Μουσείο Τυπογραφείας

Οι βροχές κατέστρεψαν αγροτικούς δρόμους στη δυτική Κίσσαμο

Ούτε με τα… πόδια δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιουσίες τους καλλιεργητές στον κάμπο των Φαλασάρνων καθώς οι έντονες βροχές και οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής οδοποιίας.

  • Αδιάβατοι οι αγροτικοί δρόμοι προς τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον κάμπο Φαλασάρνων
  • Αδιάβατοι οι αγροτικοί δρόμοι προς τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον κάμπο Φαλασάρνων
  • Αδιάβατοι οι αγροτικοί δρόμοι προς τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον κάμπο Φαλασάρνων

Mάλιστα, σε κάποια σημεία ακόμα και η κίνηση είναι λίαν επικίνδυνη καθώς οι αγροτικοί δρόμοι έχουν διαλυθεί και στη θέση τους έχουν σχηματιστεί τεράστια αυλάκια!
Κάτοικοι και παραγωγοί του Πλατάνου επικοινώνησαν με τα “Χ.Ν.” ζητώντας τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων της περιοχής τους.
«Αυτό το δρόμο τον κάνουμε και 2 και 3 φορές την ημέρα. Εκεί είναι η δουλειά μας
τα θερμοκήπια μας. Και όχι μόνο τα δικά μας αλλά και πολλών άλλων χωριανών που έχουν θερμοκήπια ή ελιές. Με το να είναι σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να πάμε στην περιουσία μας», μας είπαν η κ. Σοφία Ανδρονικάκη και ο κ. Γιάννης Ντεντάκης.
Μαζί τους περιηγηθήκαμε την περιοχή από τη θέση “του βλάχου η βρύση” έξω από τον Πλάτανο στο δρόμο προς Σφηνάρι μέχρι και το κάμπο των Φαλασάρνων και ειδικά στον “Πλαίτικο” τον βασικό αγροτικό δρόμο της περιοχής.
Το συγκεκριμένο δρόμο παίρνουν αρκετοί Πλατανιανοί που διαθέτουν περιουσία στο νότιο τμήμα των Φαλασάρνων (προς τη μεριά του Αγ. Φώτη και του αλιευτικού λιμανιού) καθώς διευκολύνει πάρα πολύ τις μετακινήσεις τους.
Από την αρχή κιόλας του δρόμου βλέπουμε ότι τα νερά έχουν κυριολεκτικά “εξαφανίσει” το μισό δρόμο κάνοντας δύσκολη την κίνηση των οχημάτων.
Λίγα μέτρα πιο κάτω η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Το νερό έχει παρασύρει το χώμα και έχει σχηματίσει τεράστια αυλάκια, σε άλλα σημεία έχει κουβαλήσει μεγάλες πέτρες και αλλού έχει εξαφανίσει το δρόμο.
Πλησιάζοντας τον κάμπο των Φαλασάρνων υπάρχουν πολλά θερμοκήπια αριστερά και δεξιά, ενώ η γύρω περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη από μια άμεση αποκατάσταση να πέσουν δηλαδή 3-4 φορτηγά με χώμα ώστε να υπάρχει πρόσβαση στα θερμοκήπια. Στη συνέχεια και σε δεύτερη φάση θα μπορεί είτε να ριχτεί τσιμέντο, είτε άσφαλτος ώστε να γίνει ένας δρόμος που δεν θα καταστρέφεται κάθε χρόνο», μας λένε οι συνομιλητές μας.
Όπως μας σημειώνουν καλλιεργητές των Φαλασάρνων, ο συγκεκριμένος δρόμος σχεδόν κάθε χρόνο παθαίνει ζημιές, φέτος όμως ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Εδώ και δεκαετίες έχουν δεχθεί υποσχέσεις από όλες τις δημοτικές αρχές ότι ο δρόμος θα γίνει άσφαλτος αλλά ακόμα… περιμένουν!

«ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ»

ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης

ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης

«Οι πολύ ισχυρές νεροποντές που είχαμε το τελευταίο διάστημα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία του Δήμου μας, στο δυτικό και νότιο τμήμα του» δηλώνει ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης.
Αυτές τις ημέρες μηχανήματα του Δήμου προχώρησαν σε προσωρινές παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί σε κάποια σημεία η προσβασιμότητα.
«Ευτυχώς το Υπουργείο ενέκρινε το αίτημα μας να κηρυχθούμε σε έκτακτη ανάγκη επομένως οι διαδικασίας θα “τρέξουν” γρήγορα και θα έχουμε χρηματοδότηση ως Δήμος για να αποκτήσουμε την βατότητα στο αγροτικό οδικό δίκτυο και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ζητάμε υπομονή από τους κατοίκους γιατί ο καιρός παραμένει σε κακή κατάσταση και με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να δουλέψουν τα μηχανήματα. Εμείς κάναμε πολλές επεμβάσεις και πριν τις νεροποντές της Πρωτοχρονιάς είχαν φτιαχτεί αρκετοί δρόμοι στον Πλάτανο όμως ακολούθησε και νέα κακοκαιρία» δηλώνει ο κ. Σταθάκης.
Αναφορικά με τον δρόμο που συνδέει τον Πλάτανο με τον κάμπο των Φαλασάρνων τον λεγόμενο “Πλαίτικο” ο κ. Σταθάκης λέει πως «η μελέτη που εκπονήασμε εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και εντάχθηκε στο πρόγραμμα βελτίωσης της προσβασιμότητα σε αγροτική γη που είναι του ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι μέσα στο 2019 θα γίνει η δημοπράτηση. Καλώ του κατοίκους να δείξουν λίγη υπομονή αφού έχουν δρομολογηθεί όλα ώστε ο δρόμος να ασφαλτοστρωθεί».
Αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν στον κάμπο των Φαλασάρνων θερμοκήπια και καλλιέργειες, ο Δήμος Κισσάμου έχει ενημέρωσει σχετικά τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Αυτή την εποχή συγκεντρώνονται οι αιτήσεις παραγωγών και τα στοιχεία από τις αυτοψίες ώστε να σταλούν στο Υπουργείο για να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται.

 

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.