Μουσείο Τυπογραφείας

Εικόνες εγκατάλειψης στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης

Στο έλεος της… υγρασίας βρίσκεται πολύτιμο αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτού και το σπάνιο οθωμανικό αρχείο, που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Ι.Α.Κ.).

  • Ο προϊστάμενος του Ι.Α.Κ. Παναγιώτης Καλαϊτζόγλου

Το Υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος υπουργός έχουν ενημερωθεί για το πρόβλημα, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δρομολογηθεί κάποια ενέργεια. Στο μεταξύ, τα “κενά” της Πολιτείας προσπαθεί με ό,τι δυνάμεις διαθέτει να καλύψει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου, ο οποίος πρόσφατα δώρισε στο Αρχείο αφυγραντήρες και συνέβαλλε στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου δώρισε 3 καινούριους αφυγραντήρες καθώς σε κάποια δωμάτια των εγκαταστάσεων το πρόβλημα της υγρασίας είναι ιδιαίτερα έντονο.
«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υγρασία στις εγκαταστάσεις του Αρχείου και ειδικά στο υπόγειο και σε δύο ακόμα αίθουσες. Με την τοποθέτηση των αφυγραντήρων προσπαθούμε να προστατεύσουμε όσο γίνεται το υλικό που υπάρχει», εξήγησε ο προϊστάμενος του Ι.Α.Κ. Παναγιώτης Καλαϊτζόγλου.
Για το σοβαρό πρόβλημα της υγρασίας που είναι εμφανές σε ορισμένα τμήματα του κτηρίου το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ενημερωθεί: «Η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου ήταν εδώ πρόσφατα και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας τράβηξε ο ίδιος φωτογραφίες τις οποίες και έδωσε στη γραμματεία του υπουργού. Από εκεί και πέρα, εμείς θα υποβάλλουμε επίσημο αίτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μετά σιγά σιγά θα αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα που έχει μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία».
Πάντως, η συνδρομή του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου δεν περιορίστηκε μόνο στους αφυγραντήρες καθώς φρόντισε να βοηθήσει και στην αποκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρικών προβλημάτων που υπήρχαν στο κτήριο.
«Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δεν έχουν κάποιο υψηλό οικονομικό κόστος αλλά για εμάς είναι πολύτιμη κάθε είδους τέτοια βοήθεια», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Καλαϊτζόγλου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.