοί δεν εννοούν, να αποκλίνουν.
Ο κ. πρωθυπουργός επεκοινώνησε τηλεφωνικώς με τους τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς και ενημέρωσε διά ζώσης τον ΠτΔ κ. Παυλόπουλο εκθέτοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης για την ανεύρεση βιώσιμης συμφωνίας για σύνθετη ονοματολογία αφού εκπληρωθούν πρωτίστως οι συνταγματικές αναθεωρήσεις. Το όνομα που πρότεινε ο Ζάεφ δεν επιβεβαιώθηκε απ’ το Μαξίμου, ούτε διεψεύσθη. Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι αρχηγοί δεν συμφώνησαν με την διαφαινόμενη ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”.
Εκ μέρους της Βουλγαρίας, η οποία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην εξέγερση του Ιλιντεν, δεν υπάρχει πρόβλημα για την ονομασία της FΥΡΟΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν”. «Για μας», δήλωσε, ο Βούλγαρος ΥΠΕΘΑ Καρακατσάνωφ, «όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό ν’ αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος, δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα».
Αν γίνει σκέτο “Δημοκρατία του Ιλιντεν” μετά τη συνταγματική αναθεώρηση και την αποδοχή του “erga omnes”. Ισως υποστηριχθεί από μέρους, της ελληνικής πλευράς, όμως δεν θα παύει να παραπέμπει σε αλυτρωτισμό.

1 σχολιο

  • [Νικηταράς] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ίλιντεν (Ιλί=Ηλίας / den=ημέρα) είναι η 20 Ιουλίου, ημέρα εορτής του προφήτη Ηλία. Λογίστηκε ως η ημέρα εξέγερσης των Εξαρχικών. Δεν υπάρχει μέρος Ίλιντεν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.