Μουσείο Τυπογραφείας

Ηλεκτρικό ρεύμα με τη βοήθεια της ωκεάνιας ενέργειας

ghhgfhghΗ δύναμη των ωκεανών, οι παλίρροιες, τα κύματα, μπορούν να προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια σε όσους την έχουν ανάγκη. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι το νησί Ισάν, στην Γαλλία:

«Ονομάζομαι Ντενί Παλιέλ. Είμαι ο δήμαρχος του Ισάν, του νησιού που βρίσκεται στο πιο δυτικό σημείο της μητροπολιτικής Γαλλίας. Χρειάζεσαι μιάμιση ώρα να φτάσεις εδώ με το πλοίο».

Καθώς απέχει πολύ από το μητροπολιτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, το Ισάν καταναλώνει πολύ πετρέλαιο για να παράσχει ρεύμα στους 842 κατοίκους του. Αυτό όμως θα αλλάξει. Σε περίπου 10 χρόνια, το νησί σχεδιάζει να βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές για την ενέργειά του:

«Καταλάβαμε ότι έχουμε γύρω μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να παράξουμε ενέργεια. Έχουμε λιακάδα, έχουμε πολύ συχνά αέρα και υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα γύρω από το νησί» συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του, το Ισάν έχει ένα στενό όπου υπάρχουν τα ισχυρότερα ρεύματα στη Γαλλία. Στο πέρασμα Φρομβέρ, η γαλλική εταιρία Sabella έχει τοποθετήσει μια πειραματική συσκευή. Βρίσκεται στον πυθμένα, σε βάθος 55 μέτρων. Το σύστημα D10 μετατρέπει τα παλιρροϊκά ρεύματα σε ηλεκτρισμό που μεταφέρεται στην ακτή με ένα υποβρύχιο καλώδιο.

«Είναι ουσιαστικά μια υποβρύχια ανεμογεννήτρια. Χρησιμοποιούμε την υδροκινητική ενέργεια, την ταχύτητα του νερού. Το ρεύμα που προκύπτει από την παλίρροια κινεί το στροφείο της γεννήτριας παραγωγής ενέργειας» επισημαίνει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό, πρόεδρος της Sabella.

Η συσκευή τοποθετήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο. Η D10 είναι τόσο μεγάλη, όσο ένα κτίριο πέντε ορόφων. Έχει κατασκευαστεί να αντέχει στις ακραίες συνθήκες που μπορούν να επικρατούν στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται τακτικό σέρβις, που θα έκανε το κόστος λειτουργίας απαγορευτικό. Ο έλεγχος θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια, για να εξακριβωθεί η αξιοπιστία της. Η τιμή της παραγόμενης ενέργειας αναμένεται να υποχωρήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

«Οι παλιρροϊκές τουρμπίνες θα βελτιωθούν, όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μηχανές που είναι εξαιρετικά αξιόπιστες στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν θα είναι μια συμφέρουσα οικονομικά λύση, αν χρειάζεται να τις αλλάζουμε κάθε δύο χρόνια» υπογραμμίζει ο Ζαν-Φρανσουά Νταβιό.

Η Sabella σκοπεύει να εγκαταστήσει περισσότερες τουρμπίνες τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι το ενεργειακό δυναμικό του συγκεκριμένου περάσματος φτάνει τα 500 megawatt, πολύ πάνω δηλαδή από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Ένα μέρος από αυτή την ενέργεια μπορεί να διοχετευθεί στην ηπειρωτική Γαλλία, μέσω καλωδίων, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Σε μερικές δεκαετίες, νέες τεχνολογίες θα μετατρέψουν τον ωκεανό στη βασική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο συγκεκριμένος τομέας στοχεύει να κτίσει μονάδες που θα παράξουν 100 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2050. Αυτό φτάνει για να τροφοδοτηθούν με ρεύμα 76 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι το 10% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην ήπειρο θα προέρχεται από τον ωκεανό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.