Μουσείο Τυπογραφείας

Εικόνες ντροπής στον Μπάλο

 Οι παίκτες του γαλλικού παιχνιδιού βρέθηκαν για τα γυρίσματα στον Μπάλο.

Οι παίκτες του γαλλικού παιχνιδιού βρέθηκαν για τα γυρίσματα στον Μπάλο.

Μια απαράδεκτη εικόνα στην περιοχή του Μπάλου αντίκρυσαν οι συμμετέχοντες στα γυρίστμα γαλλικού τηλεοπτικού show που πραγματοποιούνται στα Χανιά. Ο συνεργάτης της εταιρείας παραγωγής, φωτογράφος και μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Γιώργο Μαζωνάκη, κατέγραψε με το φακό του όσα είδαν οι επισκέπτες και με επιστολή του προς τον Δήμου Κισσάμου και άλλους αρμόδιους, εκφράζει τον προβληματισμό του.

Εκεί αντίκρυσαν υπαίθριους σκουπιδότοπους

Εκεί αντίκρυσαν υπαίθριους σκουπιδότοπους

O κ. Μαζωνάκη σημειώνει πως «ο τόπος αυτός όπως και τα Φαλασαρνα (και σαφώς και άλλες αντίστοιχες μεγάλες και μικρότερες αξιόλογες τοποθεσίες) είναι το προϊόν που πουλάμε προς το εξωτερικό για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς σε αυτόν τον μικρό παράδεισο που λέγεται Κρήτη. Ακόμα περισσότερο ο τόπος αυτός είναι το σπίτι μας και δε μπορώ να το δεχτώ. Δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται για αυτήν την άσχημη εικόνα που είδα σε αυτή αλλά και σε δεύτερη επίσκεψη μετά από δυο εβδομάδες και αυτό είναι κάτι που πραγματικά δε θα έπρεπε να με απασχολεί. Σε δεύτερο επίπεδο είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν τουαλετες σε έναν τέτοιο χώρο και ο κόσμος να ψάχνει να βρει “καθαρό” θάμνο.» Όπως εξηγεί, «δεν καταλογίζω ευθύνη σε κανένα, δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά χωρίς καμία δεύτερη σκέψη θα έπρεπε να είναι αριστος, ακόμα κι αν θα έπρεπε να καθαρίζουν εθελοντικά οι ίδιοι οι πολιτευόμενοι στους τόπους αυτούς, αλλά και οι εταιρίες που κερδοφορούν με την μεταφορά χιλιάδων πολιτών καθημερινά σε αυτά τα μέρη».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 Οι παίκτες του γαλλικού παιχνιδιού βρέθηκαν για τα γυρίσματα στον Μπάλο.

Οι παίκτες του γαλλικού παιχνιδιού βρέθηκαν για τα γυρίσματα στον Μπάλο.

Ο ίδιος, καταθέτει σειρά προτάσεων προς όφελος της περιοχής. Αναλυτικά προτείνει: «1) να λειτουργήσουν το συντομότερο οι τουαλέτες (το αυτονόητο) αν δεν έχει γίνει ήδη. 2) να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χώροι για σκουπίδια ή ακόμα καλύτερα να εξαφανιστούν οι υπάρχοντες κάδοι στην παραλία και στο μονοπάτι ώστε να αναγκάζονται οι επισκέπτες να παίρνουν μαζί τους τα σκουπίδια στα καράβια ή στο σακίδιο τους μέχρι το αμάξι. Ως αποτέλεσμα θα είναι να μαθευτεί από τους επισκέπτες και κατά την επίσκεψη τους θα φέρνουν μαζί τους  ότι πραγματικά χρειάζονται. Όσο υπάρχουν οι παρόντες καδοι, οι επισκέπτες θα βρίσκουν αφορμή να αφήνουν τα σκουπίδια τους, οι κάδοι θα γεμίζουν, τα σκουπίδια θα απλώνονται παντού όπως και τώρα. 3) σε κάθε περίπτωση οι εγκαταστάσεις τουαλέτας και απόρριψης σκουπιδιών όπου εν τέλει θα υπάρχουν, θα πρέπει να καλυφθούν με φυσικό παραπέτασμα όπως πχ καλαμίες ή ξύλινο κάλυπτρο. 4) οι οποιεσδήποτε παλαιός εγκαταστάσεις θα πρέπει να εξαφανιστούν και να μείνει ο τόπος κατά το δυνατόν χωρίς παρεμβάσεις. 5) τέλος, να μην δοθεί ξανά άδεια για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να καλύψει τις ανάγκες της κοσμοσυρροής κάθε ημέρας.»

Ο κ. Μαζωνάκης, καταλήγει τονίζοντας πως «ο τόπος είναι μαγικός από μόνος του. Ας βοηθήσουμε ώστε κάθε φωτογραφία επισκέπτη να γίνει διαφήμιση του τόπου μας, παρθένος και αυθεντικός όπως θα έπρεπε να είναι».

Νο Comments